In Memoriam: Bruno Nefat (1962.-2019.)

GO03688906

U četvrtak 2. svibnja, nakon duge i teške bolesti, napustio nas je arhitekt, urbanist i mislioc Bruno Nefat. Pamtit ćemo njegov entuzijazam prema arhitekturi i ljubav prema rodnom gradu Puli, kojoj je posvetio i većinu svog stvaralačkog angažmana. Bio je jedan od osnivača Društva arhitekata Istre 1995. godine i njegov prvi predsjednik.

Bruno Nefat je diplomu arhitekte stekao 1987. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a postdiplomski studij graditeljskog nasljeđa završio je 1990./1991. u Centru postdiplomskih studija Split. Od 1988. do 2007.g. obavljao je razne stručne poslove s područja urbanizma, prostornog uređenja i graditeljskog nasljeđa u institucijama bivše Općine Pula i Istarske županije. Bio je voditelj odsjeka za prostorno planiranje u Sekretarijatu za prostorno planiranje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i stambeno-komunalne poslove Općine Pula, pročelnik Odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Istarske županije, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, a od 2008. godine samostalni planer i projektant u uredu „Modus“.

Svoj istraživački angažman publicirao je i u značajnim radovima, poput stručnih radova “Prostorni razvitak Arsenala i brodogradilišta u Puli u 19. i 20.st.”, “Industrijska arhitektura Pule u razdoblju od 1813. do 1918.”, ciklusa javnih predavanja “Šest crtica o urbanitetu Pule”, niza konzervatorskih studija, a posebnu važnost pridao je valorizaciji proteklih, zaboravljenih generacija pulskih i istarskih arhitekata izradom njihovih biografskih crtica za “Istarsku enciklopediju” 2005. godine.

Rijetko ćemo svjedočiti tako bliskom životnom odnosu arhitekta kreatora sa svojom profesijom i gradom kojem pripada.

U Puli, 3. svibnja 2019.

Pogreb će biti održan u subotu, 4.5.2019. u 12 sati na Gradskom groblju u Puli.