KONFERENCIJA PROSTORI MODERNIZACIJA: AKCIJE I REAKCIJE, SPLIT 7-8.10.2011.

Poštovane kolegice i kolege,

Pozivamo Vas na konferenciju Prostori modernizacija: akcije i reakcije, koja će se održati 7. i 8. listopada 2011. u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu.

Sudjelovanje na konferenciji bodovat će se sa 18 bodova u sklopu SSU HKA, a ulaz na konferenciju je besplatan.

Udruženje hrvatskih arhitekata organizira  konferenciju Prostori modernizacija: akcije i reakcije, 7. i 8. listopada 2011. u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. Konferencija je dio dvogodišnjeg međunarodnog projekta Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma koji istražuje arhitekturu i urbanizam na području bivše Jugoslavije za vrijeme socijalizma te što se dogodilo sa prostorima iz tog vremena na području današnjih nezavisnih država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Uz UHA-u kao glavnog nositelja partneri u provođenju ovog projekta su Umjetnička galerija (Maribor), Institut za prostornu kulturu Trajekt (Ljubljana), Društvo arhitekata Beograda, Koalicija za održivi razvoj (Skopje) i Institut za suvremenu arhitekturu (Zagreb). Voditelji projekta su Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet, Zagreb) i Vladimir Kulić (Florida Atlantic University).

Splitska konferencija posljednja je u nizu konferencija (Zagreb, Skopje, Ljubljana) koja će se održati u sklopu ovog projekta, a prije završne izložbe u Mariboru (veljača, 2012.) na kojoj će se putem 14 istraživanja koja su se odvijala kao dio projekta pokušati odgovoriti kakvu su ulogu imali arhitektura i urbanizam u proizvodnji fizičkog prostora kao jednom od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije. Rezultate svih ovih istraživanja predstavit će na konferenciji u Splitu 14 istraživačkih timova kroz niz kratkih prezentacija. Istraživanja su okupila preko trideset istraživača sa prostora bivše Jugoslavije koji su kroz širok raspon tema nastojali detektirati tehnološki učinkovite, socijalno osjetljive i tipološki inovativne modele arhitekture i urbanog planiranja unutar specifičnog kulturnog i socio-političkog konteksta.

Teme istraživanja su:

• Ideologija i arhitektura

• Tehnologija socijalističkog urbanog planiranja

• Arhitektura i tehnologija građenja

• Hrvatska arhitektura 1945-79

• Pula – od vojne baze do grada

• Evolucija turističkih krajolika

• Mapiranje modernističkog naslijeđa

• Slovenski novi gradovi u 20.st.

• Nastavak arhitektonskog projekta – slučaj Slovenije

• Stambena arhitektura Beograda 1960-70

• Konzumerizam: slučajevi robnih kuća

• Arhitektura i mediji

• Emancipirani građanin: Nakon što je modernizacija otišla iz grada

• Od centraliziranog urbanog planiranja prema definiciji suvremenih urbanih strategija na prostoru ex Jugoslavije

Cjelokupni program konferencije biti će objavljen kroz rujan, a kao posebnu zanimljivost ističemo javne intervjue sa istaknutim arhitektima i urbanistima koji su za vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovali u planiranju i projektiranju različitih zadataka na jadranskoj obali: od stanovanja, preko velikih javnih projekata do turističke infrastrukture. Među predavačima na konferenciji naći će se međunarodni i hrvatski stručnjaci relevantni za temu projekta.
Konferencija će biti popraćena u tiskanom časopisu UHA-e, Čovjek i prostor te u relevantnim elektroničkim medijima.
Na konferenciji ćete moći posjetiti i info-pult na kojemu će UHA organizirati prodaju svojih izdanja po akcijskim cijenama.

Više o projektu možete pročitati na: www.unfinishedmodernisations.net.

Autor/izvor: DAS 13/09/2011