Novo doba dizajna

Alisa AndrašekBruno Juričić, kustosi serije simpozija arhitekture proto-e-co-logics održali su u Društvu arhitekata Zagreb (DAZ) najavnu press konferenciju na kojoj su predstavili program drugog Simpozija ‘proto-e-co-logics 002 – The Field is Open. Simpozij se održava u organizacijiMediteranskog laboratorija za arhitekturu i urbane strategije (MLAUS) u design hotelu Lone u Rovinju u subotu 1. rujna i nedjelju 2. rujna.

Prošle godine naglasak Simpozija bio je na raspravi i definiciji spekulativnih smjerova u arhitekturi koji se kreću izvan reduktivnih pristupa ekologiji, kroz pojmove kao što su “održivost”“zeleno”, dok ovogodišnji Simpozij naglasak stavlja na vezu između procesa digitalne fabrikacije i kompjuterskih modela, kao poveznicu ekologije, arhitekture i produkcije.
Na prvom simpoziju proto-e-co-logics 001 pod nazivom “Speculative Materialism in Architecture” Rovinj je ugostio neka od najpoznatijih imena arhitekture današnjice; Patricka Schumachera od Zaha Hadid Architects, sa svojim provokativnim prijedlogom  “Parametricism-a”  kao novog univerzalnog pokreta u arhitekturi; Francoisa Rochea sa sugestivnom prezentacijom o novoj vrsti sintetičke prirode kroz “Eros [vs] Machinism”; dok je jedan od najintrigantnijih i provokantnih mislilaca današnjice Reza Negarestani pokušao odgovoriti na pitanje je li moguća ekologija poslije Kopernika.

Sanford Kwinter, koji je u suvremenoj svjetskoj arhitekturi najprominentniji autoritet za ekološka pitanja, održao je predavanje pod nazivom ‘Ecological Thinking‘, dok je teoretičar i urbanist Adrian Lahoud provokativno predstavio ‘Post-traumatski urbanizam‘. Alisa Andrašek je predstavila nove matematičke i large data strategije za ‘Otvorenu Sintezu’ u kontekstu kompleksnosti suvremenogarhitektonskog milliea.

Ukratko, proto-e-co-logics 001 pokazao je kako pitanje dizajna unutar suvremene ‘denaturalizirane materijalne ekologije’ zahtijeva pristup koji nije jednostavno određen samo kroz trajne transformacije naslijeđenih oblika, vrijednosti i tradicije discipline arhitekture, već zahtjeva prepoznavanje aktivnog sudjelovanje non-human agency, s jedne strane, i shvaćanja matter as information s druge.


Misija proto-e-co-logics 002 “The Field is Open” je pokazati  kako se pod pritiskom akceleracije znanstvenih otkrića stvaraju nove definicije arhitekture, tehnologije i prirode, na način da sva tri područja zajedno čine novi model shvaćanja design-ecology, brišući postepeno i neizbježno međusobnegranice. Na taj način se stvaraju potrebe za open models of design synthesis između digitalne fabrikacije ( 3d-printers, roboti, etc. ) , matematičkih – računalnih apstrakcijama i njihovog fizičkog izričaja u smjeru rekonceptualizacije materijalnih i idejnih procesa dizajna i aplikacija na području arhitekture, pojašnjava kustos Bruno Juričić.


Za razliku od načela holizma “totalnosti” koji su karakterizirali raniju ekološku misao, ova vrsta sintetičkih pristupa nudi otpornost poroznih disciplinarnih granica, s povećanom sposobnošću za tkanje kontingetnih design forces. Na takav se način, geološki, biotski, tehnološki, estetski, pa čak i psihički čimbenici zamišljaju (importiraju) kao aktivne tvari – ili “agents” na “proto-e-co-logics” stavu prema arhitekturi, objašnjavaju organizatori.


Od ovogodišnjih sudionika simpozija, organizatori su istaknuli Petera Testu, iz Los Angelesa, pionira implementacije digitalne produkcije u arhitekturi, tj. uvođenja tehnologija koje dolaze iz drugih polja, prvenstveno auto industrije ( 6-axis robots), na arhitekturu.

Iz Los Angelesa je i Hernan Diaz Alonso koji je jedan od najutjecajnih i radikalnijih arhitekata svoje generacije i dobitnik mnogobrojnih nagrada iz područja arhitekture i dizajna (pobjednik prestižnog MoMA PS1, New York ) , kao i sudjelovanje jednog od najkontroverznijih suvremenih filozofa , predstavnika object-oriented-philosophy Graham Harman.

Iz ETH iz Zuricha dolaze jedni od najvećih eksperata na temu arhitekture i kompjuterskih modela –Michael HansmeyerPhilipe Morel.

Ostali predavači za proto-e-co-logics 002 “The Field is Open” su: Eyal Weizman,  Benjamin BrattonTom Wiscombe, Florencia PitaRoland Snooks, Graham Harman, Saša Begović.

Simpozij traje dva dana i svaki dan je podijeljen na dvije teme. U subotu 01.09. simpozij počinje sa temom Supersensitivity |Physics| , a popodnevna tema je Non-Natural|Objects|. Nedjelja počinje sa Axiomatic Heresy|Codes|, dok je popodne rezervirano za Contingency|Data|.

Simpozij se održava uz materijalnu podršku Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja koji su prepoznali važnost ovog simpozija kao svjetskog događaja koji obrađuje teme od direktnog značaja za privatni, javni i civilni sektor.

Više o simpoziju i načinu sudjelovanja možete pogledati ovdje.

Autor/izvor: pogledaj.to 21.06.2012.