IZDAVAŠTVO-AKCIJA II (PUBLISHING ACTS II) – platforma Future Architecture u Šibeniku, 6.-8. srpnja, 2018.

 

ADBeros_Rebekka_Kiesewetter_Publishing_Acts

Radionica “Izdavaštvo-akcija II“, koju organizira Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI), u suradnji sa skupinom Soba DAŠ (Društvo arhitekata Šibenika), drugo je izdanje istraživanja o izdavaštvu kao kritičkoj prostornoj praksi. Istraživačko-urednički projekt postavlja pitanja poput sljedećih: “Kako možemo identificirati i pokrenuti, unutar i pomoću izdavačkih praksi, mogućnosti za kritičko i kolektivno promišljanje, imaginaciju i akciju u urbanom okolišu? Kako možemo – u sjeni algoritamskoga nadzora, diskriminacijskih političkih i ekonomskih interesa, te pristranih historiografija, između ostalih pojava pristutnih u suvremenim gradovima – stvoriti (protu)prostore koji, ne samo da su korisni i kolektivno oblikovani, nego mogu propitivati, destabilizirati dominantne povijesne, društvene, političke i ekonomske protokole?

Polazeći od službenog narativa o Šibeniku kao srednjovjekovnom gradu – povijesti koja, u korist turizma, izostavlja razdoblje od pola stoljeća nastajanja grada, između ostalog i činjenicu da je Šibenik bio jedan od prvih svjetskih gradova s uvedenom električnom energijom, sudionici radionice “Izdavaštvo-akcija II“ okupit će se kako bi ponovno proučili i promišljali prošlost, sadašnjost i budućnost grada, sakupljajući, nadopunjujući, preoblikujući i ponovno sastavljajući materijalne i nematerijalne povijesne i sadašnje tragove grada.

radionica 2017

Izdavački će proces, s jedne strane, funkcionirati kao “društvena koreografija“ koja uključuje autore s različitim pozadinama i interesima, lokalnim i stranim perspektivama1. S druge strane, taj će proces djelovati kao svojevrsno “sučelje za stvaranje smisla“, unutar kojeg će se povezivati različiti realiteti, fikcija i ne-fikcija, temporalnosti, perspektive, interesi, pristupi, mjerila, tehnike, i mediji. Na konačnom događaju radionice sudionici prenijet će vlastite istraživačke uvide o gradu Šibeniku široj publici. Eksperimentalnim načinom “stvaranja javnog, stvaranja publike“ predstavit će trenutačno stanje svojega rada, te ga time učiniti razumljivim i otvoriti prostor diskusije s lokalnim stanovništvom. Osvrti nastali tijekom tog otvorenog uredničkog sastanka utjecat će na smjer razvoja publikacije “Izdavaštvo-akcija II – Šibenski dokumenti“.

Prethodna publikacija “Izdavaštvo-akcija I – Pulski dokumenti“, koja je objavljena krajem 2017., bila je zamišljena kao rezultat eksperimentalne uredničke radionice s ciljem stvaranja trenutačnih, otvorenih društveno-političkih imaginarija o Puli. Publikacija se prenosila iz ruke u ruku, u performativnoj gesti koja nije samo pružala tiskani proizvod, nego i prenosila energiju, angažman oko tema o kojima je govorila2. “ Pulski dokumenti“ nominirani su za New York Architecture Book Fair, koji organizira galerija Storefront for Art and Architecture u lipnju, 2018.

____________________

1 Osim participanata radionice “Izdavaštvo-akcija II“, izabranih autora Future Architecture platforme, progam će uključivati gradsku šetnju unutar programa Dana lokalnog angažmana koji organizira Soba DAŠ, te site-specific instalacije iz programa Iluminovizija – strategije svjetla koji organizira UIII (Udruga za interdisciplinarna i interkulturna istraživanja)

2 Više o projektu “Izdavaštvo – akcija” i “Pulskim dokumentima“, možete pročitati u Godišnjaku DAI-SAI iz 2017., ili poslušati online na stranicama Hrvatskog radija Treći program http://radio.hrt.hr/aod/rebekka-kiesewetter-izdavastvo-kao-kriticka-praksa-prostora-i-oprostorivanja/251825/

katarina

Sudionici radionice “Izdavaštvo-akcija II“: Maite Borjabad (SAD/Španjolska), CARTHA (Švicarska), Miruna Dunu (Rumunjska/Nizozemska), Jason Hilgefort (SAD/Hong Kong), Tania Tovar Torres (Meksiko)

Koncepcija i organizacija: Ana Dana Beroš, Emil Jurcan, Rebekka Kiesewetter
Su-organizacija: Ana Selak (Soba DAŠ)