Predstavljanje kampanje “Stanovanje za sve” u Dnevnom boravku Rojca / 13.6. u 19h

housing

U četvrtak, 13.06. 2019. u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u 19 sati održat će se predstavljanje kampanje Stanovanje za sve (Housing for all) i razgovor o mogućim rješenjima stambene krize. Na tribini će govoriti Sara Lalić iz Centra za mirovne studije, Helena Sterpin iz Zadruge Praksa, Iva Marčetić iz Prava na grad, a moderirat će Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kredita za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji putem Europske građanske inicijative Stanovanje za sve, pozivaju građane da se potpisom peticije housingforall.eu uključe u rješavanje tih problema. Inicijativa se zalaže da se na razini Europske unije omogući lakše financiranje javnog stanovanja, kao i da se potakne gradnja neprofitnih stambenih jedinica, ali da se ujedno i reguliraju digitalne platforme poput Airbnb-a.
Pula kao obalni grad naročito je pogođena stambenom krizom. Ova kriza očituje se u velikom porastu cijene najma, cijene koja mnogima uzima i preko 40% prihoda kućanstava stavljajući tako podstanare u kategoriju stanovništva koja je u velikom broju slučajeva u riziku od siromaštva. Ne samo da su cijene stanova potpuno neusklađene s visinom dohotka, već je na obali gotovo nemoguće naći stan za dugoročni najam. Nedostatak alternativa tržištu, poput javnih stanova, subvencija na stanovanje ili neprofitne proizvodnje stambenog prostora dodatno utječe na porast cijena koja direktno ugrožava sigurnost našeg doma.
Stoga, u četvrtak, 13.06. 2019. u Dnevnom boravku Rojca predstavit ćemo kampanju Stanovanje za sve (Housing for all) i razgovarati o mogućim rješenjima stambene krize.

U petak, 14.06. Od 9 do 12 sati Europska građanska inicijativa vas poziva da date svoj potpis za priuštivo i javno stanovanje na štandu koji će biti postavljen ispred zgrade pulske tržnice.

Inicijativu u Hrvatskoj podržavaju: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Društvo arhitekata Istre DAI/SAI, Društvo arhitekata Rijeke DAR, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga Eko Zadar, Inicijativa Srđ je naš!, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Operacija grad, Platforma Doma mladih, Pravo na grad, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Udruga hrvatskih arhitekata UHA, Udruga MoSt, Zelena akcija i Zelena Istra.