OKA: urbanističko-arhitektonska radionica i simpozij Rendez-vous de l’Architecture

ORIS Kuća arhitekture vas poziva od 28. rujna do 3. listopada 2015. na urbanističko-arhitektonsku radionicu i simpozij Rendez-vous de l’Architecture s francuskom arhitekticom Odile Decq i njenom školom – Confluence – Institutom za inovacije i kreativne strategije u arhitekturi – koja se nalazi u Lyonu. Događanje je organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj – www.rendez-vous.hr.

Fokus radionice će biti tri kilometara dugačak i manje od pola kilometra širok potez i infrastruktura od željezničkog kolodvora na sjeveru, preko rijeke Save do Avenue Mall-a na jugu. Radionica se temelji na dvije odluke. Prva je želja ohrabriti javnost da se uključi u diskusiju o temi. Zato je radionica zamišljena kao otvoreni studio koji će biti aktivan 24 sata dnevno u Oris Kući arhitekture. Nizom informativnih predavanja koja će održati lokalni eksperti sudionici će dobiti ideje i informacije o kompleksnim socijalnim i prostornim uvjetima koji su oblikovali centralnu os. Na kraju radionice bit će organizirana izložba radova popraćena javnom raspravom.

Druga odluka je posvetiti jednaku pažnju svim dosadašnjim projektima, bez obzira na to jesu li realizirani ili postoje samo na papiru, veliki ili mali, institucionalni i reprezentativni ili privatni i improvizirani, djela slavnih arhitekata ili brojnih anonimnih aktivista. Zbog toga je započeo rad na arhivi povijesti velike osi.

Cilj je radionice da jednako počiva na povijesti arhitektonskih ideja koje su oblikovale veliku os, kao i na novoj arhitektonskoj kreativnosti koja je uvijek dijelom lišena povijesti.

Institucije i mentori sudionici su: Lyon – Confluence – Institute for Innovation and Creative Strategies in Architecture – Odile Decq, arhitektica; Split – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije – Saša Begović, arhitekt; Beograd – Arhitektonski fakultet – Milan Đurić, arhitekt; Sarajevo – Arhitektonski fakultet – Sead Gološ, arhitekt; Zagreb – Arhitektonski fakultet – Helena Paver Njirić, arhitektica i Ljubljana – Arhitektonski fakultet – Maruša Zorec, arhitektica.

Radionica počinje u ponedjeljak, 28. rujna i završava u petak, 2. listopada s javnom raspravom i diskusijom.

U subotu, 3. listopada na Arhitektonskom fakultetu održat će se arhitektonski simpoziji gdje će predavači biti mentori, voditelji radionice.

Radujemo se Vašem dolasku,
Oris tim