35. međunarodna ljetna škola arhitekture, Motovun 4.-11.8.2016.


U Motovunu, u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se od 4.-11. kolovoza 35. međunarodna ljetna škola arhitekture. Program je iznimno bogat i atraktivan, a u mnogim je aktivnostima trajno otvoren za sve koji se žele pridružiti (predavanja, prezentacije, izložbe, diskusije i stručni obilasci).

U okviru stalnog ciklusa – kolegija Tradicija, kreativnost i održivost, obrađuju se teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne cjeline, do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmjerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.

Primjenom izvorne metode računalne podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organiziranim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br. 5.

Različite teme uređenja javnih gradskih prostora, prije svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske cjeline (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palača i interpolacije), prometne infrastrukture (prilazna cesta i stubišta – rampe), urbane opreme i vizualnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktualnih tema poput obnove Istarske željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu, višenamjenske prenamjene dijelova kamenoloma u Kanfanaru i dr. Ove je godine glavna projektantska tema Nadzemne i podzemne interpolacije / Above and Underground interpolation.

Ove će godine sudjelovati predavači i studenti iz Kanade, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Uz akademska predavanja održat će se i stručne prezentacije pojedinih sponzora – proizvođača suvremenih građevinskih materijala, instalacijskih sustava i opreme.

U ovogodišnjem programu je održavanje 9. međunarodnog seminara o arhitekturi pasivne kuće u okviru europskih projekata PASS-NET i po drugi put projekta PassREg u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom. Održat će se i 6. EPBD – IDES-EDU seminar u petak, 5.8.

U subotu, 6.8. uz 11. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture održat će se 1st Architectural Educators Summit, a započet će i višednevna 11. međunarodna dječja likovna radionica u suorganizaciji s društvom „Naša djeca“ iz Motovuna u subotu, 6.8. s početkom u 12.00 sati.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih i nastavničkih radova će se održati u srijedu, 10.8. na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra s početkom u 20.00 sati.

Već tradicionalna izložba na kojoj se izlažu radovi studenata i nastavnika prethodne generacije, otvorit će se na kraju cjelodnevnog stručnog obilaska Istre (Grožnjan, Završje, Žminj, …) u nedjelju, 7.8., u 20:30 u Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI). Uz izložbu radova 34. međunarodne ljetne škole arhitekture Tradicija, kreativnost i održivost, Motovun 2015., izložit će se i selekcija radova prethodnih generacija Škole u Motovunu i Međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Pula – Brijuni koja se odvijala u suorganizaciji s Ministarstvom kulture RH, Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni i Arheološkim muzejom Istre. U toj su radionici prethodnih godina sudjelovali studenti i predavači s Arhitektonskih fakulteta Sveučilišta iz Ljubljane, Zagreba, Lavova, Krakowa i Graza, Geodetskog fakulteta iz Zagreba i Tehničkog veleučilišta iz Zagreba.

Rad Škole u Motovunu prate dnevni tisak, stručni časopisi, radio, TV i internet portali. Zahvaljujući različitim oblicima potpora sponzora i donatora, program Međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu se kvalitetno i kontinuirano ostvaruje višegodišnjom suradnjom zadovoljavajući njihov promotivni i marketinški interes.

Ove godine će u radu Škole sudjelovati ukupno tridesetak sudionika iz desetak država.

Dobrodošli!

Kontakti:

Red. prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

Voditelj Studijskog centra Motovun

Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture Motovun

098 230940 mobile

miscevic@arhitekt.hr


motovun@arhitekt.hr