Dani arhitekture u Istri 2022: predavanje M. Granda / Galerija DAI – SAI, 21.10. u 19 sati

Matevz_430

Program Dana arhitekture u Istri 2022 nastavlja se u srijedu, 26. listopada u 19 sati u Galeriji DAI-SAI predavanjem “Gradnja sa zemljom i prirodnim materijalima” slovenskog arhitekta Matevža Grande.

O predavanju
Kamen, drvo i zemlja najstariji su građevinski materijali. Ljudi su njima od pamtivijeka gradili svoje domove. Današnjim jezikom opisali bi ih kao održive zbog niskog ugljičnog otiska, potpuno su prirodni, a njihova razgradnja tijekom cijelog životnog ciklusa zgrade ne predstavlja opterećenje za okoliš. Svi ti materijali vraćaju se u suvremenu arhitekturu. Ako je arhitektura prošlih godina težila najvećoj energetskoj učinkovitosti, u budućnosti će arhitektura tražiti učinkovita rješenja s prirodnim materijalima. 2/3 svjetske populacije još uvijek gradi zemljom. U zapadnom svijetu takva je gradnja imala pogrdni karakter jer se za zemlju govorilo da je materijal siromaha. Austrijski kipar Martin Rauch posljednja je tri desetljeća proučavao gradnju zemljom u raznim dijelovima svijeta, uspjevši tehnologiju nadograditi suvremenim spoznajama. Razvio je tehniku ​​nabijanja zemlje koja je sve prisutnija u modernoj arhitekturi. Gradnja zemljom je sama po sebi jednostavna. No, s druge strane, zahtijeva puno iskustva i poznavanja materijala.

2021. godine u časopisu Outsider započeli smo seriju radionica posvećenih gradnji zemljom. Kroz njih istražujemo i testiramo različite tehnike i metode korištenja. Ove godine započeli smo s izgradnjom prve zgrade. Prvi rezultati su obećavajući.

Matevž Granda_web

O predavaču
Matevž Granda je suosnivač i suurednik slovenskog časopisa Outsider, časopisa o arhitekturi, kulturi i zanimljivim ličnostima. Časopis je nastao 2015. godine i do danas je središnji arhitektonski časopis za struku i širu javnost. Po obrazovanju je arhitekt. Godine 2005. diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Uz novinarstvo, bavi se i arhitektonskom praksom, posebice obnovom i gradnjom prirodnim materijalima.

Nagrade i selekcije: Plečnikova nagrada (2017.); urednik publikacije za slovensko predstavljanje na Venecijanskom bijenalu 2018.; izbor među 20 najboljih projekata Europske nagrade za javni prostor 2022.; počasno članstvo ZAPS-a (Zbornice za arhitekturu i prostor Slovenije) 2022.

Dobrodošli!

Foto: Simon Chang
Foto M. Grande: Primož Lavre