Najnovije u Emil Jurcan

UHA: Udruženje hrvatskih arhitekata izabralo novo rukovodstvo

U Zagrebu je u subotu, 1. srpnja 2017., održana izborna skupština Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) na kojoj je Emil Jurcan izabran za novog predsjednika, a Ana Mrđa i Ana Dana Beroš za nove dopredsjednice Udruženja. Riječ je o skupštini koja je okončala polugodišnji period u kojem UHA-u nije vodilo izabrano rukovodstvo, budući da nitko nakon odstupanja prethodne predsjednice i dopredsjednika nije istaknuo svoju kandidaturu, nego vršiteljica dužnosti predsjednice.

“U nedostatku formalno izabranog rukovodstva UHA-om je zadnjih šest mjeseci upravljalo predsjedništvo sačinjeno od predstavnika svih jedanaest regionalnih Društava arhitekata koje čine naš Savez. Riječ je o demokratizaciji samog Udruženja do koje je došlo iz nužde”, istaknuo je Emil Jurcan nakon izborne skupštine, te dodao “UHA je jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja se ciljano i sustavno bavi arhitekturom i izgrađenim prostorom. Kao takva ona je jedini naš institucionalni alat kojim arhitektonske misli i ideje mogu utjecati u kulturnom, društvenom i političkom polju bez da ovise isključivo o tržišnim uvjetima i ekonomskim pritiscima koji nažalost vrlo često oblikuju suvremenu arhitekturu, kao i same arhitekte. Naša regionalna Društva arhitekata već su krenula u tom smjeru, posebice na Jadranu gdje se mlađa generacija arhitekata odlučila aktivirati upravo kroz lokalna društva. Na redu je da se taj val promjene prelije i na krovno Udruženje hrvatskih arhitekata, koje će sljedeće godine obilježiti 140 godina djelovanja.”

Pročitaj ostatak…

Inicijativa Višnjan Scena #4: Predavanja Emila Jurcana i Ivone Orlić, 20.8.2016.

U subotu, 20. kolovoza 2016., u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa ‘Inicijativa Višnjan’, družit ćemo se s arhitektom Emilom Jurcanom i etnologinjom Ivonom Orlić, na temu ‘kontinuitet autohtonosti’. Predavanja će se održati u gradskoj lođi na trgu u starogradskoj jezgri Višnjana, s početkom u 20:30.

Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom ‘Inicijativa Višnjan’, kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima  i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana. Nizom aktivnosti po principu ‘inicijative-interakcije-intervencije’ istražuje se tijekom ove godine postojeće stanje, da bi se idućih godina mogli postaviti konkretni arhitektonski zadaci, predložiti konkretna rješenja i na kraju ta rješenja realizirala.

Pročitaj ostatak…

Dani arhitekture u Istri 2015: Subverzija forme u arhitekturi – 3. dio

U srijedu 9. prosinca 2015. u 19 sati u Galeriji Poola, Kandlerova 14, Emil Jurcan će održati treći dio serije predavanja pod nazivom Subverzija forme u arhitekturi.

Pitanje subverzivnosti arhitektonskog djelovanja doima se paradoksalnim uzme li se u obzir prožetost procesa gradnje i urbanizacije s dominantnim društvenim i ekonomskim poretkom. Kako bi sama disciplina mogla pokrenuti proces vlastitog oslobađanja arhitektura je spremna odustati od svojeg primarnog cilja, a to je kreiranje prostorne forme, i posvetiti se kreiranju nematerijalnih procesa unutar postojećeg izgrađenog okoliša. Vođena tim procesima arhitekturi se nudi mogućnost mijenjanja vladajućih narativa koji definiraju koncepciju prostora, no onemogućeno joj je mijenjanje samog prostora. Da li je to cijena koju arhitektonska disciplina plaća za vlastitu kritičnost?

U trećem završnom dijelu autor analizira proces proizvodnje same arhitekture oslanjajući se u analizi na teoretski rad arhitekte Rema Koolhaasa izloženog na posljednjem venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine te na pojam tektonskog u pisanju Kennetha Framptona.

Emil Jurcan rođen je 1981. Diplomirao arhitekturu na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu. Radi u pulskoj zadruzi Praksa kao projektant i urednik bloga za teoriju. Predsjednik Društva arhitekata Istre. Jedan od suosnivača Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012. godine.

Predavanje se održava u sklopu programa “Poolp”  kojim se promovira kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije te je dio Dana arhitekture u Istri 2015.

Predviđeno vrijeme predavanja je sat vremena, nakon čega slijedi prigodno druženje uz glazbu i ostalo.

Dobrodošli!

Dani arhitekture u Istri 2015: predavanje Emila Jurcana u Galeriji Poola

Dani arhitekture u Istri 2015. nastavljaju se s predavanjem Emila Jurcana u srijedu, 18.11.2015. u Galeriji Poola, Kandlerova 14 u 19 sati.

Predavanje pod nazivom SUBVERZIJA FORME U ARHITEKTURI – 2.DIO održava se u sklopu programa “Poolp” kojim se promiče kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije.

Pročitaj ostatak…Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.