Najnovije u Uncategorized

Projektni natječaj za izradu likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije za spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju / ODGOVORI NA PITANJA NATJECATELJA

image001

Do roka predviđenog za postavljanje pitanja, petka 28. siječnja 2022., 2 autorske grupe su postavile ukupno 8 pitanja. Na II. sjednici održanoj 1. veljače 2022. u online formatu, Ocjenjivački sud je razmotrio sva pristigla pitanja i formulirao odgovore.

PDF dokument s pitanjima i odgovorima preuzmite OVDJE.

Projektni natječaj za izradu likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije za spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju

image001

GRAD ROVINJ – ROVIGNO
raspisuje, a

DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA
(DAI – SAI)
organizira i provodi

Otvoreni, javni, opći, anonimni, dvostupanjski, za realizaciju i anketni,
I. stupnja složenosti
PROJEKTNI NATJEČAJ
za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog
idejnog rješenja i projektne dokumentacije
ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO

Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 11-21-MV
Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 117-21/RO-LAUKI/NJN

RASPISIVAČ I INVESTITOR natječaja je Grad Rovinj – Rovigno, Trg Matteotti 2, 52210 Rovinj – Rovigno, OIB: 25677819890; telefon: +385 52 805 250; e-mail: gradonacelnik@rovinj-rovigno.hr; www.rovinj-rovigno.hr; odgovorna osoba: dr.sc. Marko Paliaga, dipl.oec., gradonačelnik.

PROVODITELJ I ORGANIZATOR natječaja je Društvo arhitekata Istre – Società architetti dell´Istria (DAI-SAI); Istarska 30, 52100 Pula – Pola, adresa dostave: Smareglina 1, 52100 Pula – Pola; OIB: 18852569845; telefon: +385 98 331 351; e-mail: dai-sai@dai-sai.hr; www.dai-sai.hr; odgovorna osoba: Breda Bizjak, dipl.ing.arh., predsjednica.

Pročitaj ostatak…

3 momenta / Dino Krizmanić i Leonid Zuban u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Pozivnica DINO - LEO 1 (1)

U petak, 8. 11. 2019. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria u Puli održat će se otvorenje izložbe pulskih arhitekata Dina Krizmanića i Leonida Zubana pod nazivom „3 Momenta“.

Riječ je o prvoj izložbi uopće koju Muzej posvećuje području arhitekture i njenim akterima te su predstavljeni radovi u cijelosti producirani za ovu priliku. Dino Krizmanić i Leonid Zuban rade na arhitektonskim projektima različitih veličina, tipologija i namjena; projektirali su i izvodili objekte u Hrvatskoj i izvan granica Hrvatske, sudjeluju i nagrađivani su na više urbanističko-arhitektonskih natječaja u zemlji i inozemstvu, od kojih se posebno ističu Crkva Sv. Ane u Rijeci i ulazna struktura tunela Eurasia u Istanbulu. Izložba traje do 1. 12. 2019. godine, a može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 19 sati.

U svojim projektima iskazuju poseban interes za istraživanje tipologije koja ostvaruje kontakt i međuodnos vanjskog i unutarnjeg prostora, a naročito mogućnost aktivacije same opne objekta u funkciji stvaranja ugođaja i poticanju događaja. Takvim načinom rada ispituju različite koncepte i pokušavaju stvoriti dodatnu vrijednost u morfologiji grada (npr. nagrađivana crkva Sv. Ane u Rijeci).

Istražuju i granične situacije između arhitekture, konstrukcije i instalacije većih dimenzija kroz primjenu novih metodologija i alata u projektiranju, poput parametrijskog projektiranja čiji su primjeri Istraživački centar za iGuzzini u Recanatiju (Italija), Kružni tok u Puli i ulazna struktura tunela Eurasia u Istanbulu (Turska). Sve navedeno pronaći ćemo, prepoznati i iščitati u koncepciji i konačnoj prezentaciji ove izložbe za čiju realizaciju autori koriste razne medijske alate ostvarujući pritom i suradnju sa M.G.K. MUSICA koji će u večeri otvorenja održati A/V nastup uživo (riječ je o prikazivanju procesa nastanka A/V instalacije koja je sastavni dio izložbe) te izvesti DJ set koji će zvučno i glazbeno konceptualno biti u skladu sa prostorom i događajem.

Pročitaj ostatak…

38th International Summer School of Architecture Motovun 2019 – Call for Application

slika

This year from 5th – 12th August in Study center of Faculty of Architecture, University of Zagreb, in Motovun, Istria will be held
38th International Summer School of Architecture - Tradition, Creativity and Sustainability.
This year topic is Above & Underground Interpolation.  

Motovun movie: https://www.youtube.com/watch?v=58nZ4Ueofjo

School fee is 150 (100) € (daily visiting tour included)
Accomodation is 15 € per night in room with bathroom
For food you need cca 150 € per week (Hotel Kastel: breakfast 5 €, dinner / supper 7,5 € each – main dish with salad)  

Application is (max) til the first of July and should include your name, address, contact and short portfolio!

PROGRAMME
POSTER

 

In memoriam: Antonio Rubbi

Arhitekt u duši, kipar po vokaciji, publicist i istraživač po nervu Antonio Rubbi, je na svim ovim poljima ostavio vidljiva traga i dragocjena svjedočanstva koja će tek doći do izražaja kada se bude vrednovala svekolika, prije svega arhitektonska baština Istre, koju je godinama obrađivao i ukoričio u nekoliko knjiga

U svijetu arhitekata, ljudi koji strpljivo bdiju nad skicama zamišljenih ostvarenja, malo je onih koji uz sve to nađu vremena i potrebe još i slikati, kipariti, a da se ne govori o pisanju i publiciranju (istraživanju) onoga što su njihove kolege još za života ostvarile, pogotovo ako je riječ o živućim kolegama s kojima dnevno dijelite radove, natječaje ili sam posao. Antonio Rubbi bio je baš jedna takva iznimka, uz također nedavno preminulog Branka Ancelja; arhitekt u duši, kipar po vokaciji, publicist i istraživač po nervu a na svim je poljima ostavio vidljiva traga i dragocjena svjedočanstva koja će tek doći do izražaja kada se bude vrednovala svekolika, prije svega arhitektonska baština Istre, koju je godinama obrađivao i ukoričio u nekoliko knjiga. Već u tom ritmu nastajanja neke mlađe kolege su krenule njegovim tragom istraživanja, recimo recentne sakralne baštine u arhitekturi Istre.

Suradnik Glasa Istre

Sredinom ’90-ih kao urednik kulture na ovim stranicama, a znajući da je i ranije, još od 1982. povremeno pisao i istraživao neke pojave u arhitekturi Istre, nagovorio sam ga da to polje interesa proširi na sve ono što je okom vidljivo a javnosti nedovoljno poznato, a ta arhitektura zadivljuje mnoge koji Istru doživljavaju i kroz tu vizuru. Tako je nastala rubrika Svijet umjetnosti koju je Antonio obilato koristio i ispunjavao pišući o ostvarenjima i autorima koji su do tada bili nepoznati, možda i namjerno skrivani, pogotovo njihova značajna djela i ostvarenja u doba fašizma, što nije bilo do tada popularno ni spominjati, iako nikome nije palo napamet rušiti. Pisao je o zgradi pulske Pošte, Fine, Starom autobusnom kolodvoru, kupalištu Stoja, Raši, ili pak novim ostvarenjima u Potpićnu, Labinu, Poreču, stambenim četvrtima Pule. No, sve je nekako krenulo od prepoznatljivih ostataka arhitekta Paulette u Puli, koji je još bio živ i kojega nam je Rubbi osobno potom doveo i predstavo javnosti.

Sustavno i ustrajno pišući o Raši Gustava Pulitzera Finalija, ovaj neobičan istarski arhitektonski dragulj doveo je u žižu svekolike javnost. To je na kraju, a vidimo i danas aktualno, rezultiralo znanstvenim skupovima monografijom Berislava Valušeka “Raša – Arsia”, koju je uredio i u svojem Habitatu tiskao Antonio Rubbi. U skoro dvadesetak godina suradnje s Glasom Istre, Rubi je otisnuo tragove arhitekata čija su djela i danas vidljiva, u njima stanujemo, ispod ili kraj njih prolazimo, ponekada se pitamo čije su to interpolacije, svidio nam se hotel u kojemu se odmaramo, a kako je Istra svoj razvojni bum doživjela upravo u novo postmoderno vrijeme, ukazivanje na značaj jednog hotela Eden u Rovinju, Dijamanta u Poreču, pulske Pošte i neponovljivih dosega arhitekta Angiola Mazzonija, iz 1933.; interpolacija Ljubice Dugandžić, crkava Egidija Legovića, ili onih kolega Berislava Iskre, Branka Orbanića, Slavaka Batelića i Bruna Poropata, s kojima je 1990. osnovao Grupu 90 zalažući se za očuvanje arhitektonskog naslijeđa Istre, otvaralo je nove poglede na sve to.

Rovinjski urbanist

Antonio Rubbi je pulski đak a zagrebački student u klasi arhitekta Nevena Šegvića, te od početka rada rovinjski urbanist, u čijem se razdoblju najviše bavio zaštitom i revitalizacijom povijesne rovinjske jezgre, ali i istovremeno radeći i na izradi prostornih planova Općine i potom Grada Rovinja sve do 1992., nakon čega pokreće samostalnu projektantsku djelatnost i osniva arhitektonski atelje Habitat. No, i sam ostavlja traga u arhitektonskim ostvarenjima, kao što su kuća Pajković u Rovinjskom selu (1983.), te uređenje Gimnazije (1989.), obnova objekata na Obali A. Rismondo (1990.), sanacija zgrade u Ul. Cronache 2 (1991.) i obnova Gradske knjižnice (1997.) u Rovinju, a sve u čvrstom držanju naslijeđa i tradicije Istre.

Nisu ga slučajno neki autori koji su pisali o njegovim djelima, poput povjesničarke Ive Koerbler (U traganju za cjelovitom estetikom, 2005.) pišući o njegovim skulpturama, kao i Danijel Načinović (Antonio Rubbi i krošnje u šumoru prostora, također Habitat, 2001.), a posebno nakon tri izdanja Moderna i postmoderna arhitektura u Istri, 2000. (kada je priredio u MMC-u Luka retrospektivnu izložbu moderne i postmoderne arhitekture u Istri); 2002. i 2003. (najvećim dijelom proizašla iz tekstova u Glasu Istre), prozvali “Dobrim duhom istarske arhitekture”. Također je i autor dviju monografija, o arhitektima Berislavu Iskri i Eligiju Legoviću, a osim u Glasu Istre objavljivao je u časopisima Sinteza, Čovjek i prostor, Arhitektura, Nova Istra, Oris, Istarskoj enciklopediji…

Čežnja za visinama

No, baš kao i kuća i stambenih prostora, i preko skulptura ćemo se prisjećati Antonija Rubbija, prije svega onih u javnom prostoru Rovinja: “Sjedeći akt” (1982.), “Djevojčica s narom” (1985.), “Stablo” (1986.), “Ljekarnički pehar” (1987.) i “Galeb” (1988.), te spomenik antifašizmu u Rovinjskom selu i “Stablo” u Vinkuranu (1996). Uz to, izdavač je, kao i jedan od autora, u nekoliko tematskih grafičkih mapa: “Istarska intima” (1999.), “Istra, sklad prirodnog ambijenta” (2000.) i “8 rovinjskih umjetnika” (2002.).

U jednom svom zapisu iz 1996. napisao je: “Mislim da bih mogao čitav život prikazivati stabla”. Ta čežnja za visinama, za životom koji izvire i negdje se gubi u prostranstvu ostavila je traga u njegovim skulpturama, slikama i zdanjima. I ako bolje pogledate uočit ćete da su svi oni uvijek u maloj formi; skromni, lijepi, a veliki u želji da budu viđeni, primijećeni i zapamćeni. Baš takvog ćemo se prisjećati našeg kolege Antonija Rubbija.

Tekst novinara Mate Ćurića preuzet s portala Glasa IstreImpressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.