Najnovije u Oris kuća arhitekture

Arhitektonski ured NFO u ORIS kući arhitekture

Model

U četvrtak, 5. ožujka 2020., u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3), održat će se predavanje i otvorenje izložbe arhitektonskog ureda NFO. Predavanje počinje u 19 sati, a otvorenje izložbe „Neformiranje“ u 20 sati. Izložbu možete razgledati od 5. do 17. 3. 2020.

NFO formalno djeluje od 2008. Kroz svoje formativne godine NFO pliva i tone arhitektonskim vodama. 

Pod uspone broje sve sretne dane/noći smišljanja koncepata, osvajanja natječaja, inspirativnih zadataka, otvaranja i dovršavanja gradilišta. Pod padove broje neizgrađene projekte, teške investitore, nedostatak novca za rad i gradnju, frustraciju birokracijom, sudare s prostornim (ne)planovima, znojne dlanove i VTR-ove.

Osvajaju niz nagrada na arhitektonskim natječajima od kojih 10 prvih: Kupalište Paromlin, Centar Grada Senja, Centar Grada Crikvenice, Gradski trg u Selcu, Spomen obilježje Gordanu Ledereru “Slomljeni pejsaž”, Uređenje obalnog pojasa Malinske, Interkulturna osnovna škola „Dunav“ u Vukovaru, Studentski paviljon u Osijeku, Poslovno-skladišna građevina Würth Hrvatska te Rekonstrukcija središnjih trgova u Koprivnici.

Pročitaj ostatak…

OKA: Izložba Zlatka Ugljena – Preludij

U četvrtak, 1. prosinca 2016. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3) u 19 sati otvara se izložba radova Zlatka Ugljena naziva Preludij.

Zlatko Ugljen arhitekt je čiji rad odlikuje dosljedno vješto oblikovanje prostora alatima koje izabire pažljivo čitajući prostor u kojem djeluje. U Oris Kući arhitekture prikazat će se Ugljenov rad u obliku nacrta, skica i maketa koje su nastale kao dio njegovog procesa rada na projektu Bijele džamije u Visokom (koja je i realizirana i dobitnica Aga Khan nagrade za arhitekturu) i natječajnom projektu Katedrale u Mostaru. Dva rada nastala su u približno isto vrijeme, ali daju uvid u dva posve različita pristupa koja rješavaju sakralni prostor dvaju različitih vjeroispovijesti. Izloženi radovi imaju vrijednost kao dio arhitektonskog projekta koji predstavljaju, ali i kao samostalna umjetnička djela koja žive svoj vlastiti život izvan projekta čiji su dio. Ugljenov likovni rad tako postaje višedimenzionalan i prilika je za preispitivanje alata koje koristimo kako bismo dobili došli do arhitektonskog produkta.

Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. na Tehničkom fakultetu u Sarajevu, Arhitektonski odsjek. U zvanje redovnog profesora izabran je 1985. Od 2001. je profesor emeritus na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Važnije izvedene građevine: hotel Ruža u Mostaru, 1975.; hotel Bregava u Stocu, 1975.; Šerefudinova Bijela džamija u Visokom, 1979.; rezidencija predsjednika SFRJ Gorica u Bugojnu, 1979.; planinski hotel Vučko na Jahorini, 1983.; vjersko i kulturno središte Plehan na Plehanu (koautorica N. Ugljen-Ademović), 2005.; katolička kapela na Plehanu (koautorica N. Ugljen-Ademović), 2010. Izlagao je na 15 samostalnih i 9 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je 8 nagrada iz područja arhitekture od kojih je najvažnija Aga Khanova nagrada za arhitekturu, 1983.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Izložba će se u Oris Kući arhitekture moći pogledati do 8. prosinca 2016. godine. Ulaz slobodan.


RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor:
09h – 21h (pon-pet)
11h – 21h (sub)

Nikola Bašić i Marko Murtić predstavljaju projekt hotela D Resort u Oris Kući arhitekture

U utorak, 22. studenoga 2016. godine, u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3) u 18:00 sati arhitekti Nikola Bašić i Marko Murtić predstavit će projekt hotela D Resort u Šibeniku.

D Resort Šibenik je hotel s luksuznih 69 hotelskih soba i apartmana smješten na Mandalini, a Šibenik je njime postao europska turistička top destinacija. Projekt hotela D Resort zaslužio je i svjetsko priznanje – nalazi se među 7 finalista za nagradu na svjetskoj razini i među 4 u Europi, u kategoriji hotela manjih od 200 soba.

Pročitaj ostatak…

Dani Orisa u Zagrebu, 15. i 16. 10. 2016.

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već osamnaestu godinu kao dvomjesečnik te je u rujnu ove godine proslavio svoje 100. izdanje.

Simpozij je prvi puta organiziran  2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.

Na Danima Orisa do sada su predavali globalno eksponirani svjetski arhitekti ali i radikalni i eksperimentalni autori. Oris je do sada ukupno ugostio više od 250 predavača iz cijelog svijeta omogućavajući domaćoj ali i inozemnoj publici da poslušaju predavanja vrhunskih arhitekata.

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se 15. – 16. listopada 2016. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Pročitaj ostatak…

100 brojeva Orisa

U subotu, 10. rujna 2016. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3) u 13 sati otvara se izložba svih tiskanih brojeva Oris časopisa za arhitekturu i kulturu življenja, Oris 100.

Oris u svom izdavačkom portfelju ima hrvatska i slovenska izdanja i još niz tiskovina koje su nastale u Orisovoj kući. Izlazak, sada već stotog broja, smatramo vrijednim posebnog slavlja i veselja. Prvi broj Orisa izašao je 2. ožujka 1999. godine, a tvrtka je počela sa radom godinu ranije. Smatramo se punoljetnima!

Pitali su me, kako bih pozicionirao i razlikovao Oris unutar globalnog polja arhitektonskih institucija. Odgovor je jednostavan: globalno ne postoji mnogo drugih institucija koje bi usporedivo kompetentno i sadržajno razvitak arhitekture refleksijom promicale i komentirale poput Orisa. Časopisom, Danima Orisa, izložbama i svim drugim aktivnostima doprinosi propagiranju i sadržajnom promišljanju suvremene arhitekture. To je istinska kuća arhitekture, pra-koliba, odakle sve polazi.
Dietmar Steiner

U jubilarnom stotom broju moći ćete pročitati intervjue ekskluzivno vođene sa nekim od najuglednijih imena arhitektonske i umjetničke scene, kao što su Alejandro Aravena, dobitnik najprestižnije arhitektonske nagrade za 2016. godinu – Pritzkerove nagrade; Toyo Ito,  japanski arhitekt, autor, također laureat prestižne Pritzkerove nagrade; Denise Scott Brown, sa suprugom Robertom Venturijem obilježila teoriju i praksu Postmoderne; Juhani Pallasmaa, finski arhitekt i teoretičar, jedan od najvažnijih kritičara arhitekture;  Boris Groys, filozof, esejist, likovni kritičar i priznati stručnjak za umjetnost i književnost ruske avangarde; Damir Fabijanić, majstor fotografije, jedan od osnivača Orisa, izdavač časopisa Iće i Piće; Damil Kalogjera, istaknuti fotograf, sjajan portretist, izuzetan profesionalac;  Bogdan Žižić, hrvatski redatelj i scenarist; Miljenko Jergović, književnik i novinar, dobitnik mnogih domaćih i stranih književnih nagrada za svoja djela, Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar i kustos; autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu; Boris Magaš, doajen hrvatske arhitekture, autor splitskog stadiona, Haludova, bio je nezamjenjiv profesor, učitelj mnogim generacijama studenata arhitekture….

Čitav broj će biti i s primjetno većim brojem stranica i u još većoj nakladi.

Pridružite nam se u subotu, 10. rujna u 13 sati na otvorenju izložbe povodom obilježavanja izlaska stotog broja časopisa Oris. Izložba će biti otvorena do 24. rujna 2016. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor: 09h – 21h (pon-pet), 11h – 21h (sub)
Voncimer: 11.30 – 23.00 (pon-sub)

A dan prije otvaramo novu sezonu u našem restoranu Voncimer sa potpuno novim i ugodno iznenađujućim menijem. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!

ORIS KUĆA ARHITEKTURE
Kralja Držislava 3, HR-10 000 Zagreb
t.   + 385 1 37 78 177
m. + 385 99 27 18 476
w. www.oris.hr
e.  ana@oris.hrImpressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.