Najnovije u Inicijativa Višnjan

Dani arhitekture u Istri 2016 / 24.11.-23.12.2016.

Dani arhitekture u Istri 2016
REGIONALNI UVJETI
Pula, Pazin, Labin i Poreč, 24. 11. – 23. 12. 2016.

Aktualnim diskusijama unutar Društva arhitekata Istre ustanovljena je želja za dvostrukim djelovanjem koje bi proširilo dosadašnju funkciju same udruge i postavilo je unutar društvenog polja u kojem arhitektura nastaje, operira i nestaje. Takvo dvostruko djelovanje proteklu se godinu provodilo između kritike i akcije brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija, nažalost, često svodi. Iskorištena je javna pozicija samog Društva, njegova neovisnost o tržišnim uvjetima, da se probiju diskurzivne barijere i ispita sama ideja društvenosti arhitektonskog djelovanja.

Ovogodišnji Dani arhitekture u Istri, tradicionalnoj manifestaciji istarskog Društva arhitekata DAI-SAI, posvećeni su temi „Regionalni uvjeti“ s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama kao što je i istarska. Stoga je ključni događaj manifestacije dvodnevna međunarodna konferecnija u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u pulskom Kaštelu 25. – 26. 11. 2016. gdje će gosti iz Novog Sada, Podgorice, Dubrovnika, Šibenika, Zagreba i Ljubljane predstaviti svoje regionalne uvjete i arhitektonsku produkciju unutar njih.

Izložbeni program Dana arhitekture nije nikad bio bogatiji te se ove godine u mjesec dana, uz već tradicionalnu godišnju izložbu članova i aktivnosti DAI-SAI, postavlja čak šest izložbi. Sigurno je najinteresantnija ona suvremene čileanske arhitekture koja će istarskoj publici prvi put približiti arhitektonsku kulturu te južnoameričke zemlje. Sama izložba je već bila predstavljena u Veneciji na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture te prije mjesec dana i u Zagrebu. Publici će se predstaviti i presjek radova s ovogodišnjeg međunarodnog Salona arhitekture u Novom Sadu, a izložba koja je osmišljena posebno za ovogodišnju manifestaciju dolazi iz Šibenika u produkciji sekcije mladih arhitekata Šibenika – Soba DAŠ. Na Danima arhitekture svoje će radove predstaviti i Bojana Vuksanović s Cresa, Luka Juras iz Zagreba, Marko Krojač iz Berlina i Mileta Mijatović iz Beograda te Saša pančić, također iz Beograda.

Tijekom mjesec dana, koliko traje manifestacija Dani arhitekture u Istri, izložbe će se postaviti u Puli u MMC-u Luka, u Pazinu u Galeriji LG i buffetu Bunker, u Labinu u Gradskoj knjižnici te u Poreču u Pučkom otvorenom učilištu.

IZLOŽBE

- Izložba suvremene arhitekture Čilea
Revijalna godišnja izložba članova i aktivnosti DAI-SAI

Prespajanje/Rewiring: Salon arhitekture Novi Sad 2016 – izložba nagrađenih radova

– Soba DAŠ: Welcome to Šibenik

- Saša Pančić: Dinamička ravan
– Bojana Vuksanović: Dock Culture
– Marko Krojač, Mileta Mijatović: Zaludgraditelj
– Luka Juras: 3DD

Pula, MMC Luka, 24.11.-15.12.
Pazin,
Galerija LG i buffet Bunker, 1.12.-8.12.
Labin,
Gradska knjižnica, 9.12.-15.12.
Poreč,
Mala galerija Pučkog otvorenog učilišta, 16.12.-23.12.

Sve se izložbe otvaraju u 19 sati.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „REGIONALNI UVJETI“
P
ovijesni i pomorski muzej Istre – Kaštel, 25. – 26. 11. 2016.

Petak, 25. 11. – Prvi blok konferencije u 17 h
Soba DAŠ (Šibenik):
Predstavljanje grupe
Dijana Vučinić (Podgorica): Zašto RE-USE? – „Void or substance“
Slobodan Jović (Novi Sad): DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada

Davor Bušnja (Dubrovnik):
Rub i središte

Subota, 26. 11. – šetnja središtem grada, 10 h
Edna Jurcan:
Pulska arhitektonska baština 20. stoljeća

Subota, 26. 11. – Drugi blok konferencije u 17 h
Maroje Mrduljaš:
Turizam i modernizam
Aleksandar Bede: U paru za društvo – arhitektura Sibina Đorđevića i Milene Stanković Đorđević

Luka Skansi: Vladimir Braco Mušič i arhitektura velikog mjerila

Svi događaji su besplatni i otvoreni za javnost.

Pokrovitelji Dana arhitekture u Istri:
Grad Pula-Pola, Istarska županija – Odjel za kulturu

Potpora godišnjih aktivnosti:
Uljanik grupa d.d., Sto, ABS, Green Point, Knauf, ITV Murexin, Grupa Tehnomont, zanatska zadruga ZanatopremaRijeka, UPI 2M, Oris – Kuća arhitekture

Suradnici u programima:
Povijesni i pomorski muzej Istre, Pučko otvoreno učilište Poreč, Pučko otvoreno učilište Pazin, Gradska knjižnica Labin, Hrvatsko drušvto interdisciplinarnih umjetnika, Društvo arhitekata Novi Sad, Društvo arhitekata Šibenik, CZentrifuga Berlin, Matrijaršija Zemun, zadruga Praksa

Pročitaj ostatak…

Inicijativa Višnjan: Scena #6, subota, 5.11.2016.

U subotu, 05. studenog 2016., u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa ‘Inicijativa Višnjan’, u Višnjanu gostuju predavači Rene Lisac i Kristina Careva, arhitekti iz Zagreba, voditelji inicijative ‘Akupunktura grada’ stasale pod okriljem Društva arhitekata Zagreb. O temi ‘interakcija u planiranju’ podijelit će svoja iskustva s publikom u prostoru kina u Višnjanu, s početkom u 19:00 sati.

Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom ‘Inicijativa Višnjan’, kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima  i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana. Nizom aktivnosti po principu ‘inicijative-interakcije-intervencije’ istražuje se tijekom ove godine postojeće stanje, da bi se idućih godina mogli postaviti konkretni arhitektonski zadaci, predložiti konkretna rješenja i na kraju ta rješenja realizirala.

Predavanja arhitekata i ostalih stručnjaka predviđaju se s raznim zadanim temama bitnim za prostor Višnjana. Ovo šesto, i posljednje po redu ovogodišnje okupljanje, baviti će se temom ‘interakcija u planiranju’ a gosti predavači prenijeti će svoja iskustva te predstaviti svoja istraživanja i interaktivne metode kojima se koriste u svom radu. Predavanja će biti općenita, zanimljiva i široj publici, neće biti vezana samo za područje Višnjana već će se moći doznati nešto o primjerima dobre prakse i radionicama provedenim u drugim dijelovima Hrvatske i susjednim zemljama. Ulaz na predavanja je besplatan a nakon predavanja biti će mogućnosti za druženje s gostima predavačima, organizatorima i ostalim posjetiteljima.

Inicijativa Višnjan: rezultati foto-natječaja Arhitektura i ljudi

Na fotonatječaj Višnjan (arhitektura i ljudi), kojeg je Društvo arhitekata Istre raspisalo u suradnji s udrugom fotografa Fotovun, prijavilo se 5 autora sa ukupno 23 fotografije.

Stručni žiri, u sastavu:

Romina Dušić, vizualna umjetnica
Marko Krnjajić, fotograf i
Valdi Šker, fotograf,

ocijenio je najboljom fotografiju autora Francesca Scarpe iz Pule:

Kratko tekstualno objašnjenje autora:
Silos postaje centralna tema fotografija.
Ponekad tužna i ironična, vizija elementa takve važnosti i njegovog odnosa prema tradicionalnom naselju sukobljava se sa ruralnim i turističkim pozivima prostora.
Prizor postaje također metafora odnosa građana prema gradu i način korištenja tradicionalnog grada.

Pročitaj ostatak…

Inicijativa Višnjan Scena #5: predavanja Idisa Turata i Olgice Klepač, 17.9.2016.

U subotu, 17. rujna 2016., u Višnjanu, u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa ‘Inicijativa Višnjan’, gostuju arhitekt Idis Turato iz Rijeke i sociologinja Olgica Klepač iz Zagreba. Na rasporedu je tema ‘odnos urbanog i ruralnog’ a predavanja će se održati u zgradi Zajednice Talijana u Višnjanu, s početkom u 20:00 sati.

Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom ‘Inicijativa Višnjan’, kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima  i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana. Nizom aktivnosti po principu ‘inicijative-interakcije-intervencije’ istražuje se tijekom ove godine postojeće stanje, da bi se idućih godina mogli postaviti konkretni arhitektonski zadaci, predložiti konkretna rješenja i na kraju ta rješenja realizirala.

Predavanja arhitekata i ostalih stručnjaka predviđaju se s raznim zadanim temama bitnim za prostor Višnjana. Ovo peto okupljanje baviti će se temom ‘odnos urbanog i ruralnog’ a gosti predavači prenijeti će svoja iskustva i predstaviti svoja istraživanja vezana za tu temu. Predavanja će biti općenita, zanimljiva i široj publici te neće biti vezana samo za područje Višnjana već će se moći doznati nešto o sličnim iskustvima u drugim dijelovima Hrvatske. Ulaz na predavanja je besplatan a nakon predavanja biti će mogućnosti za druženje s gostima predavačima, organizatorima i ostalim gostima.

Istom temom baviti će se i akcija koju će tog vikenda provesti mlade arhitektice Irma Šmuc iz Zagreba i Martina Babić iz Rijeke sudjelujući u berbi grožđa. Tijekom berbe ispitivati će migracije Višnjanaca i gostiju koji se na dan/vikend berbe ponovo okupljaju u Višnjanu, vraćaju u svoje vinograde ili vinograde svojih obitelji/poznanika čime se broj stanovnika u Višnjanu naglo poveća premda oni bili ‘posuđeni’. Ovo istraživanje poslužiti će u daljnjim fazama Inicijative – odabiru projektnih zadataka i predalaganju rješenja, kojima će se Inicijativa baviti u narednoj godini.


Inicijativa Višnjan: NATJEČAJ #3 – foto natječaj Višnjan (arhitektura i ljudi)

Društvo arhitekata Istre – Societa’ achitetti dell’Istria (DAI-SAI), u suradnji s udrugom fotografa Fotovun, raspisuje foto natječaj s temom ‘Višnjan (arhitektura i ljudi)’

cilj
U veljači 2016. godine, neformalna grupa Katalizator, u suradnji s Društvom arhitekata Istre, pokrenula je u Višnjanu
interaktivni arhitektonsko urbanistički proces pod nazivom ‘Inicijativa Všnjan’. U sljedećih nekoliko godina inicijativa
će, u Višnjanu, okupljati arhitekte i druge stručnjake kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima i lokalnom
samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana.
Osim za dobivanje kvalitetnih fotografija Višnjana, natječaj će poslužiti i kao dio istraživanja postojećeg stanja
Višnjana, njegove arhitekture i načina na koji ljudi koriste postojeće prostore.

Pročitaj ostatak…Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.