Muzil sutra

Društvo arhitekata Istre poziva vas da sudjelujete na seriji javnih razgovora, tribina i otvorenju izložbe o razvojnim politikama i projektima pod zajedničkim nazivom “Razvoj: pod koju cijenu?” koji će se održati u Puli (Galerija Cvajner, MMC Luka), od 3. do 12.6.  lipnja 2011.

Suorganizatori događanja:
Zelena Istra, Pravo na grad, Zelena akcija, Heinrich Boell Stiftung, Društvo arhitekata Istre, Arihtektonski fakultet Zagreb

PROGRAM DOGAĐANJA:

3.6.2011. – PETAK

18:30 – 20:30
Javna tribina “VARŠAVSKA, MUZIL, SRĐ, MARJAN: TKO JE SLJEDEĆI?”
Galerija Cvajner, Pula
Sudionici:  Pravo na grad, Zelena akcija, Srđ je naš, Za Marjan, Šibenski građanski forum , Eko-Krka, Zelena Istra. Među sudionicima okruglog stola su i Teodor Celakoski iz Prava na grad, Tomislav Tomašević i Jagoda Munić iz Zelene akcije, Slaven Tolj i Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš itd.

Predstavljanje novog broja novina “Otvoreni Muzil”.

21:00 -22:00
Otvaranje arhitektonske izložbe „MUZIL SUTRA“
MMC Luka, Pula

Izložba prikazuje niz mogućih rješenja za poluotok Muzil i njegovu buduće javno korištenje. Radove su u posljednje dvije godine izradili studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i studenti krajobrazne arhitekture u Madridu. Izložba će biti otvorena do nedjelje 12.6. 
Organizatori izložbe su Društvo arhitekata Istre i Arhitektonski fakultet Zagreb

4.6.2011. – SUBOTA

10:00 – 14:00
Radionica  „DJECA I ARHITEKTURA“

Sekcija Društva arhitekata „DiA“ povest će osnovnoškolce u edukativnu šetnju gradom kroz koju će sagledati javni prostor te modernu arhitekturu Pule očima najmlađih. Početak izleta je u 10 sati u MMC Luka odakle će se krenuti kroz starogradsku jezgru i na odabranim lokacijama razmijeniti dojmovi i ideje.

U okviru Foruma za prostor i Zelene akademije u subotu 4. lipnja tematizirat će se u jutarnjim satima društvene, ekonomske i okolišne posljedice projekta Brijuni rivijera, a u popodnenim satima tzv. razvojne investicije – energetski i industrijski pogoni na području Istre i njihov utjecaj na okoliš.
Moderator: Vladimir Lay, dr., Institut Ivo Pilar. 
Organizatori su Zelena Istra, Pravo na grad, Zelena akcija  i Heinrich Boell Stiftung.

10:30 – 12:30
Okrugli stol “BRIJUNI RIVIJERA: POD KOJU CIJENU?” 
MMC Luka, Pula 
Sudjeluju ekonomisti, sociolozi i arhitekti s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Vladimir Cvijanović, dr.), Sveučilišta u Zadru (Mirko Petrić, mr.), Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Kruno Kardov), Društva arhitekata Istre (predsjednik Leonid Zuban) i tvrtke Brijuni rivijera (Marko Milotić, d.i.a.)

16:00 – 18:00
Rasprava “RAZVOJ U ISTRI: KOJU CIJENU PLAĆA OKOLIŠ?” 
MMC Luka, Pula

Sudjeluju predstavnici Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju (dr. Lucijan Mohorović), Ladonje (Bruno Nefat, Maurizio Licul) , IDS-a, Zelene Istre (Dušica
Radojčić), Akcije mladih(Božena Sučić), stranke Zelenih u Berlinskom senatu (Jasenka Vilibrandt)

11.6.2011. – SUBOTA

19:00 – 21:00
Tribina „PROSTORNA PROBLEMATIKA NA JADRANU I ULOGA STRUKE“ 
MMC Luka, Pula
Arhitekti iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke i Istre raspravljat će o tekućim prostornim problematikama u svojim gradovima poput Srđa u Dubrovniku, Marjana u Splitu, Delte u Rijeci i Muzila u Puli. Sudionici tribine osvrnut će se i na ulogu struke kako u zajednici u kojoj djeluje, tako i na mogućnosti nterveniranja u formiranju prostorne poltike.

program

plakat