Projekcija dokumentarnog filma “Maya Lin: A Strong Clear Vision”, MMC Luka, četvrtak 14.04.2011.

U sklopu Filmskog ciklusa dokumentarnih filmova o slavnim arhitektima i arhitektonskim djelima, pozivamo vas na projekciju dokumentarnog filma Maya Lin: A Strong Clear Vision, u organizaciji Društva arhitekata Istre, koja će se održati u četvrtak 14. travnja 2011. s početkom u 19.30 sati u MMC-u LUKA (Istarska 30, Pula).

Maya Lin: A Strong Clear Vision
Režija: Freida Lee Mock
SAD, 1994., trajanje: 100′
Jezik: engleski.

Film o radu arhitektice i umjetnice Maye Ying Lin poznate po spomenicima kao što su Spomenik palim borcima u vijetnamskom ratu (Washington D.C) i Spomenik gradanskim pravima u Montgomeriju (Alabama, SAD). Film pocinje pricom o Spomeniku palim borcima u nepopularnom vijetnamskom ratu, za izradu kojeg je raspisan natjecaj na kojeg je prijavljen 1.421 projekt. Upravo tako, prvonagradenim radom, Maya Lin, tada potpuno nepoznata 21-godišnja studentica arhitekture sa Sveucilišta Yale, zapocinje svoju karijeru.
Minimalisticki dizajn spomenika izazvao je kontroverzne reakcije. Krajnji je rezultat ipak polucio golem uspjeh, kako u javnosti tako i kod kritike. U nastavku filma prikazana su njezina ostala djela, te proces stvaranja u kojem Lin krece od apstraktnog i materijalizira ga u konkretan oblik. Film je osvojio nagradu Oscar u kategoriji Najboljeg dokumentarnog filma 1995. godine.