Pro Torpedo: 8. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini – obnova industrijskog nasljeđa / Rijeka, 25.-26.5.2018.

Untitled

Udruga Pro Torpedo vas poziva na 8. međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini koja će se održati u Rijeci 25. i 26. svibnja 2018. Glavna tema je konferencije je obnova industrijskog nasljeđa.

“Glavna tema 8. konferencije vezana je uz obnovu industrijskog nasljeđa - građevina i struktura koje su činile a i danas čine značajan dio urbanog tkiva Rijeke – nekad velike luke i industrijskog središta, a danas grada bez industrije u potrazi za novim identitetom. U Rijeci su osnovani i niz godina djelovali brojni pogoni, uglavnom prerađivačke industrije, a najveće, najpoznatije i najdugovječnije bile su tvornica papira, rafinerija šećera i tvornica duhana, tvornica strojeva, tvornica konopa, rafinerija nafte, tvornica torpeda i brodogradilište. U proteklih tridesetak godina došlo je do zatvaranja većine riječkih tvornica i radionica, smanjenja prometa luke i željeznice i pretvaranja nekad vitalnih prostora grada u napuštene zone industrijske arheologije. Gašenjem industrije nestale su, propale i devastirane brojne cjeline, objekti i strojevi prije nego li su bili istraženi i valorizirani, a neki su istu sudbinu doživjeli i unatoč dokazanoj vrijednosti. Tijekom godina izrađen je niz kvalitetnih studija, programa i projekata čija je svrha bilo osiguranje opstanka najvrijednije riječke industrijske baštine. Realizacija je, međutim, uglavnom izostala i svodi se na tek nekoliko pozitivnih primjera obnove i prenamjene a stanje na terenu uglavnom je lošije nego prije dvadesetak godina. Ipak, zalaganja stručnjaka nisu bila bez rezultata pa danas većina građana riječku industrijsku baštinu doživljava kao bogatstvo koje treba očuvati te kao osnovu budućeg gospodarskog i urbanog napretka. Konferencija koja je pred nama pokušat će dati odgovore na više pitanja od kojih je ključno da li se i koliko promijenila teorija pristupu i obnovi industrijske baštine i da li trebamo i dalje inzistirati na promjeni funkcija nekadašnjih industrijskih pogona ili se trebamo vratiti industriji i u novim, humanijim okolnostima ponovno aktivirati i revitalizirati djelatnosti koje su brojnim gradovima podarile izgled i identitet. 8. konferencija bit će prilika i za sveobuhvatnu sintezu o vrijednosti, zaštiti i obnovi industrijske baštine, ali i industrijskom i postindustrijskom društvu i njegovim baštinicima.”
dr. sc. Nana Palinić
PRO TORPEDO Rijeka

PRELIMINARNI PROGRAM KONFERENCIJE

Četvrtak, 24. 5. 2018./ 17.00 – 20.00
17.00 Otvorenje izložbe, aula Građevinskog fakulteta, Kampus, Radmile Matejčić 3, prizemlje
18.00 – 20.00 Prijave i registracije sudionika, prijam radnih materijala konferencije, Građevinski fakultet

Pročitaj ostatak…