Grad ili resort?


U subotu, 11. lipnja je u MMC Luka održana tribina pod nazivom “Prostorna problematika na Jadranu i uloga struke”. Prisutni arhitekti Ivona Ivčević iz Šibenika, Idis Turato iz Rijeke i Leonid Zuban iz Pule te Dinko Peračić koji je putem skypa sudjelovao iz Splita raspravili su o trenutnim problemima u svojim gradovima – poluotoku Oštrici u Šibeniku, Marjanu u Splitu, Delti i lučkim prostorima u Rijeci, Muzilu i vojnim zonama u Puli, a spomenut je i slučaj visoravni Srđ u Dubrovniku.
Struka se u tim gradovima vezano uz spomenute probleme postavila specifiično ovisno o lokalnim društveno političkim situacijama pa je tako Peračić opisao javni istup grupe arhitekata iz splitskog društva revoltiranih klijentelističkim odnosom te institucije prema gradskoj upravi, Turato je govorio o dobroj suradnji društva i Grada u situacijama u kojima su zajedno suprostavljeni državnoj prostornoj politici, a govorilo se i o dubrovačkom primjeru gdje društvo arhitekata surađuje sa građanskom incijativom “Srđ je naš” u borbi protiv gradskih planova.
Osim odnosa struke prema javnim ustanovama i građanskim inicijativama spomenuta je i institucija arhitektonskog fakulteta u Splitu kao moguće mjesto istraživanja i preispitivanja trenutnih problema koji vladaju u Jadranskim gradovima, a riječ je prvenstveno o prodiranju ekskluzivnih turistički resorta u urbani okoliš.
Stoga je zaključak tribine bio da je temeljno pitanje koje si struka na Jadranu postavlja “Želimo li grad ili resort?”. Naime, ta dva pojma su u svojoj suštini toliko suprostavljena jedan drugome da ne omogućavaju međusoban suživot već uništavaju jedan drugoga. Metode u angažiranju na tom polju struka nalazi, ovisno o situaciji, u rastućem broju neformalnih inicijativa građana, javnim ustanovama i/ili unutar sveučilišta, a sama struktura društva arhitekata kao udruge je prepoznata kao najbolje mjesto spajanja i kombiniranja tih metoda.
Više o samoj tribini možete poslušati na audiosnimku.