Dani arhitekture u Istri 2015: Subverzija forme u arhitekturi – 3. dio

U srijedu 9. prosinca 2015. u 19 sati u Galeriji Poola, Kandlerova 14, Emil Jurcan će održati treći dio serije predavanja pod nazivom Subverzija forme u arhitekturi.

Pitanje subverzivnosti arhitektonskog djelovanja doima se paradoksalnim uzme li se u obzir prožetost procesa gradnje i urbanizacije s dominantnim društvenim i ekonomskim poretkom. Kako bi sama disciplina mogla pokrenuti proces vlastitog oslobađanja arhitektura je spremna odustati od svojeg primarnog cilja, a to je kreiranje prostorne forme, i posvetiti se kreiranju nematerijalnih procesa unutar postojećeg izgrađenog okoliša. Vođena tim procesima arhitekturi se nudi mogućnost mijenjanja vladajućih narativa koji definiraju koncepciju prostora, no onemogućeno joj je mijenjanje samog prostora. Da li je to cijena koju arhitektonska disciplina plaća za vlastitu kritičnost?

U trećem završnom dijelu autor analizira proces proizvodnje same arhitekture oslanjajući se u analizi na teoretski rad arhitekte Rema Koolhaasa izloženog na posljednjem venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine te na pojam tektonskog u pisanju Kennetha Framptona.

Emil Jurcan rođen je 1981. Diplomirao arhitekturu na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu. Radi u pulskoj zadruzi Praksa kao projektant i urednik bloga za teoriju. Predsjednik Društva arhitekata Istre. Jedan od suosnivača Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012. godine.

Predavanje se održava u sklopu programa “Poolp”  kojim se promovira kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije te je dio Dana arhitekture u Istri 2015.

Predviđeno vrijeme predavanja je sat vremena, nakon čega slijedi prigodno druženje uz glazbu i ostalo.

Dobrodošli!