Sportsko-rekreacijska oaza u pulskom Valdebeku

Idejno rješenje uređenja multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku

Izvor: Glas Istre 28.09.2011.

Grad Pula inicirao je izradu idejnog rješenja sportsko-rekreacijske zone u Valdebeku, s cijelim nizom sadržaja za sve uzraste i potrebe. U takvo rješenje uklopljene su geometrijske forme sadržaja (sportska i dječja igrališta pravilnih oblika) i formalnih dijelova – kružni oblik glavnog ulaza i drvored uz parkiralište. Područje obuhvata sportsko-rekreacijske zone je oko 12 tisuća četvornih metara.

Dogodine moguć početak gradnje

- Očekujemo očitovanje Vijeća Mjesnog odbora Valdebek i tamošnje Udruge mladih, a nakon našeg zajedničkog sastanka definirat će se aktivnosti vezane uz projekt. Čekamo eventualne prijedloge izmjena i dopuna projekta, nakon čega bismo definirali izgradnju jer je riječ o velikoj površini koju namjeravamo urediti. Ako bismo ga definirali kroz program izgradnje komunalne infrastrukture, u sljedećoj proračunskoj godini sasvim sigurno bi se izradila projektna dokumentacija, a po mogućnosti i počela izgradnja, rekao je Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Idejno rješenje zone na Valdebeku, koje je izradio Studio KAPPO, u oblikovnoj osnovi, kako kažu, leži u organskoj formi, ne bi li se sačuvala prirodnost područja. Osnovni ciljevi oblikovanja i uređenja sportske zone bili bi uređenje zelene površine stambenog kvarta, s naglaskom na sportsko-rekreacijske sadržaje te oblikovanje prostora u koji će se uklopiti sadržaji sportske zone u geometrijskim formama.

Planiraju se zadovoljiti potrebe različitih struktura korisnika (boćalište, multifunkcionalno sportsko igralište, skate-park, dječje igralište), a međusobno različite površine odijelit će se biljkama. Pri pozicioniranju različitih sadržaja vodilo bi se računa o njihovom grupiranju na temelju dobi korisnika (starija struktura stanovništva – umirovljenici, ljudi srednjih godina, mladi, tinejdžeri i djeca), a rubni dijelovi prema stambenim objektima bi se ogradili.

Četiri cjeline razdvajala bi edukacijska staza, a cijelom površinom protezala bi se kružna biciklistička staza

S obzirom da se pretpostavlja da je neće koristiti samo stanovnici Valdebeka za zonu se namjerava izgraditi kvalitetna pristupna cesta te parkiralište.

Sportski sadržaji odijeljeni po uzrastima

– Osnovni ciljevi ovog projekta su uređenje zelenih površina s naglaskom na sportsko-rekreacijske sadržaje te planiranje sadržaja koji će zadovoljiti potrebe različitih struktura korisnika. Ovim bismo projektom lokaciju obogatili urbanom opremom i planirali dijelove zone kao zone odmorišta, odnosno boravka na otvorenom, pojašnjava Prhat.

Naglasak je pri oblikovanju stavljen na sportske sadržaje, međusobno odijeljene po uzrastima. Prva zona obuhvatila bi prostor za starije, odnosno boćalište s pripadajućim svlačionicama, koje u Valdebeku i sada postoji. Ovaj bi se dio biljnim materijalom odvojio od zone za mlade i tinejdžere, gdje bi se smjestilo multifunkcionalno sportsko igralište te skate-park, u čijem je središtu planiran zeleni otok.

Novim biljnim materijalom ta bi se zona odvojila od sljedeće, one za djecu, gdje se planira izgraditi igralište podijeljeno po dobnim skupinama korisnika – u prvom dijelu nalazile bi se sprave za najmanje, u drugom multifunkcionalna sprava za razvijanje različitih motoričkih sposobnosti, a u trećoj mreža za penjanje. Četvrti dio, pak, u hladovini, bio bi zona boravišta za roditelje.

Sve sprave, kao i podloga za ublažavanje udaraca, bile bi u skladu s normama. Ove četiri cjeline razdvajala bi edukacijska staza, a cijelom površinom protezala bi se kružna biciklistička staza. Osim ovih sadržaja, uredila bi se i zona za piknik, s klupama i stolovima, te ona predviđena za montažni ugostiteljski objekt s pratećom terasom. (Goran ROJNIĆ)