Izvješće radionica ‘Djeca i arhitektura’: 14.05.2011. i 04.06.2011.

U proteklom razdoblju održane su sedma i osma po redu radionice iz serije programa sekcije DiA DAI u suradnji s OŠ Veli Vrh.

Teme su bile sljedeće:

- Uporaba računala u arhitekturi (14.05.) - voditelj: Dino Krizmanić

- „Puna je Pula.. i idemo je otkriti“ (04.06.)  - voditeljica: Katja Regvat

7. radionica – Uporaba računala u arhitekturi

Voditelj: Dino Krizmanić
Tema: Uporaba računala u arhitekturi
Alat: Google SketchUp
Broj sudionika: 8
Vrijeme održavanja: 10.00 – 12.00

Priprema za radionicu odrađena je u toku tjedna instalacijom programa za 3d modeliranje Google SketchUp (v8.0) na sva računala u informatičkom kabinetu predmetne nastave.
U uvodu radionice djecu se upoznalo sa osnovama programa, te je zajednički pod vodstvom izmodeliran osnovni model kuće na kojem su djeca naučila koristiti osnovne alate programa.
Naučili su kako se kretati u virtualnom prostoru modela, crtati dvodimenzionalne elemente i spajati ih u plohe, koje onda mogu izvlačiti u treću dimenziju i na taj način stvarati zatvorene volumene. Bušenjem i dodatnim izvlačenjem mogu modificirati osnovni volumen i na taj način stvarati nove oblike. Na kraju su naučili kako bojati i mapirati model, te ga naposljetku i sačuvati na računalu.
Nakon uvodnog dijela djeca su dobila zadatak da iznova koristeći se usvojenim tehnikama izmodeliraju svoju zamišljenu kuću. Rezultati su bili jako maštoviti: od kuća tvornica, dugačkih garaža, kuće teleskop, parkova, bazena, tornjeva, helikoptera, do kružnih, pravilnih, izlomljenih i svakojakih oblika, veličina i boja. Neki su isproducirali i više modela, te su pokazali izuzetno strpljenje i motivaciju za takav oblik izražavanja.
Na kraju radionice djeca su sačuvala svoje modele na računalu ,te ih prezentirali ostalima. Pokazani su im i različiti primjeri uporabe računala u arhitekturi.

8. radionica – „Puna je Pula.. i idemo je otkriti“

Voditelj: Katja Regvat
Tema: „Puna je Pula.. i idemo je otkriti“
Broj sudionika: 6
Vrijeme održavanja: 10.00 – 13.00

Posljednja u nizu radionica održala se na ulicama grada Pule. S kartom u rukama djeca su krenula u istraživanje. Cilj ove radionice bio je upoznati što sve kriju gradske ulice, kakva je dispozicija grada: krenuli smo u potragu i otkrivali numerirane točke s pripremljene karte. Djeca su morala obilježiti izdvojene građevine, te stvoriti tako put obilaska. U predlošku su bile pripremljene i slike sa znamenitostima koje su djeca morala prepoznati, opisati…
Šetnja gradom vodila je do različitih važnih građevina, zajedno smo ih promotrili, a kao dodatni poticaj postavljena su pitanja na koja se oduševljeno odgovaralo. Šetnja je završila u MSU Istre, posjetom instalaciji grupe Numen, istraživanjem ‘utrobe’ u svim smjerovima.

Kraj ciklusa radionica proslavili smo marendom u lokalu pod Kaštelom.

____

download 3d modela sa radionice SketchUp

Radionice su osmislili i priredili:

VV07:
učiteljice : Margareta Juričić, Aleksandra Žufić
arhitekti : Marta Bognar, Dino Krizmanić,  Danijela Perčić, Helena Sterpin, Daniela Škandul

VV08:
arhitekti : Marta Bognar, Danijela Perčić, Katja Regvat, Daniela Škandul

Plakate najave izradila je Sara Perović.

Fotografija: Francesco Scarpa

Zahvaljujemo pekari i slastičarnici Delikatese Tina;
vl. Saša Jovanović, Santoriova 18/Prolaz kod kazališta 2, Pula

kontakt: sekcija.dia@gmail.com