Najnovije u Vijesti

Otvoreni grad 2018: Zeleni plan s Vladom Martekom u Mornaričkom parku / 26.3.2018.

00_GLAVNA_web

Otvoreni grad 2018 – Akcija ‘ZELENI PLAN’ s Vladom Martekom
Ponedjeljak, 26.3.2018 u 12 sati – Pula, Mornarički park

Treću godinu zaredom projekt OTVORENI GRAD u sklopu Društva arhitekata Istre ostvaruje arhitektica Breda Bizjak sa suradnicima. Osnovni program projekta predstavljaju urbane akcije kroz koje se u suradnji s umjetnicima želi upozoriti na zapuštene, ‘nevidljive’ i neiskorištene gradske prostore, potaknuti razmišljanje, raspravu i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje i ponovnu revalorizaciju. Podsjetimo, prve se godine, u razdoblju od 9. do 11. rujna 2016., pod nazivom ‘Otvoreni grad – intervencije u javnom prostoru Pule’ realizirao program na četiri lokacije u povijesnoj jezgri grada. Koncepcija pojedinog ‘prostora-događaja’ temeljila se na suradnji s umjetnikom, odnosno umjetničkim kolektivom s kojim je osmišljen privremeni sadržaj lokacije. Lokacija “Ex kino Beograd” povjerena je umjetniku Daliboru Martinisu, lokacija “Nalazište amfora” umjetniku Saši Pančiću, lokacija “Kuća bez krova” osmišljena je u suradnji s audiokolektivom Palme i sekcijom Dai Sai Djeca i arhitektura, a lokacija “Terasa Tržnica” s članovima udruge BukaNoise

Program Otvorenog grada u 2018. pod nazivom Zeleni plan osmišljen je kao urbana akcija kolektiva OG (kolektiv Otvoreni grad – Breda Bizjak, Tomislav Krnač, Noel Mirković, Helga Goran, Valentina Kaić) u suradnji s priznatim hrvatskim umjetnikom Vladom Martekom, a bit će izvedena u ponedjeljak, 26. ožujka u 12 sati u Mornaričkom parku u Puli

Pročitaj ostatak…

Dani otvorenih vrata u zagrebačkom Institutu za povijest umjetnosti / 21. i 22.3.

IPU

Na prvi dan proljeća 2018. godine Institut za povijest umjetnosti širom otvara svoja vrata svim zainteresiranim građanima na Danima otvorenih vrata u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka.

Želja nam je široj javnosti približiti istraživanja koja Institut provodi u poljima povijesti umjetnosti, arhitekture i urbanizma, vizualne kulture, a osobito u radu na valorizaciji i prezentaciji hrvatske kulturne baštine.

Ove godine priredili smo za sve naše posjetitelje raznovrstan program koji pruža presjek aktualnih projekata Instituta, predstavljajući kroz pojedine točke programa rezultate istraživanja u tijeku te najavljujući projekte i izdanja čija je provedba tek pred nama. Posjetitelji će tijekom dva dana programa imati priliku poslušati znanstvenike Instituta i njihove vanjske stručne suradnike okupljene oko okruglog stola o projektu Umjetničke topografije Hrvatske i u razgovoru o suvremenom razumijevanju i aktualnim problemima kulture stanovanja. Predstavit ćemo najnovije rezultate primijenjenih istraživanja u području zaštite i obnove spomeničke baštine te aktualne i realizirane projekte pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost. U punom duhu otvorenih vrata posjetiteljima ćemo pružiti uvid u rad bibliotečne i dokumentacijske službe Instituta na očuvanju i prezentaciji vrijedne građe iz zbirki Arhiva, donacija i ostavština.

Program Dana otvorenih vrata zaključit ćemo u četvrtak predstavljanjem novih nakladničkih projekata Instituta za povijest umjetnosti i aktualnog broja Radova Instituta za povijest umjetnosti, znanstvenog časopisa koji kontinuirano izlazi već 45 godina.

Pozivamo vas da nas posjetite i iskoristite ovu priliku za razmjenu informacija i znanja o aktualnim zbivanjima u polju povijesti umjetnosti. Za sve posjetitelje u Zagrebu omogućit ćemo i prodaju svih izdanja Instituta po prigodnim cijenama.

Detaljnije informacije o programu pročitajte ovdje.

Dobrodošli!

UHA: projektni natječaj za izgradnju dječjeg vrtića u Stenjevcu

Dv-Stenjevec-fotka

Grad Zagreb raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata organizira i provodi
Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti
PROJEKTNI NATJEČAJ za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA U STENJEVCU

Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 1809-2018-EMV
Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 55-18/ZG-AU/NJN

RASPISIVAČ I INVESTITOR natječaja je Grad Zagreb, Trg Stjepana Radića 1, 10 000 Zagreb.
OIB: 6181789437
telefon: +385 1 6503788
e-mail: javna.nabava@zagreb.hr
internetska adresa: www.zagreb.hr
odgovorna osoba: gradonačelnik Milan Bandić, dipl. politolog

PROVODITELJ I ORGANIZATOR UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA (UHA), Trg bana J. Jelačića 3/I, 10 000 Zagreb, OIB: 01152649489, telefon: +385 1 4816140, e-mail: tajnistvo@uha.hr, odgovorna osoba: Emil Jurcan, dipl.ing.arh., predsjednik; u suradnji s DRUŠTVOM ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, 10 000 Zagreb, OIB: 87490332083 telefon: +385 1 4816 151, e-mail: daz@d-a-z.hr, odgovorna osoba: Rene Lisac, dipl.ing.arh., predsjednik
Osoba Provoditelja natječaja zadužena za kontakt:
Predsjednik UHA-e, Emil Jurcan, dipl. ing. arh. telefon: +385 1 4816140, e-mail: tajnistvo@uha.hr

VRSTA NATJEČAJA Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za  izgradnju Dječjeg vrtića u Stenjevcu.
PREDMET NATJEČAJA je izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Dječjeg vrtića u Stenjevcu.

CILJ PROVEDBE JAVNOG NATJEČAJA Osnovni cilj natječaja je iznalaženje najboljeg oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja građevine za odgoj djece predškolske dobi zajedno sa pratećim vanjskim prostorima, koje će zadovoljiti potrebe planiranih korisnika i kvalitetno se uklopiti u stambeno naselje Špansko. Jedan od ciljeva ovog natječaja je dobiti suvremeno rješenje koje će biti ekonomično i održivo u izvedbi i održavanju.
Raspisivač projektnog natječaja sklopit će ugovor o javnim uslugama na temelju pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave s autorom prvonagrađenog rada.

Pročitaj ostatak…

BIM dani u Poreču / 13.-.15.3.2018.

bim_daysPozivamo Vas na BIM dane u Poreču u Hotelu Palazzo od 13. do 15. ožujka 2018. godine

Što je BIM?
Building Information Modeling je pristup koji omogućava suradnju različitih sudionika urazličitim fazama životnog vijeka građevine. Tako će npr. ured koji radi u BIM softverima brže i efikasnije modelirati, upravljati i dijeliti informacije o određenom projektu. Automatski izračun količina čini BIM primamljiv svakom arhitektonskom ili građevinskom uredu.

Zašto BIM?
BIM metodologija je prepoznata kao budućnost projektiranja te su vlade Europske unije krenule izrađivati zakonske okvire za implementaciju. Hrvatska komora inžinjera građevinarstva je 2017. izdala “Opće smjernice za BIM pristup ugraditeljstvu” koje bi trebale poslužiti izradi zakonskog okvira za BIM u Hrvatskoj.

Edukacija
Steknite vrijedna iskustva i znanje u BIMsoftverima
U tri prijepodneva u luksuznom Hotelu Palazzo uPoreču educirajte se u radu sa profesionalnim BIMalatima.

Prezentacije
Saznajte najnovije trendove u projektiranju
Popodneva će biti rezervirana za zakusku i druženje uz zanimljive prezentacije o budućnosti projektiranja!

Dostupne trodnevne edukacije:
ARHITEKTURA – softveri Allplan Arhitektura i Lumion
ARMIRANJE – softver Allplan Konstrukterstvo
STATIKA – SCIA Engineering
INSTALACIJE I EN. SIMULACIJE- AX3000
Dopunska edukacija: IDEA Statica (svaki dan poslijepodne u trajanju od 1 sat)

Dostupne prezentacije:
BIM projektiranje u građevinarstvu i arhitekturi
Instalacije i Energetska simulacija
Statički proračuni u BIM okruženju

Prijavite se OVDJE.

Pro Torpedo: 8. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini – obnova industrijskog nasljeđa / Rijeka, 25.-26.5.2018.

Untitled

Udruga Pro Torpedo vas poziva na 8. međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini koja će se održati u Rijeci 25. i 26. svibnja 2018. Glavna tema je konferencije je obnova industrijskog nasljeđa.

“Glavna tema 8. konferencije vezana je uz obnovu industrijskog nasljeđa - građevina i struktura koje su činile a i danas čine značajan dio urbanog tkiva Rijeke – nekad velike luke i industrijskog središta, a danas grada bez industrije u potrazi za novim identitetom. U Rijeci su osnovani i niz godina djelovali brojni pogoni, uglavnom prerađivačke industrije, a najveće, najpoznatije i najdugovječnije bile su tvornica papira, rafinerija šećera i tvornica duhana, tvornica strojeva, tvornica konopa, rafinerija nafte, tvornica torpeda i brodogradilište. U proteklih tridesetak godina došlo je do zatvaranja većine riječkih tvornica i radionica, smanjenja prometa luke i željeznice i pretvaranja nekad vitalnih prostora grada u napuštene zone industrijske arheologije. Gašenjem industrije nestale su, propale i devastirane brojne cjeline, objekti i strojevi prije nego li su bili istraženi i valorizirani, a neki su istu sudbinu doživjeli i unatoč dokazanoj vrijednosti. Tijekom godina izrađen je niz kvalitetnih studija, programa i projekata čija je svrha bilo osiguranje opstanka najvrijednije riječke industrijske baštine. Realizacija je, međutim, uglavnom izostala i svodi se na tek nekoliko pozitivnih primjera obnove i prenamjene a stanje na terenu uglavnom je lošije nego prije dvadesetak godina. Ipak, zalaganja stručnjaka nisu bila bez rezultata pa danas većina građana riječku industrijsku baštinu doživljava kao bogatstvo koje treba očuvati te kao osnovu budućeg gospodarskog i urbanog napretka. Konferencija koja je pred nama pokušat će dati odgovore na više pitanja od kojih je ključno da li se i koliko promijenila teorija pristupu i obnovi industrijske baštine i da li trebamo i dalje inzistirati na promjeni funkcija nekadašnjih industrijskih pogona ili se trebamo vratiti industriji i u novim, humanijim okolnostima ponovno aktivirati i revitalizirati djelatnosti koje su brojnim gradovima podarile izgled i identitet. 8. konferencija bit će prilika i za sveobuhvatnu sintezu o vrijednosti, zaštiti i obnovi industrijske baštine, ali i industrijskom i postindustrijskom društvu i njegovim baštinicima.”
dr. sc. Nana Palinić
PRO TORPEDO Rijeka

PRELIMINARNI PROGRAM KONFERENCIJE

Četvrtak, 24. 5. 2018./ 17.00 – 20.00
17.00 Otvorenje izložbe, aula Građevinskog fakulteta, Kampus, Radmile Matejčić 3, prizemlje
18.00 – 20.00 Prijave i registracije sudionika, prijam radnih materijala konferencije, Građevinski fakultet

Pročitaj ostatak…Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.