Platforma Future Architecture u Šibeniku, 5.-8. 7. 2018. – Izdavaštvo-akcija II

Radionica Izdavaštvo-akcija II, koju organizira Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI), u suradnji sa skupinom Soba DAŠ (Društvo arhitekata Šibenika) i Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), drugo je izdanje istraživanja o izdavaštvu kao kritičkoj prostornoj praksi koje će se održati od 5. do 8. srpnja u Šibeniku.

Istraživačko-urednički projekt postavlja pitanja poput sljedećih: “Kako možemo identificirati i pokrenuti, unutar i pomoću izdavačkih praksi, mogućnosti za kritičko i kolektivno promišljanje, imaginaciju i akciju u urbanom okolišu? Kako možemo – u sjeni algoritamskoga nadzora, diskriminacijskih političkih i ekonomskih interesa, te pristranih historiografija, između ostalih pojava pristutnih u suvremenim gradovima – stvoriti (protu)prostore koji, ne samo da su korisni i kolektivno oblikovani, nego mogu propitivati, destabilizirati dominantne povijesne, društvene, političke i ekonomske protokole?

Baldekin, ŠibenikBaldekin, Šibenik

Polazeći od službenog narativa o Šibeniku kao srednjovjekovnom gradu – povijesti koja, u korist turizma, izostavlja razdoblje od pola stoljeća nastajanja grada, između ostalog i činjenicu da je Šibenik bio jedan od prvih svjetskih gradova s uvedenom električnom energijom, sudionici radionice “Izdavaštvo-akcija II“ okupit će se kako bi ponovno proučili i promišljali prošlost, sadašnjost i budućnost grada, sakupljajući, nadopunjujući, preoblikujući i ponovno sastavljajući materijalne i nematerijalne povijesne i sadašnje tragove grada.

Izdavački će proces, s jedne strane, funkcionirati kao “društvena koreografija“ koja uključuje autore s različitim pozadinama i interesima, lokalnim i stranim perspektivama. S druge strane, taj će proces djelovati kao svojevrsno “sučelje za stvaranje smisla“, unutar kojeg će se povezivati različiti realiteti, fikcija i ne-fikcija, temporalnosti, perspektive, interesi, pristupi, mjerila, tehnike, i mediji. Na konačnom događaju radionice sudionici prenijet će vlastite istraživačke uvide o gradu Šibeniku široj publici. Eksperimentalim načinom “stvaranja javnog, stvaranja publike“ predstavit će trenutačno stanje svojega rada, te ga time učiniti razumljivim i otvoriti prostor diskusije s lokalnim stanovnništvom. Osvrti nastali tijekom tog otvorenog uredničkog sastanka utjecat će na smjer razvoja publikacije “Izdavaštvo-akcija II – Šibenski dokumenti“.

ADBeros_Rebekka_Kiesewetter_Publishing_ActsPublishing Acts, ed. Ana Dana Beroš, Rebekka Kiesewetter, Emil Jurcan; Praksa, Future Architecture 2017., foto: AD Beroš

Prethodna publikacija “Izdavaštvo-akcija I – Pulski dokumenti“, koja je objavljena krajem 2017., bila je zamišljena kao rezultat eksperimentalne uredničke radionice s ciljem stvaranja trenutačnih, otvorenih društveno-političkih imaginarija o Puli. Publikacija se prenosila iz ruke u ruku, u performativnoj gesti koja nije samo pružala tiskani proizvod, nego i prenosila energiju, angažman oko tema o kojima je govorila. “ Pulski dokumenti“ nominirani su za New York Architecture Book Fair, koji organizira galerija Storefront for Art and Architecture u lipnju, 2018.

Više o projektu “Izdavaštvo – akcija” i “Pulskim dokumentima“, možete pročitati u Godišnjaku DAI-SAI iz 2017., ili poslušati online na stranicama Hrvatskog radija Treći program.

Sudionici radionice “Izdavaštvo-akcija II“: Maite Borjabad (SAD/Španjolska), CARTHA (Švicarska), Miruna Dunu (Rumunjska/Nizozemska), Jason Hilgefort (SAD/Hong Kong), Tania Tovar Torres (Meksiko)

Koncepcija i organizacija: Ana Dana Beroš, Emil Jurcan, Rebekka Kiesewetter; su-organizacija: Soba DAŠ i UIII/Sonja Leboš.

Četvrtak, 5.7.2018
19:00 Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Poljana 6, Šibenik
Otvorenje izložbe Stambena arhitektura grada Šibenika

Petak, 6.7. 2018
09.00-13.30 Urbani centar, Ul. Kralja Zvonimira 7A, Šibenik
Uvod u radionicu Izdavaštvo – akcija II, koncepcija i ciljevi
Prezentacije participanata radionice
Šetnja gradom

14.30-18.00 Urbani centar, Ul. Kralja Zvonimira 7A, Šibenik
Sastanak uredništva
Terensko istraživanje I

Dani lokalnog angažmana
19:00 SHE bio bistro, 1. kat, Zlarinski prolaz 2, Šibenik
Predavanje Gustava Červara  Fragmenti iz uspomena: Kako su se gradila šibenska stambena naselja
20:00 SHE bio bistro, 1. kat, Zlarinski prolaz 2, Šibenik
Predavanje Petra Miškovića  Kuća, niz, stambena zgrada

Subota, 7.7. 2018
10.00-13.30
Izdavaštvo – akcija: terensko istraživanje II
14.30-18.00
Izdavaštvo – akcija: sumiranje terenskog istraživanja

Dani lokalnog angažmana
18:00 SHE bio bistro, 1. kat, Zlarinski prolaz 2, Šibenik
Predavanje Krešimira Damjanovića  Budućnost stanovanja – Kuća kolaž

Iluminovizija
19:00 SHE bio bistro, 1. kat, Zlarinski prolaz 2, Šibenik
Predavanje Armine Pilav: Black-out: war, darkness and the city
22:00 Noćna šetnja gradom

Nedjelja, 8.7. 2018
14.30-18.00 Urbani centar, Ul. Kralja Zvonimira 7A, Šibenik
Izdavaštvo-akcija: Završni sastanak uredništva
Pripreme završnog događaja

18.00
Otvorena diskusija uredništva na krovu zgrade – rezultati istraživanja prezentirat će se zainteresiranoj publici
20.00
Iluminovizija
Projekcija filma Rotterdam 2040 na krovu zgrade

Dani lokalnog angažmana trodnevno su događanje kojim će se ove godine prvi put kroz izložbu predstaviti dio fonda stambene izgradnje nastale u drugoj polovici 20. stoljeću u Šibeniku, kao uvod u izradu kataloga moderne arhitekture Šibenika.

Na Danima sudjeluju gosti predavači koji će kroz svoja iskustva dati osvrt i razmišljanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti stanovanja. Izlaganjem bitnih ostvarenja šibenske stambene arhitekture iz druge polovice 20. stoljeća prikazat će se kakvi su stambeni prostori nekoć bili normativ, kako bismo kroz primjere iz prošlosti mogli lakše pričati o sadašnjosti i budućnosti stanovanja.

Na Danima lokalnog angažmana ponovit će se dosadašnja uspješna suradnja na projektu Iluminovizija, koji se bavi poticanjem artikulacije svjetla u javnom prostoru. Gošća je Armina Pilav, arhitektica i predavačica na Katedri za metode i analizu pri Arhitektonskom fakultetu TU Delft, koja će održati predavanje nakon kojeg će se ići u noćnu šetnju gradom

za webZoran Kanlic, The scene of the shelter during the war in Sarajevo from the movie ‘Perfect Circle’ by Ademir Kenovic

Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. Namjera je projekta Iluminovizija potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala, ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.

Završno događanje trodnevnog okupljanja dogodit će se na ravnom krovu stambene zgrade jednog od šibenskih naselja kako bi se pokazao potencijal danas slabo iskorištenih nekoć javnih prostora.

logo FA-web