Zagreb: Dani Orisa u Lisinskom / 19. i 20.10.2019.

oris

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.
Ovogodišnji Dani Orisa održat će se u Zagrebu 19. i 20. listopada 2019., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na ovogodišnjim Danima Orisa svoja će predavanja održati arhitekti i dizajneri:

Mario Botta (Švicarska)
Pohađao IUAV u Veneciji kod Carla Scarpe i Giuseppea Mazzariola. Za vrijeme studija radi s Le Corbusierom i Louisom Kahnom. Profesionalnu karijeru započinje 1970. u Luganu; projektira obiteljske kuće, škole, poslovne zgrade i sakralne građevine. Predaje na arhitektonskim fakultetima diljem svijeta. Njegov je rad objavljivan u mnogim publikacijama, predstavljan na izložbama te ovjenčan nizom nagrada.
http://www.botta.ch

3LHD (Hrvatska)
Interdisciplinarni arhitektonski ured, zainteresiran za integraciju raznih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna, umjetnosti. Takav je pristup rezultirao serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom posljednjih dvadesetak godina. Autori ikoničnih projekata suvremene hrvatske arhitekture, poput Mosta hrvatskih branitelja i Centra Zamet u Rijeci, Splitske rive i hotela Lone.
https://www.3lhd.com/hr

Estúdio Gustavo Utrabo (Brazil)
Diplomirao arhitekturu i urbanizam na Federalnom sveučilištu Paraná (UFPR) 2010. Gostujući profesor na Sveučilištu u Hong Kongu i docent na Sveučilištu Escola da Cidade u São Paulu. Jedan od utemeljitelja studija Aleph Zero s kojim je 2018. godine osvojio RIBA-inu nagradu za najboljeg mladog arhitekta i najbolju zgradu. Godine 2019. osnovao Estúdio Gustavo Utrabo
https://gustavoutrabo.com

6a architects (Velika Britanija)
Ured 6a architects osnovali su Tom Emerson i Stephanie Macdonald 2001. u Londonu. Osvojili više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Emersonu je 2018. dodijeljena nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Zürichu. Projekti i teorijska djela ureda izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjene Kraljevine. Emerson je predavao na fakultetima poput AA, Cambridge te ETH Zurich. U kolovozu 2019. izabran za dekana ETH Zurich.
http://www.6a.co.uk

Neno Kezić (Hrvatska)
Diplomirao na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radi u uredu Michael Hopkins and Partners u Londonu. Nakon povratka osniva vlastiti ured Arhipolis u Splitu. Redovni je profesor na studiju arhitekture na FGAG, Split. Dobitnik je nagrada Vladimir Nazor, Drago Galić, Bernardo Bernardi, nagrade Zagrebačkog salona, nagrade Artur i nagrade Cemex.
http://www.arhipolis.hr/Arhipolis/People.html

Piero Lissoni (Italija)
Studio Lissoni vodi projekte na globalnoj razini u polju arhitekture, produkt dizajna, grafičkog dizajna i korporativnog identiteta. Na čelu s Pierom Lissonijem, studio kombinira niz znanja i vještina i prilagođenim pristupom u različitim poljima razvija stilistički kod koji je nemoguće kopirati te prepoznatljivi vizualni identitet. Među nedavnim realizacijama ističe se projekt interijera Grand Park Hotela Rovinj.
https://www.lissoniassociati.com/en/pierolissoni/

Cristóbal Palma (Čile)
Studirao na londonskom Arhitektonskom fakultetu AA prije nego je započeo karijeru fotografa fokusiranog na arhitekturu, putovanja i reportažu. Objavljivan u časopisima poput The New York Times, Domus i Architectural Digest. Izlagao na niz samostalnih izložbi. Autor kratkih filmova posvećenih arhitekturi, od kojih je jedan predstavljen na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture, a film Piling Up osvojio je nagradu za najbolji kratki film o arhitekturi na festivalu ArqFilmFest u Santiagu.
https://cristobalpalma.com/

Harquitectes (Španjolska)
Arhitektonski studio osnovan 2000. godine sa sjedištem u Sabadellu u Barceloni. Vode ga četiri partnera koji su diplomirali pri E.T.S.A. Vallès. Gostujući predavači diljem Europe i Amerike, a radovi su im priznati brojnim nagradama te odabrani za izložbe u domovini i inozemstvu. Dva projekta nominirana su za nagradu Mies van der Rohe Award 2019.
http://www.harquitectes.com/

Moderatori:
Maroje Mrduljaš (Hrvatska), arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna i Dinko Peračić (Hrvatska), nagrađivani arhitekt.

ORIS TALKS – Designing Architectural Education

Ovogodišnji Dani Orisa 19 unose jednu novinu u program. Riječ je o Oris Talks koji će se održati na temu Designing Architectural Education, a u javnoj raspravi sudjelovat će istaknuti međunarodni stručnjaci:

Martha Thorne
Izvršna direktorica Pritzkerove nagrade i direktorica Arhitektonskog fakulteta IE u Madridu
Dekanica Fakulteta arhitekture i dizajna IE u Madridu. Izvršna direktorica Pritzkerove nagrade od 2005. Njezini su glavni interesi međunarodna suvremena arhitektura, gradovi u razvoju i promjene uloge arhitekta. Magistrirala na Sveučilištu u Pennsylvaniji i usavršavala se na londonskom Ekonomskom fakultetu. Članica žirija nekoliko uglednih nagrada, predaje i sudjeluje u nizu međunarodnih arhitektonskih natječaja.

Mia Roth Čerina
Profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu
Izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. S Tončijem Čerinom vodi arhitektonski ured. Za realizaciju dječjeg vrtića u naselju Lanište u Zagrebu bili su nominirani za nagradu Viktor Kovačić, a za osnovnu školu u Popovači za nagrade Mies van der Rohe, Medalju HKA i Piranesi. Osvojili su nagradu Viktor Kovačić za 2018. godinu. Uz nastavu i praksu, Roth Čerina je angažirana u aktivnostima kojima je cilj podizanje kulture prostora i razvoj arhitektonske edukacije.

Tom Emerson
Profesor i dekan ETH Zurich
Sa Stephanie Macdonald 2001. u Londonu osnovao ured 6a architects, koji je osvojio više RIBA-inih nagrada, medalju Schelling 2012., u užem izboru za nagradu Stirling 2017. Projekti i teorijska djela ureda izlagani su i objavljivani izvan granica Ujedinjene Kraljevine. Godine 2018. dodijeljena mu je nagrada Conrad Ferdinand Meyer u Zürichu. Predavao na fakultetima poput AA, Cambridge te ETH Zurich. U kolovozu 2019. izabran za dekana ETH Zurich.

Tadej Glažar
Profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani
Slovenski arhitekt i profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, ključna figura slovenske arhitektonske scene. Školovao se na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i Institutu Berlage u Amsterdamu. Dobitnik nagrade Piranesi i Plečnikove nagrade za osnovnu školu u Kočevju te nagrade Domofin za poslovno-skladišnu kuću u Grosuplju.

Izložba
U sklopu Dana Orisa 19 u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) otvorit će se izložba čileanskog arhitektonskog fotografa i autora kratkih filmova Cristóbala Palme naziva Caracoles.