Izvještaj s a-festivala “Izdavaštvo – akcija” Pula, 1.-3.6.2017.

Arhitektura je svjetotvorna umjetnost

Prošli tjedan je u Puli održan a-festival pod nazivom Izdavaštvo – akcija u organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) pod vodstvom Ane Dane Beroš i Emila Jurcana.

Foto: Edna Jurcan

Jedan od gostiju manifestacije bio je francuski arhitekt i publicist Léopold Lambert koji se u predavanju pod nazivom Arhitektura kolonijalizma osvrnuo na niz francuskih primjera diskriminatornog tretiranja alžirskog stanovništva koji datiraju još od kolonijalne urbanizacije grada Alžira sve do današnjih segregacijskih urbanih politika i izgradnje mreže policijskih stanica u kvartovima nižih klasa u Parizu.

Foto: Edna Jurcan

Drugi dan a-festivala obilježen je otvaranjem izložbe Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja kustoskog kolektiva [BLOK] koja ispituje političkim i društveni angažman članova zagrebačke umjetničke grupe Zemlja (1929. – 1935.). Budući da se radilo o razdoblju u kojemu je legalan rad Komunističke Partije zabranjen angažirane skupine su pronalazile različite načine političkog djelovanja kroz kulturu, umjetnost, arhitekturu, itd., izložba kroz vrlo detaljan arhivski materijal i dokumentaciju trasira odnose članova grupe Zemlja s ilegalnom Komunističkom Partijom, pritiske koji su uslijedili radi toga, hapšenja i saslušanja protagonista zagrebačke umjetniče scene i njihove međusobne odnose unutar tog konteksta. Publika je imala prilike saznati više o samoj izložbi kroz vodstvo Ivane Hanaček i Ane Kutleša, članice kolektiva [BLOK].

Foto: Edna Jurcan

Nadovezujući se na samu izložbu uslijedilo je predavanje zagrebačke povjesničarke arhitekture Tamare Bjažić Klarin pod nazivom Društveni angažman u zagrebačkoj arhitekuri 1930-ih godina. Predavanje je izložilo niz aktivnosti koje su društveno osviještenu grupu arhitekata, organiziranu oko Radne grupe Zagreb, povezivale s tadašnjom progresivnom lijevom strujom modernističkih arhitektonskih grupa koje tada djeluju u Weimarskoj Njemačkoj republici i Sovjetskom savezu. Sama Radna grupa Zagreb bila je orijenirana na goruća pitanja tadašnjeg Zagreba koji je doživio nagli industrijski rast, posljedično i nagli porast stanovništva koje je živjelo u bijednim stambenim i zdravstvenim uvjetima.

Foto: Edna Jurcan

Posljednjeg dana a-festivala održana je premijerna promocija nove biblioteke za teoriju arhitekture nazvanu Dobrolet. Riječ je o biblioteci nastaloj u suradnji Društva arhitekata Istre, Filozofskog fakulteta Rijeka i izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba. Urednici biblioteke su povjesničar i teoretičar arhitekture Luka Skansi i arhitekt Emil Jurcan. Prvo izdanje biblioteke posvećeno je mađarskom marksističkom filozofu Györgyu Lukácsu i njegovom zaboravljenom spisu Poglavlje o arhitekturi. Gošća urednica tog izdanja je germanistica i kroatistica Ivana Perica, a sama knjiga progovara o arhitekturi kao svjetotvornoj umjetnosti, jedinoj koja je sposobna izraziti društveni bitak određene epohe. Kao što i cijeli Lukácsev estetski sistem nagovještava viši, etički plan, tako i arhitektura iz svojih estetičkih pitanja mora iskoračiti u ona etička – jedina koja su sposobna ispostaviti društvene proturječnosti današnjice. A ta se etička pitanja ne mogu razriješiti unutar samog oblikovanja prostora, što je ujedno bio i neformalni zaključak pulskog a-festivala Izdavaštvo – akcija.

Foto: Ana Dana Beroš

Usporedno s javnim događajima manifestacije organizirana je i interna međunarodna radionica pod vodstvom Rebekke Kiesewetter i Ane Dane Beroš čiji je cilj bio stvaranje jezgre za novi izdavačko-politički projekt u arhitekturi u kojem su sudjelovali Sofia Dona, Léopold Lambert, Mariabruna Fabrizi i Fosco Lucarelli (Mircocities) te Mika Savela i Henrik Drufva (Selim Project). Sudionici su se upoznali s lokalnim kontekstom Pule, njezinom poviješću i aktualnim društvenim, ekonomskim i političkim problemima te će nastaviti raditi na zajedničkom pamfletu koji će, putem suvremenih teoretskih praksi, ispostaviti pitanja pulske današnjice u širem međunarodnom kontekstu.

A-festival “Izdavaštvo – akcija” organiziran je u sklopu Future Architecture Platforme ljubljanskog Muzeja Arhitekture in Oblikovanja (MAO) u kojem sudjeluju:
Organizacija: Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI);
Članovi: Društvo arhitekata Istre – Società architetti dell’Istria DAI-SAI (HR), National Museum of XXI Century Arts, Rome (IT), Copenhagen Architecture Festival (DK), Lisbon Architecture Triennale (PT), dpr-barcelona (ES), CANactions, Kiev (UA), Museum of Architecture in Wrocław (PL), Belgrade International Architecture Week (SR), House of Architecture, Graz (AT), Tirana Architecture Week (AL), One Architecture Week, Plovdiv (BG), Design Biotop, Ljubljana (SI), Bureau N, Berlin (DE); pridruženi članovi: Swiss Architecture Museum, Basel (CH), Prishtina Architecture Week (RKS), Forecast, Berlin (DE), Calouste Gulbenkian Foundation, Lisbon (PT)

Projekt je potpomognut programom Kreativna Europa Europske Unije, Gradom Pulom i Istarskom županijom.