Dani arhitekture u Istri 2020 / Pula, 6.11. – 4.12. 2020.

vizual_FB

Europski centar za mir i razvoj (ECPD)
Pula, Flaciusova 18, 6. 11. – 4. 12. 2020.

Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI)
Pula, Smareglina 1, 12. 11. – 4. 12. 2020.

Manifestacija koju Društvo arhitekata Istre kontinuirano organizira od 2000. godine ove jeseni bilježi jubilarni dvadeseti rođendan, a održat će se prvi put na novoj adresi Smareglina 1 u Puli. 

Dani arhitekture u Istri 2020 započinju u petak 6. 11. u 19 sati u Galeriji ECPD-a, Europskom centru za mir i razvoj UN-a, otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini, a nastavljaju se u četvrtak 12. 11. u 19 sati u novom prostoru Društva arhitekata Istre otvorenjem Godišnje izložbe projekata i realizacija članova DAI - SAI-a i gostiju te izložbama Sekcije Djeca i arhitektura (DiA DAI – SAI), The Publishing School: Pedagogies of Care (Škola izdavaštva: pedagogije brižnosti) Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle (BVAW). petak 13.11. i 20.11. u 18 – 20 sati slijede predavanja, a u subotu 21.11. u 11 sati vođena šetnja gradilištem Malog rimskog kazališta i okoliša Arheološkog muzeja s Emilom Jurcanom.

Pokrovitelji Dana arhitekture u Istri 2020 su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula.

Program
petak, 6. 11. 2020., ECPD, Flaciusova 18, Pula
19 h – Otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini

četvrtak, 12. 11. 2020., DAI – SAI, Smareglina 1, Pula
19 h – Otvorenje Dana arhitekture u Istri 2020

Izložbe
Godišnja izložba projekata realizacija članova DAISAI-a i gostiju
Prezentacija aktivnosti Sekcije Djeca i arhitektura / DiA DAI – SAI

Prezentacija radionice Publishing School: Pedagogies of CareFuture architecture platforma
Prezentacija rezultata Međunarodne arhitektonske radionice Bale – Valle / BVAW

petak, 13. 11. 2020., DAI – SAI, Smareglina 1, Pula
Predavanja – 18:00 – 20:00

18:00 – Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW –  Jasmina Bašić
19:00 – Publishing School: Pedagogies of Care / Future architecture platforma – Ana Dana Beroš

petak, 20. 11. 2020., DAI – SAI, Smareglina 1, Pula
Predavanja – 18:00 – 20:00

18:00 – Odabrani projekti i arhitektonski časopis Outsider – Nina i Matevž Granda
19:00 – Rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli– Emil Jurcan / Zadruga Praksa 

subota, 21. 11. 2020., Dvojna vrata, Pula
11:00 – Vođena šetnja gradilištem Malog rimskog kazališta – Emil Jurcan / Zadruga Praksa

Detaljnjije o programu:

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini
Otvorenje u petak 6. 11. 2020. u 19 sati, ECPD, Flaciusova 18, Pula
Izložba ostaje otvorena do 4. 12. 2020. svakim danom od 17 do 20 sati

Nakon premijernog otvorenja i dodjele nagrada u Splitu u ožujku 2020., repriza u Šibeniku, Zadru, Zagrebu i u Rijeci, Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2019. godine otvorit će se i u Puli u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI – SAI). Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena Nagrada Viktor Kovačić, u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata. Izloženo je ukupno 107 autorskih radova, koje jestručni žirinominirao za nagrade po kategorijama. Radove je ocjenjivao stručni žiri koji su činili Tadej Glažar Helena Paver Njirić te članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e: Tonči ČerinaAntonio GrgićAna MrđaVanja RisterAna ŠverkoTamara Bjažić Klarin Antun Sevšek.

Nagrade za najbolja ostvarenja u 2019. godini:
― Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Radovanu Tajderu
― Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu dodijeljena je Saši Begoviću, Marku Dabroviću, Tatjani Grozdanić Begović, Silviju Novaku i Pauli Kukuljici – 3LHD za URANIU u Zagrebu.
― Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za 4 kuće za 4 brata u Zadru.
― Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2019. godinu dodijeljena je Lei Pelivan i Tomi Plejiću za Bijeli loft u Zagrebu.
― Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tomislavu Paveliću, Marku Sančaninu, Miri Stanić, Evelini Turković, Vesni Vuković i Frani Petru Zovku za radijsku emisiju Stvarnost prostora.

Među predstavljenim projektima nalaze se i ostvarenja na području Istre od kojih izdvajamo hotel Grand Park u Rovinju arhitektonskog studija 3LHD te hotel i vinski podrum Roxanich u Motovunu autora Idisa Turata, oba nominirana za NagraduViktor Kovačić.

Izložba je organizirana u partnerstvu s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA).

Izložbe i predavanja DAI – SAI-a
Otvorenje u četvrtak 12. 11. 2020. u 19 sati, DAI – SAI, Smareglina 1, Pula
Izložba ostaje otvorena do 4. 12. 2020. svakim danom od 17 do 20 sati

U trenutku kad je sveopća kulturna produkcija zauzdana lancima nametnute normalnosti, međunarodna mobilnost kulturnih radnika svedena na minimum, a graditeljska aktivnost ograničena na dovršavanje započetog i na najnužnije, ovogodišnji Dani sumiraju rezultate. Iz naših smo redova odabrali produkciju koja predstavlja edukacijski, teoretski i projektantski presjek djelovanja članova Društva u protekloj godini nezavidnim uvjetima unatoč.

Godišnja izložba projekata realizacija članova DAI– SAI-a i gostiju
Izlažu: Breda Bizjak (BB arhitekti) / Vjekoslav Gašparović (Zadruga Praksa) / Berislav Iskra (AAI Iskra) / Emil Jurcan i Aleksandar Ćelović (Zadruga Praksa) / Valentina Kaić i Alin Koroman (Studio Kaić arhitekti) / Dino Krizmanić i Leonid Zuban (Molozero) / Eligio Legović / Dean Skira (Skira) / Helena Sterpin (Zadruga Praksa)

Sekcija Djeca i Arhitektura / DiA DAI – SAI
Sekcija Djeca i arhitektura prezentirat će radionice održane tijekom 2020. godine.

Publishing School: Pedagogies of Care / platforma Future architecture
Izložba obuhvaća fotografije s ovogodišnje radionice Škole izdavaštva: pedagogije brižnosti Publishing School: Pedagogies of Care koju je u Rijeci od 25. do 28. u okviru platforme Future architecture organiziralo Društvo arhitekata Istre (DAI – SAI).

Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW
Izložit će se rezultati međunarodne arhitektonske radionice Bale/Valle (BVAW) održane u rujnu ove godine u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI – SAI) i udruge Metamedij u prostoru bivšeg kina u Balama.

Predavanja
13. 11. 2020 i 20. 11. 2020, DAI – SAI, Smareglina 1, Pula

Petak, 13. 11. 2020.
DAI – SAI, 18 – 20 sati

Jasmina Bašić
Međunarodna arhitektonska radionica Bale – Valle / BVAW
Jasmina Bašić predstavit će rezultate Međunarodne arhitektonske radionice Bale/Valle (BVAW) održane u Balama. Radionica vođena pod mentorstvom Mateja Blenkuša (Ljubljana) i Antuna Sevšeka (Zagreb) bila je namijenjena studentima arhitekture i mladim arhitektima i dio je projekta Mi plus koji se bavi razvojem programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti s ciljem stvaranja uvjeta za osnivanje kulturnog centra za produkciju i nezavisnu kulturu u Istri.

Jasmina Bašić je arhitektica, živi i radi u Novigradu u Istri. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine, od kada se bavi arhitekturom, kao projektantica, istraživačica te dijeleći svoja znanja kroz razne volonterske i druge aktivnosti. Od siječnja do lipnja 2012. godine stažira u arhitektonskom studiju arhitekta Ivano Gianola, u Švicarskoj, Ticino, Mendrisio. Od 2016. djeluje kao nezavisna profesionalka, a početkom 2018. osniva vlastiti arhitektonski ured BLOK 1:1, u Novigradu.  

Ana Dana Beroš
The Publishing School: Pedagogies of Care
Medijsko širenje arhitektonskog i prostornog znanja: izdavaštvo kao istraživački alat i pedagoška praksa
U okviru paneuropske platforme Future Architecture i programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI –  SAI) u Rijeci se od 25. do 28. kolovozaodržao program The Publishing School: Pedagogies of Care (Škola izdavaštva: pedagogije brižnosti) koji je obuhvatio online izložbu u nastajanju, dostupnu na mrežnoj stranici publishingacts.eu, i simpozijsku radionicu. Udružujući niz lokalnih i međunarodnih arhitekata/ica, umjetnika/ca i interdisciplinarnih kolektiva s područja prostornih i urbanih praksi, kroz ovaj program istraživali su se mogući načini učenja i proizvodnje znanja korištenjem emancipatornih praksi skrbi. Naglasak je stavljen na kolektivni angažman, eksperimentalno istraživanje i razmjenu znanja izvan službenih institucija, a pritom je izdavaštvo shvaćeno kao alat u istraživačkom, analitičkom i kritičkom procesu. Program je kao dio platforme Future Architecture sufinanciran sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ana Dana Beroš je arhitektica, kustosica i edukatorica s brojnim istraživačkim i izložbenim projektima u zemlji i inozemstvu. Finalistica nagrade Wheelwright Prize, istraživačke stipendije koju dodjeljuje Sveučilište Harvard GSD, 2014. U međunarodnoj selekciji na 14. Venecijasnkom bijenalu arhitekture nagrađena je Posebnim priznanjem za svoj kustosko-istraživački rad o migracijama Intermundia.Jedna je od urednica i začetnica serije publikacija Publishing Actso izdavaštvu kao kritičkoj prostornoj praksi (DAI – SAI, 2017. – 2020.). Članica je Nakladničkog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata (2017. – 2020.).

Petak, 20. 11. 2020.
DAI – SAI, 18 – 20 sati

Nina i Matevž Granda (Slo)
Odabrani projekti i arhitektonski časopis Outsider
Nadalje do izvora
“Zar nije smislenije srušiti i sagraditi iznova, negoli obnavljati?” bio je jedan od najčešćih komentara tijekom obnove kuće u povijesnoj jezgri Vodnjana. Ali njihov je pristup bio upravo suprotan – sačuvati što je više moguće. Kroz presjek radova zadnjih nekoliko godina progovorit će o baštini, crvenoj niti njihovih projekata i publicističkih radova.

Nina Granda završila je studij arhitekture i dramaturgije u Ljubljani. Kao arhitektica nekoliko je godina radila u Dublinu u Irskoj. Ubrzo nakon povratka u Sloveniju postaje glavnom urednicom revije Hiše. Postdiplomski studij ECM (Education, cultural management) završila je 2017. godine na bečkom Fakultetu za primijenjenu umjetnost Die Angewandte. Godine 2015. godine zajedno s Matevžom Grandom osniva časopis Outsider, koji je u nekoliko godina postao ključni slovenski časopis za arhitekturu i kulturu. Od rujna 2020. godine živi i radi u Vodnjanu.

Matevž Granda diplomirao je arhitekturu u Ljubljani. Nakon diplome započinje s radom u arhitektonskoj praksi. Uspješno je surađivao na brojnim arhitektonskim natječajima za koje je višestruko nagrađivan. Arhitektonski zadaci su često prepleteni s arhitektonskom baštinom. Usporedno s arhitektonskom praksom posvećuje se i pisanju. Piše za više slovenskih časopisa ponajprije o održivoj arhitekturi. Godine 2015. zajedno s Ninom Granda osniva časopis Outsider. Od rujna 2020. godine živi i radi u Vodnjanu.

Emil Jurcan (Zadruga Praksa)
Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli
Arheološkim istraživanjima Malog rimskog kazališta u Puli 2013. godine započeo je proces revitalizacije muzejskog dijela pulske povijesne jezgre. Tijekom narednih sedam godina autor je sudjelovao u kompleksnom procesu istraživanja i projektiranja samog kazališta, kao i okoliša zgrade postojećeg Arheološkog muzeja u Istri, prilikom kojega se dizajn budućeg rješenja isprepletao s novim arheološkim otkrićima i modificirao kako bi obuhvatio i povezao u cjelinu zatečene povijesne slojeve: rimske arheologije, mletačke utvrde, austrijskih građevina, vojnih tunela, kao i projekata koji se paralelno izvode na istom području, poput revitalizacije podzemnih tunela, šetališta i novog uspona na Kaštel, rekonstrukcije Arheološkog muzeja, rasvjete cjelokupne zone, itd.

Emil Jurcan je arhitekt i član inženjerske zadruge Praksa. Diplomirao je na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Suosnivač grupa Temp i Pulska grupa. Dobitnik nagrade Salona arhitekture u Novom Sadu za projekt rekonstrukcije stanzije Brčevac u Istri 2017. godine, nagrade Gubbio talijanske asocijacije ANCSA za projekt restauracije gradskog trga u Oprtlju 2018. godine, te Nagrade Ranko Radović u Beogradu za organizaciju 53. Zagrebačkog salona arhitekture 2019. godine. Predsjedavao je Udruženjem hrvatskih arhitekata od 2017. do 2019. godine, a trenutno je doktorant Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Član je uredništva biblioteke Dobrolet – prostora za arhitektonsku kritiku.

Subota, 21. 11. 2020.
Dvojna vrata u 11 sati

Vođena šetnja
Obilazak gradilišta Malog rimskog kazališta i Arheološkog muzeja pod vodstvom Emila Jurcana

Dan nakon održanog predavanja arhitekt Emil Jurcan zainteresirane će posjetitelje povesti u obilazak gradilišta Malog rimskog kazališta i okoliša zgrade Arheološkog muzeja. Obilazak će trajati približno jedan sat. Preporučuje se sportska obuća. 

_______________________________

Epidemiološke upute za posjetitelje

opće:
- obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru galerije i održavanje razmaka od 2 m od ostalih posjetitelja 

- obavezno nošenje maske i na otvorenom prostoru pred galerijom ukoliko nije moguće održavati preporučeni razmak od 1,5 m 
- pridržavanje ostalih općih preporuka (dezinfekcija ruku, izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta…)
- evidentiranje posjetitelja na ulazu u galerijski prostor i davanje osobnih podataka (ime, prezime i broj telefona), mjerenje temperature. Podaci se čuvaju 14 dana
- trajanje programa je ograničeno do najkasnije 22 sata

posebne:
broj posjetitelja u galerijskom prostoru

Galerijski prostor ECPD, Flaciusova 18
Broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru je 20 

Galerijski prostor DAI- SAI, Smareglina 1
Broj posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru je 10 

Epidemiološke upute za prisustvovanje predavanjima objavit ćemo naknadno.