Vjekoslav Gašparović: Predstavnici vlasti na Muzil potajice vode investitore

Izvor: istarski.hr, 29.11.2011.

Film Čistina autora Vjekoslava Gašparovića dobio je 2. nagradu na 43. Reviji filmskog i videostvaralaštva u Puli. Riječ je o angažiranom radu mladog autora s kojim sam razgovarala 27. studenog nakon dodjele nagrada u pulskom Kinu Valli.

„Film je sniman na vrhu Muzila, na livadi smještenoj na vrhu grada koja je toliko prekrasna da ju je nemoguće opisati, već ju se može doživjeti samo dolaskom tamo. No, pristup je tamo, prema nalogu vladajućih, zabranjen. Film pokazuje taj prostor onima koji ne smiju ondje zakoračiti, a prikazuje ga osim slikom, i kroz osobni doživljaj. Tako da film pokazuje taj prekrasan prostor s kojeg na sve strane puca pogled. A jedan poseban sloj filmu daje arhivska audio snimka sa šetnje Muzilom gdje se okupljenima obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić. Tako se film referira i na  aktualnu političku scenu u gradu“, ispričao je ukratko sadržaj filma.

628

» Snimka livade na Muzilu

629

» Odgovor ministra obrane Branka Vukelića na upit o otvaranju Muzila na dnevno korištenje građanima

Zanimalo me odakle ideja, bolje reći motivacija za tu temu i to baš na filmu. „Film mi se u jednom trenutku učinio kao jedini mogući izlaz iz te opće šutnje o slučaju Muzila te jedan od rijetkih preostalih načina kako takav jedan problem može isplivati u javnost“, rekao mi je Gašparović koji naglašava potpunu blokadu te teme. „Nema govora o tome u novinama, fizički pristup Muzilu je nemoguć jer je odlazak tamo zabranjen, a novine koje izdaje Građanska inicijativa „Volim Pulu“ imaju malu nakladu“, smatra Gašparović koji je novine „Otvoreni Muzil“ na čijoj naslovnici simbolično stoji „Istina će imati zadnju riječ“ i lik novinara Zorana Angeleskog“, podijelio nakon preuzimanja nagrade za film „Čistina“.

Muzil, ta livada na kojoj je sniman film dio je buduće Brijuni Rivijere. „To je mjesto na kojem se predstavnici vlasti potajice nalaze, vode investitore, a da se o tome nigdje ništa ne može saznati, čovjek je naprosto nemoćan to prenijet javnosti“, naglasio je mladi aktivist koji mi je rekao je novina Građanske inicijative za Muzil, koje su tom prilikom u kinu razgrabljene, jedini slobodni medij po pitanju Muzila. „Tu nema nametnute cenzure koje pojedini mediji, u prvom redu Glas Istre, imaju“, ističe Gašparović.

„Župan Ivan Jakovčić i predstavnici Grada Pule tamo potajice vode investitore u blindiranim kombijima, gore im serviraju kanapee, pa ih jahtom vode na Brijune, a cijeli se taj protokol događa u potpunoj tajnosti. Istovremeno, Grad javnim novcem financira izradu plana za Muzil o čemu građani ne znaju ništa, a to se plaća njihovim novcima“, veli Gašparović uz napomenu kako se sve radnje vezane za Muzil odvijaju „potajice i u tišini te nema načina da to ispliva u javnost“.

„Želimo stoga da o tome sazna što veći broj ljudi, da se to područje otvori ka građanima i koristi te da se postepeno, malo po malo planira njegova namjena. Pogrešno je da se za taj ogroman i prekrasan poluotok planira samo jedna namjena. To je četvrtina grada koja ne smije ići samo jednom investitoru, jednom vlasniku, za samo jednu namjenu“, mišljenja je Gašparović te ističe kako ondje mnogi napušteni prostori propadaju upravo zato jer nemaju namjenu i ne koriste se iako bi tamo, smatra, mogla biti i studentska menza. „Bilo bi to bolje rješenje nego da se, kako se planira, ide graditi nova menza zato jer je nekome u interesu trošiti pare“, kazao je Gašparović.

Priložio mi je i odgovor ministra obrane RH Branka Vukelića koji im je na upit o otvaranju Muzila na dnevno korištenje građanima odgovorio da ga vojska čuva sve do njegove predaje novom korisniku. Uz to je dodao i izvadak iz prostorno-programskog koncepta Brijuni rivijere. „Na njemu se jasno vidi  planirana izgradnja, 1500 kreveta te golf igralište s 9 do 18 rupa“, rekao je.

Ono što je, nakon prve projekcije njegovog  filma u svibnju u Kinu Valli, posebno zgrozilo Vjekoslava Gašparovića, jest reakcija predstavnika Pula Film Festivala koji su mu prenijeli poruku da se ne može tako neutemeljeno izjavljivati neke činjenice. „To samo pokazuje strah da se išta kaže protiv onih koji su na vlasti, a taj je strah posebno izražen kod osoba koje žive od novca iz proračuna. Takav stav posebno je poražavajuć kad dolazi iz kulturnih krugova“, zaključio je Vjekoslav Gašparović. (Tekst: Paola Albertini, foto: Paola Albertini i Građanska inicijativa Volim Pulu)

630

» Novine Građanske inicijative za Muzil „Volim Pulu“

631

» Film Čistina je na Reviji filmskog i video stvaralaštva u Puli dobio drugu nagradu

632

» Izvadak iz prostorno-programskog koncepta Brijuni Rivijere