DiA mapirala Gornji Kamenjak!

U organizaciji Javne ustanove Kamenjak i Sekcije Djeca i arhitektura DAI-SAI, u subotu 28.03.2015. na Gornjem Kamenjaku održan je edukacijski izlet pod nazivom ‘Upoznajmo Kamenjak’.

Cilj zajedničkog druženja bio je otkriti zanimljivosti Gornjeg Kamenjaka, dijela zaštićenog područja prirode, rjeđe posjećenoga no što je to južniji susjed, Donji Kamenjak.

Smješten sjeverno od naselja Premantura, između Pomerskog zaljeva i zapadne obale kraja poluotoka, prijevoj Gornjeg Kamenjaka cjelovit je izletnički dragulj koji smo otkrili zahvaljujući mapiranju kolege arhitekta Valtera Vuka. Njegov diplomski rad iz godine 2012. obuhvatio je mnoga fizička i značenjska obilježja lokaliteta, i kada smo se s njim prvi put upoznali, zahvaljujući njegovoj temeljitoj analizi i bogatoj zbirci podataka, postao je inspiracija za proljetnu seriju izleta na koje želimo povesti djecu i podijeliti u zajedničkom druženju sva skivena blaga kojima pripremljeni itinerer obiluje.

Zadatak kojim smo htjeli povezati zanimljivosti predviđen je kao bilježenje impresija pomoću crteža, svojevrsna kartografija terena, viđena kroz doživljaje povezane s točkama na mapi. Uobičajeno nam mape služe kao vodič za snalaženje na nepoznatom terenu, putokaz koji koristimo kako bismo stigli na željenu destinaciju – ovoga puta prošetali smo stazama našega itinerera i završno po sjećanju iscrtali prijeđeni put, bilježeći upečatljive točke svojim simbolom, odabranim na osnovi doživljaja koji nam se najviše urezao u sjećanje na kraju puta.

Odabrali smo itinerer od sedam točaka:

1) Ulaz u područje ispod Gradine

2) Razgledna točka iznad Šćuze

3) Pećina uz staru austro-ugarsku cestu

4) Prokopani usjek za prolaz vojne artiljerije iz doba austro-ugarske monarhije i razdoblja Pulske utvrde

5) Proplanak Glavica

6) Zaravan tzv. ‘nebeski labirinti’

7) Ruševina austrijske tvrđave nedaleko Šćuze.

Na izdvojenim edukacijskim točkama Nina Skoko iz JU Kamenjak nam je ispričala puno zanimljivosti iz biljnog i životinjskog svijeta područja, upoznala sa zaštićenim vrstama i opisala životne cikluse najosebujnijih vrsta koje možemo sresti na lokalitetu.

Prostor smo istraživali u pećini, mjereći opseg tako da u lancu povezani držeći se za ruke pokušamo izbiti na oba otvorena ulaza – nas tridesetak bilo je potrebno da rasponom ruku obuhvatimo tijelo pećine.

U tunelskom prokopu s početka 20. st. koji je služio za prolazak topova otkrili smo cijelo bogatstvo fosila u pokosu zasjeka. U glinenim pločicama djeca su pokušala otisnuti okaminu i dobiti reljef tijela biljke ili životinje čije ostatke danas možemo očitati na stijeni. Ispričali smo priču o topu s Gomile i pokazali kako je izgledala artiljerija iz austrijskoga doba.

Nakon prepješačenog itinerera sjeli smo ponovno kod pećine i po najboljem sjećanju nacrtali naš prostorni zadatak: napraviti mapu prijeđenoga puta sa simbolima za točke koje ćemo zapamtiti. Rezultati su raznoliki – dobili smo crteže stijene s fosilima, maslinika, pećinskog čovjeka, autobusa koji nas je doveo, upečatljivog panoramskog pejzaža s morskim zaljevom, i tek poneku mapu koja je nalikovala podijeljenom predlošku za orijentaciju. Veselio nas je rezultat jer sve što smo dobili poslužit će za izradu reklamnog materijala koji ćemo oblikovati i koji će onda svojim posjetiteljima JU Kamenjak moći podijeliti na ulazu u zaštićeno područje ili u Kući prirode u Premanturi.

Izlet smo nastavili na zaravni tzv. ‘nebeski labirinti’,  energetskoj točki koja kao spontana intervencija u prostoru nastaje oblikovanjem spirale od kamenih komada – mjesta koje posjetitelje inspirira u meditativnim trenucima; i završili pričom o šišmišima, njihovom staništu, vrstama i ponašanju – na ruševini austrijske tvrđave. Bila je to prilika i da ispričamo nešto o bogatoj povijesti grada iz doba kada su sagrađeni fortifikacijski prstenovi i važne obrambene točke grada.

U organizaciji Sekcije DiA DAI-SAI i JU Kamenjak u izletu su učestvovali učenici 3. razreda OŠ Veruda i njihova učiteljica Šejla Ikić i ravnateljica Anita Mokorić Brščić.

Za JU Kamenjak pričali su nam i vodili nas:

Nina Skoko i rangeri JU Kamenjak

Za Sekciju DiA DAI-SAI radionicu-izlet pripremile su:

Marta Bognar

Danijela Perčić-Tičić

Katja Regvat

Daniela Škandul, čiji film o radionici pogledajte na linku: Upoznajmo Kamenjak!

Fotografije: Francesco Scarpa