Otvorenje izložbe godišnjih ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2012. godini

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na godišnju izložbu Ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2012. godini koja će se održati u subotu, 01. lipnja 2013. godine s početkom u 19 sati u MMC-u LUKA (Istarska 30, Pula).

Ovu izložbu Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) organizira još od 1984. godine, a u skladu s nastojanjem da se što više arhitektonskih manifestacija dešava u svim dijelovima Hrvatske, UHA već nekoliko godina godišnju izložbu Ostvarenja hrvatskih arhitekata organizira u svojim regionalnim društvima. Ovogodišnju izložbu započet ćemo kratkim predstavljanjem glavnog sponzora izložbe, tvrtke Wienerberger.

Više o izložbi riječima Silva Bašića d.i.a., voditelja Stručnog savjeta:

“Ova izložba predstavlja tek skromni podsjetnik na ostvarenja koja su nastala u proteklih godinu dana, ona je kao i rezultirajuća publikacija, plod autocenzure autora, odnosno tradicionalna prigoda onima koji to žele, da pokažu svoja postignuća. Na ovogodišnju izložbu realizacija prijavljeno je ukupno 76 radova, koji su svrstani u 8 kategorija: obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije u javnom prostoru i urbanizam, interijeri i arhitektonska publicistika. 2O12. godina ni u kojem slučaju nije bila godina kao i druge. Investiralo se malo, smanjen je obim ukupne produkcije, što se najbolje očituje u maloj zastupljenosti radova u pojedinim kategorijama [ naročito u kategorijama višestambene i stambenoposlovne zgrade ]. Na sreću, pad ukupne produkcije nije ostavio vidljivi trag na kvaliteti izloženih radova, budući da Izložba obuhvaća velik broj radova čiji su autori pokazali suvereno znanje oblikovanja prostora, baratanje materijalom i detaljima, te vrsno poznavanje graditeljske vještine. Štoviše, može se reći da izložena djela pokazuju kontinuitet razvoja ideje o arhitektonskoj vrsnoći i vrsnoći građenja na ovim prostorima, usprkos trenutku i okruženju u kojem su nastala. Posebnosti ovogodišnje izložbe, koje se mogu uočiti u dijelu izloženih radova, predstavljaju pozitivne primjere korekcije projektantskog prosedea, redukcije i pročišćavanja arhitektonskog koncepta, kreativne reinterpretacije regionalnog i suvremenog arhitektonskog vokabulara te kontinuirano preispitivanje i istraživanje. To su, zasigurno, one nijanse koje su osigurale posebnost i kvalitetu ovogodišnjoj Izložbi.”

Organizator: Udruženje hrvatskih arhitekata (www.uha.hr), Društvo arhitekata Istre (www.dai-sai.hr)

Glavni sponzor: Wienerberger d.d. (www.wienerberger.hr)

Izložbu možete pogledati do 12. lipnja 2013. godine u Galeriji Luka (MMC LUKA, Istarska 30, Pula).

Dobrodošli!