Rezultati natječaja za vizualnu interpretaciju Inicijative Višnjan

Društvo arhitekata Istre objavljuje

Rezultate natječaja
za vizualnu interpretaciju Inicijative Višnjan

Na natječaj za vizualnu interpretaciju ‘Inicijative Višnjan’ prijavila su se 3 natjecatelja sa ukupno 4 rada. Od toga, jedan je rad stigao nakon roka.
S obzirom na mali odaziv, pobjednik nije proglašen, međutim natjecatelji koji su svoje radove poslali na vrijeme biti će nagrađeni knjigama iz naklade UPI2mbooks.

Stručni žiri će sve pristigle radove opisno ocijeniti što će biti poslano natjecateljima putem elektroničke pošte kako bi im poslužilo u daljnjem radu i karijeri. Radovi će se, bez obzira na ishod natječaja, uzeti u obzir kao dio dokumentacije prikupljene tijekom istraživanja koje provodi ‘Inicijativa Višnjan’ te ih stoga sve objavljujemo:

Autori Mia-Martina Hren i Tomislav Konjevod

Interakciju smo htjeli prikazati jednostavnim korištenjem elemenata puzzle, a time i sam cilj Inicijative Višnjan, koja će različitim radionicama, predavanjima, natječajima i mišljenjima etc. od malih dijelova na kraju složiti bolju i potpuniju sliku Višnjana. Vođeni tom idejom iskoristili smo najpoznatiju i najsugestivniju panoramsku sliku Višnjana i od nje stvorili jednostavnu siluetu. Upotpunili smo je sa zanimljivom igrom puzzle-i.

U drugoj vizualizaciji/ logu nastavili smo se igrat sa istom simbolikom puzzle. Za vizualnu interpretaciju Višnjana iskoristili smo tlocrtnu konfiguraciju-malo apstraktniji vid prikaza. Položaj objakata i objekte prikazali smo različitim dijelovima puzzle-a, a za bitne ulice koristili smo pojednostavljenu crnu liniju.

Autorica Nika Šimičić

Plava je boja simbol neba dok je žuta simbol zvijezda. Kako je Višnjan najpoznatiji upravo po zvjezdarnici, ona je bila glavna inspiracija za nastanak loga. S desne gornje strane, a iznad imena grada Višnjana, geometrijski je, i shematski, prikazana zvjezdarnica. Geometričnost prikaza evocira i arhitektonski angažman u sklopu inicijative. U sklopu riječi inicijativa nalazi se i zamjenica TI koju sam odlučila naglasiti kako bi prizvala važnost angažmana lokalne zajednice – tebe, koji čitaš, tebe, koji u Višnjanu živiš, koji sudjeluješ u akcijama, natječajima i predavanjima. Tebe, koji aktivno participiraš u razvoju svoga grada.

Autorica Petra Grubišić

Vizualni identitet komunicira dvije interakcije:

1) interakciju grada kao urbanog područja s prirodnim
2) interakciju stanovnika i posjetitelja s gradom

korišteni elementi:

- logotip koji oblikom vizualizira vizuru Višnjana, te je ujedno i geometričan i nasumičan, budući da je Višnjan organskog tlocrta, ali usmjerava kretanje
- čestice u pokretu u prostoru tj ulicama logotipa, simboliziraju građane, putnike, upravu i arhitekte
- u vizualima se dodaje ‘pečat grada’ u žutoj boji akcije dodan na izvornu topografiju okoliša
- logotip je moguće izvesti na način da u prikazima na webu čestice ostvaruju interakciju s logotipom

Ideja je podsjetiti na vezu grada, stanovnika i okoliša, te da identitet potencira akciju.