Dani arhitekture u Istri 2015: Ana Dana Beroš: Intermundia
U subotu 12. prosinca 2015. u 21 sat u Augustovom hramu na pulskom Forumu otvara se izložba Intermundia arhitektice Ane Dane Beroš.

Intermundia, kustosko-istraživački projekt arhitektice Ane Dane Beroš koji je prošle godine izložen u venecijanskom Arsenalu, u sklopu izložbe Mondo Italia koju je Rem Koolhaas izložio na bijenalu arhitekture, temelji se na istraživanju promjenjivih krajolika granica transeuropskih i intraeuropskih migracija. Projekt prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih “pritvorskih uvjeta” na ulasku u “tvrđavu Europu”.
Lampedusa je školski primjer brisanog prostora koji nastaje na geopolitičkim razmeđima gdje se formiraju društveno marginalizirane zajednice, bilo da je riječ o pridošlicama ili autohtonom stanovništvu.
U suvremenom trenutku imperativa mobilnosti, koji je kompatibilan s imperativom fleksibilnosti rada, prisilna teritorijalna kretanja prekarnih, najčešće visokoobrazovanih, radnika usporedna su s kretanjima, kao i pritvaranjima, ilegalnih migranata. Suvremeni migranti gledaju na se kao na putnike – radnike s privremenim poslovima, koji žive na rubu nesigurnosti, na rubu duga. Ovo ljudsko stanje “negrađanina” ili polugrađanina, mora probuditi novu povijesnu svijest.
Nasuprot promatranju Lampeduse kao rigidne institucije “zatvorenih čekaonica” – pritvorske zone u žarištu sukoba, Intermundia nastoji kroz posthumanu perspektivu propitati  ambivalentnost “stanja između” i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice. Projekt nastoji, kroz evokativnu zvučno-svjetlosnu instalaciju te
knjiški prezentirano istraživanje, inducirati kod promatrača slojevito razumijevanje svijeta ili, bolje rečeno, alternativnih svjetova koji nas okružuju. Kroz efekt očuđenja projekt potiče promatrača na neposrednu reakciju, uranjajući ga u borbu za goli život.

Ana Dana Beroš (1979., Zagreb) samostalna je arhitektica i kustosica, diplomirala je, magna cum laude, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti. Finalistica je Nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard, 2014. godine. Dobitnica je Posebnog priznanja za rad Intermundia na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals, selektora Rema Koolhaasa.

Izložba traje do 19. prosinca, a moguće ju je pogledati svaki dan od 9 do 17 sati.

Program je dio manifestacije Dani arhitekture u Istri 2015., a realiziran je u suradnji s Arheološkim muzejem Istre i Sa(n)jmom knjige u Istri.