Izvješće radionica ‘Djeca i arhitektura’: 05.03.2011. i 09.04.2011.

U proteklom razdoblju održane su peta i šesta po redu radionice iz serije programa sekcije DiA DAI u suradnji s OŠ Veli Vrh.

Teme su bile sljedeće:

- Volumen i tijelo u prostoru (05.03.) - voditeljica: Marta Bognar

- Javni, privatni i zajednički prostor (09.04.)  - voditeljica: Sara Perović

5. radionica – Volume i tijelo u prostoru

Voditelj: Marta Bognar
Materijal: role folije za podlogu za pod/laminat, hamer papir u boji, ljepljive trake i klamarica
Broj sudionika: 18
Vrijeme održavanja: 10.00 – 12.00

Priprema radionice započela je dan ranije, tijekom popodneva. U polivalentnom prostoru Osnovne škole Veli Vrh, ispred učionica razredne nastave ovješene su folije – spužve (od stropa do poda). Predavanje u power pointu održalo se u učionici likovne kulture. Djeci su prezentirani razni primjeri urbanih odnosa ukazujući im da gradove u planiranju opisujemo kao puno u praznom, puno određuje prazno i obrnuto. Pojasnilo im se da tijela možemo prikazati tako da zaprimaju neki prostor ali i samo ocrtavajući ih kroz nedostatak u materijalu ili kao praznina u okviru za tijelo.
S djecom se potom razgovaralo o vježbi i što znače odnosi punog i praznog u gradu, malog i velikog otvora ili prolaza.
Nakon uvodnog predavanja odrađena je vježba metodom izrezivanja ovješenih folija – spužvi na način da se izrezani slijed čita kao prostorni nosač nekog oblika. Osim nasumce odrezanih oblika i onoga sto se dobilo njihovim slijedom, posebno ih je zaintrigirao plošni odrezak u dijelu instalacije koji je izrezan od početka do kraja čime se stvorio prostor `tunelske`cijevi na čijem početku se vidjelo dječje lice dok je na kraju mahala nečija ruka. Od izrezanih oblika djeca su uvidjela mogućnost izrade dodataka svojoj odjeći ili maskiranja.

6. radionica – Javni, privatni i zajednički prostor

Voditelj: Sara Perović
Materijal: prozirna pak folija, hamer papir u boji, ljepljive trake i materijal prisutan na lokaciji (borove grančice, iglice, cvijeće, kamenje i sl.)
Broj sudionika: 13
Vrijeme održavanja: 10.00 – 12.00

Priprema radionice započela je u 9.00 sati. Dopremljen je cjelokupan didaktički mateijal u osnovnu školu Veli Vrh. Predavanje u power pointu održalo se u učionici likovne kulture. Djeci su prezentirani razni primjeri urbanih aglomerata, gradovi privremene i sezonske naravi, projekti vertikalnih gradova, napredna istraživanja različitih arhitektonskih grupa sedamdesetih godina prošlog stoljeća i sl. Prikazani su primjeri javnog prostora ali i slike zatvorenih gradskih četvrti (gated communities). Prije početka rada s djecom razgovaralo se o vježbi, o vrstama prostora, pokušala se objasniti razlika između javnog, privatnog i zajedničkog prostora. Podjeljeni su A4 papiri gdje je određene oblike i boje trebalo asocijacijom povezati s terminima javno, privatno i zajedničko.
Nakon uvodnog predavanja koje se održalo u prostoru škole, s djecom se odabrala lokacija jugoistočno od školske zgrade u sklopu borove šumice.
Djeca su koristeći prozirnu pak foliju definirala svoj „privatni“ prostor, zajedničke i javne prostore. Koristeći debla borovih stabla kao stupove, omatajući ih, stvarali su prozirne granice. Nižući slojeve folije granice su se mogle učiniti manje prozirnim a prostor koje su određivale privatnijim i obrnuto. Koristeći hamer papire u boji, ljepljive trake, borove grančice, cvijeće i kartonske cijevi i sl. djeca su dodatno definirala prostorne karakteristike omeđenih površina; stvorili su zajedničke vrtove, javni trg, zelene fasade, zaštićene ulaze i sl.
Nakon vježbe djeca su počistila korišteni prostor i spremila rekvizite. U 12.00 sati priredila se marenda tijekom koje se razgovaralo o dojmovima sa radionice. Pokazalo se da je iznimno važno nakon odrađenih vježbi sakupiti i podijeliti dojmove, te utvrditi ključne teme vježbe i njihovo značenje u izgrađenom okolišu.

__

Radionice su osmislili i priredili:

VV05:
učiteljice : Margareta Juričić, Tanja Ranić Rovis
arhitekti : Marta Bognar, Marina Giachin, Dino Krizmanić, Dragana Marinić, Danijela Perčić. Katja Regvat, Helena Sterpin, Daniela Škandul

VV06:
učiteljice : Margareta Juričić, Roberta Weissman Nagy
arhitekti : Marta Bognar, Marina Giachin, Sara Perović, Ana Mari Počekaj, Katja Regvat, Helena Sterpin

Plakate najave izradila je Sara Perović.

Fotografija: Francesco Scarpa

Zahvaljujemo pekari i slastičarnici Delikatese Tina;
vl. Saša Jovanović, Santoriova 18/Prolaz kod kazališta 2, Pula

kontakt: sekcija.dia@gmail.com