Najnovije u Press

FANTOM SLOBODE U PULI

Pozivamo Vas na konferenciju za tisak povodom izlaska novog broja Fantom slobode u Puli, Prolaz kod zdenca 1, u ponedjeljak, 27.5. u 11 sati, u prostorijama zadruge Praksa.

Na 526 stranice dvobroj časopisa (1-2/2013) tekstulano i slikovno dokumentira rad Pulske grupe do njenog nastupa na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012. godine, kada je predstavljala Hrvatsku.

Časopis Fantom slobode izdajemo u suizdavaštvu s Art radionicom Lazareti. Njegovo uredništvo čine Ammiel Alcalay, Branko Franschesci, Laszlo Végel,  Klaus Hensel, Andrea Jarak, Đurđa Knežević, Dalibor Šimpraga (zamjenik gl. urednika), Dušanka Profeta, Slaven Tolj. Fantom slobode  izlazi uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Odjela za kulturu Grada Zagreba. Ovo je drugi broj kojeg u cijelosti posvećujemo mladoj umjetničkoj, književnoj i intelektualnoj sceni Istre.

Srdačan pozdrav,

Nenad Popović
glavni i odgovorni urednik

Kontakt: 098/35 09 35

Pulska grupa: Zajedničkim dobrom protiv istarskog mikrofašizma

O odlasku na Bijenale arhitekture u Veneciji, petogodišnjoj borbi za očuvanje javnog prostora, sprezi politike i medija i povlačenju intervjua koji su dali za istarke dnevne novine razgovarali smo s Emilom Jurcanom, Martom Baradić i Vjekoslavom Gašparovićem, dijelom Pulske grupe.

Pročitaj ostatak…

Članak Pulske grupe u časopisu Political Implications of the Urban Landscape

Izašlo je prvo izdanje časopisa Europske federacije za krajobraznu arhitekture (EFLA) pod nazivoma Political Implications of the Urban Landscape. Časopis će izlaziti svakih 6 mjeseci, a svaki će broj bit posvećen određenoj temi krajobrazne arhitekture. U prvom broju nalazi se članak Pulske grupe o problematici Muzila u Puli, a mi vam u nastavku donosimo hrvatsku verziju članka Pulske grupe.

Kompletno prvo izadnje možete preuzeti ovdje.

Pročitaj ostatak…

Vjekoslav Gašparović: Predstavnici vlasti na Muzil potajice vode investitore

Izvor: istarski.hr, 29.11.2011.

Film Čistina autora Vjekoslava Gašparovića dobio je 2. nagradu na 43. Reviji filmskog i videostvaralaštva u Puli. Riječ je o angažiranom radu mladog autora s kojim sam razgovarala 27. studenog nakon dodjele nagrada u pulskom Kinu Valli.

„Film je sniman na vrhu Muzila, na livadi smještenoj na vrhu grada koja je toliko prekrasna da ju je nemoguće opisati, već ju se može doživjeti samo dolaskom tamo. No, pristup je tamo, prema nalogu vladajućih, zabranjen. Film pokazuje taj prostor onima koji ne smiju ondje zakoračiti, a prikazuje ga osim slikom, i kroz osobni doživljaj. Tako da film pokazuje taj prekrasan prostor s kojeg na sve strane puca pogled. A jedan poseban sloj filmu daje arhivska audio snimka sa šetnje Muzilom gdje se okupljenima obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić. Tako se film referira i na  aktualnu političku scenu u gradu“, ispričao je ukratko sadržaj filma.

Pročitaj ostatak…

Okrugli stol o idejnom rješenju uređenja pulske rive

Rad Studija BF

Nakon što je u četvrtak navečer u galeriji Vincent iz Kastva otvorena izložba idejnih rješenja uređenja pulske rive održan je i okrugli stol na kojem se analizirao odabrani rad Studija BF, na kojem su članovi ocjenjivačkog suda natječaja i nagrađeni arhitekti, Zoran Boševski, Boris Fiolić i Marko Vitković, pojašnjavali svoje zamisli.

Pročitaj ostatak…Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.