Izvješće radionica ‘Djeca i arhitektura’: 15.10.2011. i 19.11.2011.

U proteklom razdoblju održane su dvije radionice u novom ciklusu Sekcije „Djeca i arhitektura“ DiA DAI, pod radnim nazivima ‘vid i opip’‘njuh i sluh’; namjera im je bila istraživanje osjetilnih fenomena kao uvod u teme prostornog oblikovanja.

Dana 15.10.2011.održana je prva radionica, a dosadašnji domaćini, OŠ Veli Vrh i ravnateljica Karmen Kranjec, ovoga su puta ugostili učenike iz nekoliko pulskih škola i s njima uspješno odradili par prostornih vježbi.

Pozivu Sekcije DiA DAI odazvali su se u ovoj školskoj godini likovni pedagozi škola Tone Peruško (Mirjana Konta) i Stoja (Nada Žunec) uz domaćine Velog Vrha (Višnja Levak), a bilo je djece i iz škola Centar i Vidikovac, čime započinje suradnja Sekcije s osnovnim školama na gradskoj osnovi.

Radionica je započela istraživanjem prostora OŠ Veli Vrh, drugačijeg od uobičajenih školskih veduta, a nakon uvodne prezentacije o ulozi osjetila vida i opipa u percepciji i prostornom doživljaju, zadaci vježbi odrađeni su u ulaznom hallu i učionici likovne kulture. Kadrirali smo kroz tuljac izrađen od papira u boji, birali okvire u koje bi najviše ili najmanje stalo, pokušali na prozorskom staklu ljepljivim trakama izvući konture nekog prizora koji se pred prozorom nalazi, bilježili smo otiske tijela na podu, ugljenom ispitivali na papiru strukturne razlike u obradi površina i utiskivali glinene pločice u teksture ploha koje bi nam se učinile zanimljivima..

Radionicu su osmislile i provele: Marta Bognar, Valentina Kaić, Katja Regvat i Daniela Škandul.
Pomogle su nam: Marina Giachin Paoletić i Tonka Diković.

Druga radionica održana je 19.11. u prostorijama MMC Luka, Istarska 30, sjedištu DAI-a, u sklopu Dana arhitekture 2011. Ispričali smo što se događa sa zvukom u nekom prostoru, kako prostor može biti oblikovan da bismo doživjeli zvuk bolje, izrađivali smo kućice od stiropora, ukrasili ih i povezali cijevima kako bismo se putem njih sporazumijevali, ali u kućama su 2:3 pokvareni telefoni pa su se poruke morale prenijeti pješke. Zvučne kutije – ležeća, stajaća i lebdeća – pomogle su nam da se koncentriramo na neke zvučne signale, a cijeli izvedbeni plato Luke ovili smo pregradom, kako bismo što više zvuka zadržali, negdje u sredini.. Izlog s Istarske pomogao nam je privući prolaznike, neke smo uključili, neki su nas promatrali..

Radionicu su osmislile i provele: Marta Bognar, Danijela Perčić-Tičić, Katja Regvat i Daniela Škandul. Pomogle su nam: Margatera Juričić, Valentina Kaić i Nada Žunec.

Posebna zahvala tehnici MMC Luke (Miro Ploj) i Marku Perčiću za pripremu radionice.

Fotografija: Francesco Scarpa
Dizajn poziva i plakata: Sara Perović

kontakt: sekcija.dia@gmail.com