Najnovije u Predavanja

DANI ARHITEKATA 8.0 / PULA // Uvodni program 20.3.2024.

Vizuali za web

Retrospektivna izložba ARHITEKTURA U ISTRI 2013. – 2023. / Giardini, Pula // otvorenje izložbe 20.3.2024. u 17:30 h
i
Razgovor s Emilom Jurcanom / Dom hrvatskih branitelja // 20.3.2024. u 18:30 h

Vizuali za web3

Pročitaj ostatak…

ORIS DAY u Zagrebu / 6. 2. 2024.

Oris_Day web

Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. Registracija sudionika je od 14:30, a službeni početak programa od 16 sati.

Pročitaj ostatak…

Dani arhitekture u Istri 2023 / Ivan Antić – Arhitektonično / DAI – SAI, 13.10. u 19 h

25maj_web
Sportsko-rekreacijski centar “25. maj”

U petak, 13. listopada 2023. godine u galeriji DAI – SAI, Smareglina 1, Pula započinju Dani arhitekture u Istri 2023. Otvorenje izložbe Ivan Antić – Arhitektonično je u 19 sati, uz predavanje autora izložbe, Dijane Milašinović Marić i Igora Marića.

Izložba ostaje otvorena do subote, 4.11.2023., svakim radnim danom od 17 do 20 sati i u subotu, 4.11. od 17 do 22 sata

Izložba IVAN ANTIĆ – ARHITEKTONIČNO premijerno je održana 2018. godine u zgradi RTS-a u Beogradu u sklopu Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA). Nakon Beograda, u suradnji sa BINA-om i autorima izložbe Dijanom Milašinović Marić i Igorom Marićem, izložba će biti realizirana i u Puli u sklopu Dana arhitekture u Istri. Na dan otvorenja 13.10. u 19 sati održat će se predavanje autora o stvaralačkom radu arhitekta Ivana Antića.

(iz teksta kataloga)
„Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923. – 2005.), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja, i u oblikovnom, i u konstruktivnom i sadržajnom smislu, gotovo utjelovljenje ideala doba u kojem je stvarao.

Njegov opsežan i nagrađivan opus sadrži brojna realizirana i projektirana arhitektonska djela, među kojima su remek-djela srpske arhitekture kao što su Muzej suvremene umjetnosti na Ušću, Spomen-muzej u Šumaricama, oba u koautorstvu s Ivankom Raspopović, Sportsko-rekreativni centar „25. maj“, potom sportska hala „Pinki“ u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTB i kazalištem „Duško Radović” u Beogradu i druga, koja su sva svrhovite i estetizirane graditeljske forme, gotovo sublimati opredmećenja sadržajnih i konstruktivnih zahtjeva.

MSU_web

Šumarice_Web
Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu (gore), Spomen-muzej u Šumaricama (detalj)

Mada se Antićeva djela uglavnom postavljaju u okvir racionalističkog koncepta koji se, u suštini, doživljava kao nenarušeno suglasje između osobina njegove svestrane ličnosti i suvremenog arhitektonskog izraza, njegov moćan i izražajan opus sadrži nekoliko različitih interesa koji se ne ispoljavaju kao faze već kao tokovi ili graditeljske fascinacije što se međusobno prepliću i ponavljaju. Kao osnovnu nit pratimo jedan naoko racionalan i pragmatičan pristup, koji proizlazi iz čvrstog stava o utilitarnosti arhitekture, njenoj geometriji i osnovnom sklopu, potom se zapaža zanimanje za regionalna istraživanja i primjenu iskustava folklorne arhitekture u modernom građenju. Njega također intrigiraju tehničke mogućnosti savladavanja prostora i velikih raspona do nivoa da kroz vidnu primjenu konstrukcije dolazi do gotovo ekspresivnih arhitektonskih oblika.

Osim spomenutog, Antić neprestano vodi računa o kontekstu, vizurama. Posjedovao je sposobnost mentalnog doživljavanja karaktera prostora i urođen osjećaj za odgovarajuću proporciju i harmoničnu, nenametljivu kompoziciju. Njegova racionalna priroda duboko je utemeljena na suštinskom poznavanju i razumijevanju arhitekture, kao i na potpunoj posvećenosti građenju, čemu je podredio čitav život. Spomenute arhitektonske teme okupirale su i druge velikane moderne, Le Corbusiera, Franka Lloyd Wrighta ili Kenza Tangea, uz čija djela ravnopravno stoje i najznačajniji radovi arhitekta Antića.

Krajnji rezultat, kuća – djelo, u opusu arhitekta Ivana Antića nije samo funkcionalna forma niti standardizirano i uobičajeno rješenje nego originalan i neponovljiv arhitektonski sklop visokih umjetničkih konotacija, čija konstruktivna i projektantska logika duboko proizlazi iz same biti i zadatka arhitekture da zadovolji potrebe čovjeka u praktičnom, tehničkom, estetskom i duhovnom smislu. Ako prihvatimo tezu da djelo najbolje govori o čovjeku, o njegovom karakteru, mora se zapaziti da je jedina ideja kojoj je Antić cijelog života služio, i kojoj je u potpunosti bio odan i posvećen, bila arhitektura. Za Antića je arhitektura prizma kroz koju u potpunosti vidi svijet, a arhitektonika kompleksan rukopis kojim je ispisivao stranice prostora.“

Pročitaj ostatak…

“Održivom gradnjom do ušteda energije” – bodovano stručno predavanje / 19.9. u 16 h / ECPD, Pula

Grad Pula – Pola organizira stručno predavanje pod nazivom „Održivom gradnjom do ušteda energije“ koje će se održati u Puli, 19.09.2023. u 16h u Europskom centru za mir i razvoj, Flaciusova 18, Pula.

Predavanje se bazira na nizu stručnih prezentacija koje će obuhvaćati teme o:

  1. energetskim svojstvima i životnom ciklusu zgrada te ocjeni održivosti zgrada,
  2. dizalicama topline, korisnicima energije koju okoliš pruža neograničeno i besplatno, i kombiniranim rješenjima
  3. novom konceptu gradnje s naglaskom na održivosti i s ciljem očuvanja planeta i poboljšanja života ljudi
  4. Stručno predavanje se ne naplaćuje, a uvršteno je u Program stručnog usavršavanja HKA te će sudionici ostvariti 2 sata; iz područja A / Tehnička regulativa – 1 h i područja D / Konstrukcije i tehnologije – 1 h.

Aktivnost se provodi u sklopu obilježavanja Tjedna mobilnosti 2023. u gradu Puli čiji se slogan ove godine Uštedimo energiju!.

Molimo Vas da ispunjeni obrazac prijave pošaljete najkasnije do 18. rujna 2023., na e-mail adresu: lorena.dropulic@pula.hr.

PRIJAVNICA

PROGRAM PREDAVANJA

Dobro došli!

 

GRAD-PULA-LOGO_DO RUBA

 

 

 

 Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.