Filmski ciklus se nastavlja u četvrtak 26.svibnja u 20 sati

—–
U sklopu Filmskog ciklusa dokumentarnih filmova o slavnim arhitektima i arhitektonskim djelima, pozivamo vas na projekciju dva kratka dokumentarna filma “Peter Zumthor- The Thermae of Stone” i “Alvar Aalto – The Community Center of Saynnatsalo Finland”, u organizaciji Društva arhitekata Istre, koja će se održati u četvrtak 26. svibnja 2011. s početkom u 20.00 sati u MMC-u LUKA (Istarska 30, Pula).

Projekcija dva dokumentarca iz serie „Architectures“ u režiji R. Copansa.
ARTE TV, svaki dokumantarac prikazuje se na engleskom jeziku u trajanju 30′.

Peter Zumthor- The Thermae of Stone

Alvar Aalto – The Community Center of Saynatsalo Finland

Prvi dokumentarac prikazuje Zumthorovo remek djelo, kamene terme u Valsu, Švicarska. Arhitekt, nagrađen 2009. godine Pritzkerovom nagradom, kroz jednostavnu kompoziciju i manipuliranjem proporcijama građevine, kroz snažno prisutsvo materijala i svjetlosnih efekata naglašava osjetilne i duhovne aspekte doživljaja arhitekture.

Alvar Aalto, finski arhitekt koji je obilježio 20. stoljeće, unio je u arhitekturu organičke oblike i prirodne materijale, nastojao je stvoriti toplu atmosferu i osebujni ambijent. Gradska viječnica u Saynataslou, Finska, izgrađena 1952. godine povezana je s prirodom i šumastim okolišem, u njoj je svaki detalj posebno osmišljen.

Upravo pažnja za detaljem povezuje stvaralaštvo ovih dva arhitekta.