Izvješće radionica ‘Djeca i arhitektura’: 12.05.2012. i 02.06.2012.

U proteklom razdoblju održane su peta i šesta radionica u novom ciklusu Sekcije „Djeca i arhitektura“ DiA DAI, pod radnim nazivima ‘prostorna struktura’‘krajobraz i gradnja’.

Radionica Sekcije Djeca i Arhitektura Društva arhitekata Istre (DiA DAI) s temom ‘prostorna struktura’ održana je u subotu, 12.05. u prostoru OŠ Veli Vrh. Arhitekti su dobili na korištenje kompletan postav izložbe realizacija Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) iz 2010. god. – panele s radovima koji su obišli sva regionalna udruženja arhitekata, pa tako i svoju posljednju stanicu –DAI SAI -  nakon koje ih više nije bilo potrebno čuvati, pa su mogli poslužiti kao materijal za dječju radionicu.

U uvodnom pojašnjenju zadatka sa panelima arhitektica Marta Bognar opisala je mnoge načine na koje je danas moguće izlagati radove, koji su postupci u pripremanju prostora za izlaganje; uz mnoge primjere atraktivnih, drugačijih postava no što je vješanje izložaka na zid.

Djeca su razgledala izložbu UHA-e i pokušala razvrstati prema kategorijama zgrade koje su prikazane, raspoznavajući razliku između zgrada za stanovanje, javnih i društvenih zgrada, intervencija u urbanom prostoru ili interijeru.

Glavni element zadatka radionice složen je od tri panela s izložbe, na način da ovojnica trostrane prizme postane nova jedinica građenja, koju isti takvi elementi mogu nadograđivati ili se sa njom spajati u velike prostorne sklopove.

Premještanjem i preoblikovanjem mnogih raznih slogova jediničnog elementa dobivene su strukture nalik tornjevima, ‘kućicama’ unutar kojih je moguće sakriti se, tunelima za provlačenje itd.

Igra je nastavljena i u unutarnjem dvorištu škole, na otvorenom, pod suncem.

Djeca su na ovoj radionici mogla naučiti osnove modularnosti – sklapanja cjeline od pojedinačnog dijela koji spojen s drugim istim dijelovima može složiti tijelo s novim karakteristikama. Također, od jednog pojedinačnog elementa moguće je složiti mnoštvo različitih sklopova, s raznim međusobnim odnosima.

Bili su s djecom: Marta Bognar, Valentina Kaić, Dino Krizmanić, Katja Regvat, Farncesco Scarpa i Daniela Škandul, roditelji i učiteljice Margareta Juričić, Nada Žunec i Mirjana Konta.


Završna radionica ciklusa Sekcije DiA održana je 02.06.2012. u MMC Luka, s temom ‘krajobraz i gradnja’. Tipova krajobraza je mnogo, svaki nosi specifičnosti i pravila za nastanjivanje/smještaj izgradnje. Pokazali smo primjere rasprostiranja naselja i gradova uz rijeke, more, u brdima, u nizinama; razgovarali o svemu što je potrebno kako bi bilo ugodno na nekom mjestu i reljefu obitavati, o osunčanju, vjetrovima, izloženosti i vizurama; pregledali smo neke primjere za načine kako arhitekti danas interveniraju u nove prostorne cjeline i na koncu – pokušali i sami ‘zapuniti’ neku topografiju.

Polaznike radionice čekao je u stiroporu modelirani komad terena sastavljenog od komada slojnica prema topografskoj karti za uzvisine uz zaljev Zonchi u Pulskom zaljevu, na njemu su mogli sagraditi posve novi grad prema svojim pravilima, koristeći ‘kućice’, ceste, puteve i zelenilo po želji.

Nastali su oblikovani krajobrazi sa živopisnim cjelinama: potočić, mostić, drveće; ali i ‘jaki’ dijelovi grada: brodogradilište, Kaštel, luka i Uljanik. Neke cjeline morali smo urediti u čitljivi urbanizam, dali smo nove ceste, parkirališta i drugačiju strukturu rasprostiranja. Htjeli smo izbjeći graditi na cijeloj dužobalnoj liniji, ali to jednostavno nije bilo moguće, želja da svatko od nas napravi svoje malo mjesto razbacala nas je posvuda, pa i u našemu krajobrazu manjka praznog prostora :-D

Bili su s djecom: Marta Bognar, Margareta Juričić, Katja Regvat, Farncesco Scarpa i Daniela Škandul, roditelji i učiteljica likovne kulture iz OŠ Šijana.


Fotografija: Francesco Scarpa
Dizajn poziva i plakata: Sara Perović

Pratite nas na stranicama DAI-SAI za moguće ljetno događanje!
Lijep pozdrav do nove sezone od DiA ekipe :-D