“Škola i arhitektura: eko hura!” / Video radionice održane 10.11.2012.

Škola i arhitektura: eko hura! je projekt kojim je Sekcija ‘Djeca i arhitektura’ izišla u otvoreni prostor. Zahvaljujući građanskoj inicijativi Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pod nazivom  Naš doprinos zajednici i njihovoj financijskoj potpori -DiA DAI predložila je, a OŠ MonteZaro i ravnateljica Branka Sironić prihvatili – urediti stražnje dvorište unutar okućnice škole.

Radovi su u tijeku, i do konca studenog DiA će zajedno s učenicima i učiteljima škole oslikati ogradni zid, postaviti klupe i tribine uz vanjsko košarkaško igralište, urediti prostor sadnica i isplanirati stazu do njega. Za radove koje ne možemo izvesti sami, upomoć stiže mehanizacija i majstori! Uređenje vanjskog dvorišta trajno ostaje na korištenje školi i učenicima u svim slobodnim aktivnostima, za vrijeme odmora i nastave na otvorenom.

Planira se suradnja s učenicima, provedene su već dvije radionice (24.10. i 10.11) na kojima smo s djecom razgovarali o mogućnostima i željama, napravili maketu i isprobali što bismo mogli planirati u dvorištu, a potom smo krenuli i u ‘terensku’ realizaciju oslikavanjem popravljenog ogradnog zida prema susjednoj parceli.

Na jednom dijelu zida, iza košarkaškog igrališta, Luka Krivičić, student iz Rijeke grafitirao je naziv škole i motiv tramvaja sa starih razglednica Pule; a uz pomoć učiteljice Rosane Zupičić i izrađene maske-modela s djecom je oslikan prema predlošku dio zida iza kamenog stola, u motivu jednog apstraktnog op-art primjera.

Predstoje nam još dvije radionice (17.11. i 24.11) na kojima ćemo sastaviti klupe koje je osmislila Marta Bognar i urediti središnji krug sadnica, eko-vrt kojega zajednica OŠ Monte Zaro marljivo uređuje i čuva.

Uz Zakladu mnogi su nam pomogli i  sudjelovali u realizaciji ovog projekta: tvrtke Herculanea, Andromeda, Metis, PulaParking, Chemotehna, PEEM, TZ Grada Pula i  Grad Pula – Upravni odjel za društvene djelatnosti i Upravni odjel za prostorno uređenje – svima najljepše zahvaljujemo što su savjetom , donacijom ili radovima sudjelovali s nama u ovoj aktivnosti.

U izvedbi na terenu pomogli su nam Kristijan Dellabernardina, Margareta Juričić, Valentina Kaić, domar OŠ Monte Zaro Luka Katić, Miodrag Regvat, Mauro Škandul.

Plakat i tiskanu opremu inicijative izradila je Katja Regvat.

Fotografija: Francesco Scarpa.

Video isječak priredili su Marta Bognar i Francesco Scarpa.

Core team DiA ovoga puta bile su: Marta Bognar, Katja Regvat i Daniela Škandul.

Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog  modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

fotografije