Dani arhitekture u Istri 2015: predavanje Ide Križaj Leko u Sveučilišnoj knjižnici Pula

U sklopu Dana arhitekture u Istri riječka arhitektica Ida Križaj Leko održat će predavanje Arhitektura antropocena, sutra, 20.11. 2015. u Sveučilišnoj knjižnici Pula u 18 sati.

“Kako pričati o održivoj arhitekuri, a da to za sobom ne povlači predvidivost tehničkih rješenja ili pak zamor epitetom bez kojeg danas niti jedan uvriježeni tekst pa čak niti njegov naslov ne mogu proći? Kada bismo rekli da je održiva arhitektura zapravo arhitektura zdravog razuma ne bismo vjerojatno o njoj uopće pričali jer bi naše područje razgovora izašlo iz povijesnog okvira današnjice i počelo sagledavati arhitekturu od njenog postanka. Ovim predavanjem pokušat će se zaokrenuti diskurs kroz ogoljavanje održive arhitekture na odnos ljudi i njihovog ne-ljudskog okoliša. Cilj je kroz ovaj obrat koji je zapravo povratak na prapočela same arhitekture pozicionirati današnji trenutak znajući da je osnovni preduvjet za postojanje arhitekture – prostor – naš najugroženiji resurs.”

Ida Križaj Leko rođena 1983. u Zagrebu. Studirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirala 2008. Za vrijeme studija radila u raznim arhitektonskim uredima te sudjelovala kroz različite autorske suradnje na arhitektonskim natječajima i radionicama. Od 2012. pokreće samostalnu djelatnost u Rijeci. Njeno arhitektonsko djelovanje fokusirano je jednako na fikciju, kao i na stvarnost. Dio je projektnog tima sportske dvorane i trga u Krku koji je 2014. godine osvojila nagradu Viktor Kovačić.

Predavanje “Arhitektura antropocena” je dio programa Dani arhitekture u Istri 2015. u suradnji s projektom Zelena knjižnica Društva bibliotekara Istre.

Dobrodošli!