Najnovije u idis turato

Inicijativa Višnjan Scena #5: predavanja Idisa Turata i Olgice Klepač, 17.9.2016.

U subotu, 17. rujna 2016., u Višnjanu, u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa ‘Inicijativa Višnjan’, gostuju arhitekt Idis Turato iz Rijeke i sociologinja Olgica Klepač iz Zagreba. Na rasporedu je tema ‘odnos urbanog i ruralnog’ a predavanja će se održati u zgradi Zajednice Talijana u Višnjanu, s početkom u 20:00 sati.

Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom ‘Inicijativa Višnjan’, kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima  i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana. Nizom aktivnosti po principu ‘inicijative-interakcije-intervencije’ istražuje se tijekom ove godine postojeće stanje, da bi se idućih godina mogli postaviti konkretni arhitektonski zadaci, predložiti konkretna rješenja i na kraju ta rješenja realizirala.

Predavanja arhitekata i ostalih stručnjaka predviđaju se s raznim zadanim temama bitnim za prostor Višnjana. Ovo peto okupljanje baviti će se temom ‘odnos urbanog i ruralnog’ a gosti predavači prenijeti će svoja iskustva i predstaviti svoja istraživanja vezana za tu temu. Predavanja će biti općenita, zanimljiva i široj publici te neće biti vezana samo za područje Višnjana već će se moći doznati nešto o sličnim iskustvima u drugim dijelovima Hrvatske. Ulaz na predavanja je besplatan a nakon predavanja biti će mogućnosti za druženje s gostima predavačima, organizatorima i ostalim gostima.

Istom temom baviti će se i akcija koju će tog vikenda provesti mlade arhitektice Irma Šmuc iz Zagreba i Martina Babić iz Rijeke sudjelujući u berbi grožđa. Tijekom berbe ispitivati će migracije Višnjanaca i gostiju koji se na dan/vikend berbe ponovo okupljaju u Višnjanu, vraćaju u svoje vinograde ili vinograde svojih obitelji/poznanika čime se broj stanovnika u Višnjanu naglo poveća premda oni bili ‘posuđeni’. Ovo istraživanje poslužiti će u daljnjim fazama Inicijative – odabiru projektnih zadataka i predalaganju rješenja, kojima će se Inicijativa baviti u narednoj godini.


Dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekatadijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata dodijelio je godišnje nagrade, a otvorena je i Izložba godišnjih ostvarenja koju možete pogledati sve do 4. siječnja 2013. u UHA-i, Trg bana Josipa Jelačića 3/1.

Dobitnici su akademik Branko Kincl za životno djelo, Marin Mikelić i Tomislav Vreš (mikelić vreš arhitekti) za  najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, Idis Turato za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, Vanja Ilić za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja te Vladimir Kulić i Maroje Mrduljaš za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.

Pročitaj ostatak…Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.