In Memoriam: Edi Bassanese (1936.-2021.)

U sjećanje na našeg cijenjenog kolegu Edija Bassanesea koji nas je nedavno napustio objavljujemo IN MEMORIAM Attilia Krizmanića kojeg je napisao za svog prijatelja i suradnika. Iskrena sućut obitelji.

IN MEMORIAM

Eduard (Edi) Bassanese dipl.ing.arh., zauvijek nas je napustio dana 17.06.2021. godine u 85. godini života. Rođen je u Fuškulinu u Općini Poreč, 07.10.1936. godine. U Pulu se doselio s obitelji poslije 1947. godine, tu završava osnovnu školu i hrvatsku gimnaziju, a 1955. upisuje Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (tada Tehnički fakultet) kojeg završava 1961. O Ediju bi se moglo puno pisati i pričati, a iskazat ću vrlo mali djelić iz njegovog života.

Edi je bio dečko Verude sve do zadnjeg dana njegovog života. Moglo bi se reći samozatajan i povučen u svom privatnom životu sa suprugom Marijom, što se ne bi moglo reći da se to odnosi i na njegov društveni, prijateljski i poslovni život. Od pjesme do suradnje i druženja, od arhitekture do društvenog isticanja dio je njegovog aktivnog djelovanja.

Poslije kraćeg zaposlenja u Istragradnji (gradilište – projektni biro), 1972. u dogovoru sa Istraprojektom i Općinom Pula osniva se „URBIS-72“ kojeg vodi do umirovljenja, a koji se postupno širi s depandansama po Istri, a obuhvaća djelomično i Zagreb. “URBIS-72″, ne bi bio stvoren bez velikog zalaganja Edija i još par poznatih stručnjaka koji su dobro zasukali rukave i uložili svoje sposobnosti. U Istri se nije mogao učiniti nikakav posao u vezi urbanizma i arhitekture, a da se nije aktivno angažirao Edi i “URBIS- 72″.

„URBIS-72“ stvoren je po uzoru na koncepcije uspješnih hrvatskih projektnih biroa, primjerice Splita pa i šire. Bila je to golema projektna organizacija, čije dimenzije su prelazile Istru i ne samo po prostornim dimenzijama već i akumuliranom znanju.

Inicijativom „URBISA-72“ započela je priča o zaštiti istarskih gradića, tzv. „malih naselja“ od Punte Premanturske do Svetvičenta u dogovoru sa sedam općina.

Edi je uz uspješno vođenje „URBISA-72“ osmislio i ostavio za sobom značajan doprinos projektiranju, vođenju i realizaciji mnogih društvenih i individualnih projekata koje su oplemenile krajolik kojem pripadaju.

Njegov doprinos zajednici ostati će viđen, upamćen u gradu kojeg je volio kao i primjer mladim naraštajima.

Hvala Ti dragi Edi.

Dr.sc. Attilio Krizmanić, dipl.ing.arch.