Dani arhitekture u Istri 2015: predavanje Emila Jurcana u Galeriji Poola

Dani arhitekture u Istri 2015. nastavljaju se s predavanjem Emila Jurcana u srijedu, 18.11.2015. u Galeriji Poola, Kandlerova 14 u 19 sati.

Predavanje pod nazivom SUBVERZIJA FORME U ARHITEKTURI – 2.DIO održava se u sklopu programa “Poolp” kojim se promiče kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije.

O predavanju:
Pitanje subverzivnosti arhitektonskog djelovanja doima se paradoksalnim uzme li se u obzir prožetost procesa gradnje i urbanizacije s dominantnim društvenim i ekonomskim poretkom. Kako bi sama disciplina mogla pokrenuti proces vlastitog oslobađanja arhitektura je spremna odustati od svojeg primarnog cilja, a to je kreiranje prostorne forme, i posvetiti se kreiranju nematerijalnih procesa unutar postojećeg izgrađenog okoliša. Vođena tim procesima arhitekturi se nudi mogućnost mijenjanja vladajućih narativa koji definiraju koncepciju prostora, no onemogućena joj je mijenjanje samog prostora. Da li je to cijena koju arhitektonska disciplina plaća za vlastitu kritičnost?

U drugom dijelu autor usmjerava istraživanje na pojam “događaja” u arhitektonskoj praksi, subverzivan karakter tog pojma u misli arhitekte i teoretičara Bernarda Tschumija te posljedice koje su njegove misli izazvale u teoriji i praksi suvremene arhitekture.

Emil Jurcan rođen je 1981. Diplomirao arhitekturu na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu. Radi u pulskoj zadruzi Praksa kao projektant i urednik bloga za teoriju. Predsjednik Društva arhitekata Istre. Jedan od suosnivača Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012. godine.

Predviđeno vrijeme predavanja je sat vremena, nakon čega slijedi prigodno druženje uz glazbu i ostalo.

Dobrodošli!