Protest u Splitu protiv gradnje na Marjanu

_____
Nekoliko tisuća građana okupilo se danas na splitskoj plaži Prva voda kako bi podržalo inicijativu Za Marjan kojom se nastoji spriječiti daljnja devastacija ove gradske oaze zelenila. Inicijativa, koju su pokrenuli nezadovoljni građani nastala je zbog nezadovoljstva građana odlukom da se na plaži gradi ugostiteljski objekt.

Za taj projekt je raspisan pozivni natječaj za urbanističko-arhitektonsko uređenje plaže i ugostiteljskog objekta, u kojem se kao investitor i raspisatelj natječaja navodi tvrtka Latebra. Splitski Zeleni smatraju da je u skladu s odredbama GUP-a natječaj trebao biti javni, a ne pozivni te, u skladu pak s Pravilnikom o natječajima, da ga je trebala provesti UHA jer je riječ o području od javnog interesa. Iako su rezultati trebali biti poznati do kraja prošle godine, rok je produžen jer žiri nije bio zadovoljan pritiglim rješenjima. Na natječaj je pozvano tek pet arhitekata: Nenad Mikulandra, Srđan Šegvić, Jurica Jelavić, Ljubica Jeramaz i Damir Rako. Inače, Srđan Šegvić i Jurica Jelavić su u  Kerumovom Stručnom savjetu za urbanizam, a Jelavić je i predsjednik DAS-a.“Okupili smo se  smo se kako bi  poručili da  više tako ne može. Zeleni marjanski dio ne smije se dirati i nijedno stablo ne smije pasti”, kazao je novinar Jurica Pavičić.
“Javnim dobrom upravlja se isključivo u korist političara i poduzetnika ovog grada. Sve su dosadašnje vlasti koristile podjele među građanima pa se tako i ova. Oni koji su dali glasove aktualnom gradonačelniku vjerovali su da će biti drukčiji i ja duboko vjerujem da se već sad osjećaju prevareni. Poručimo svakoj vlasti da smo tu, da služe isključivo nama. Ne damo ovu plažu i ova stabla ničijem kafiću”, kazala je Duška Boban, “FB organizatorica”.

Uz Splićane je stala i dubrovačka građanska inicijativa Srđ je naš koja splitsku “pobunu” prepoznaje kao sličnu onoj u Dubrovniku, jer su obe nastale kao reakcija nezadovoljnih građana zbog uskraćivanja javnog dobra u interesu privatnog kapitala.

“Podržavamo sva nastojanja građana da bore protiv narušavanja javnih površina, a pogotovo kad je riječ o park šumama. Drago nam je da se i u drugim gradovim pokreću takve akcije”, dao je svoju potporu i Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

A reagirala je i nekolicina Splićana u Zagrebu, koja je oformila FB grupu Potpora prosvjedu u Splitu, i danas se neformalno okupila u Varšavskoj ulici.

Inače, sve dosadašnje gradske vlasti sudjelovale su u betoniranju Marjana, no odluka gradnje na plaži, koja je omiljeno okupljalište brojnih Splićana, i očit sukob interesa u pitanju gradnje samog, izgleda da je bio “okidač”, koji je Splićane potaknuo da se napokon organiziraju i javno kažu gradskim vlastima, da nisu zadovoljni odnosom prema Marjanu.

Sa današnjeg okupljanja poslali su priopćenje:

ZA MARJAN: STOP GRADNJI

Zahtjevi zainteresirane javnosti i koordinacije udruga građana Splita

Poštovani,

Umjesto da sa ovog okupljanja šaljemo novu peticiju podsjetit ćemo vas prethodne, iz 2007. Ona je, na samo jednom mjestu, u Marmontovoj, i u samo tri dana, prikupila gotovo četiri i pol tisuće potpisa! Njezini ključni zahtjevi jednako vrijede i danas:

GRAĐANSKA INICIJATIVA SPLIT zahtijeva od svih mjerodavnih institucija:
Grad Split, Županija splitsko-dalmatinska, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvo kulture RH da pristupe provedbi svih zakonom predviđenih aktivnosti za optimalnu i potpunu zaštitu zaštićenog područja Park šume Marjan. Zahtijevamo da se aktivnosti provedu po sljedećim prioritetima:
1. Do donošenja Prostornog plana područja posebnog obilježja (PPPO) zabraniti svaku izgradnju na zaštićenom području Park šume Marjan.
2. Iz novog GUP-a izbrisati planiranu izgradnju na području unutar cjelokupnog zaštićenog područja Park šume Marjan.
3. Zakonom utvrđene granice Park šume Marjan odmah obilježiti na terenu.
4. Odmah započeti s otkupom privatnih parcela na južnim i sjevernim padinama Marjana u skladu s prioritetima iz Studije izrađene na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu.
5. Postaviti novu ogradu po čitavoj dužini granice Park šume Marjan.

Jer je stanje u međuvremenu još gore, tadašnjim točkama zahtjeva danas pridružujemo još tri:

1. Da se do donošenja PPPO-a prekinu sve aktivnosti vezane za planiranje i gradnju na području zapadno od SD Spinut.
2. Da se na tom području ne planira nikakva gradnja u šumi i na štetu šume.
3. Da se izmjenom GUP-a područja plaža svedu na racionalnu mjeru kako ne bi služila kao paravan za prikrivenu urbanizaciju.

Kao razumsko upozorenje odgovornima, peticija stara četiri godine očito nije bila dovoljna. Možda neće biti dovoljni na današnji prosvjedni zahtjevi. Ali, bit će im više nego dovoljni ako samo desetina nas koji smo potpisali peticiju ili danas došli ovdje, sljedeći put dođemo pred zgradu Banovine.

Naime, ni na kraj pameti nam nije vezivati se lancima za marjanska stabla ili se protestno bacati sa sv. Jere, premda će slobodoumne manje skupine ili pojedinci možda i to raditi.

Prema tome, do našeg sljedećeg vrlo izvjesnog prosvjeda, mjesec dana bit će vam više nego dovoljan da Koordinaciju građana i udruga Splita uvjerite da ste npr. dvije ili tri od ovih osam točaka počeli odmah rješavati; da ste druge dvije odmah riješili, a za preostale precizno odredili tempo i faze rješavanja.

Ne bude li tako, budite sigurni da nećemo čekati proljeće kad bismo vam mogli malo drugačije “pokucati” na vrata. Jer, premda ne potcjenjujemo ni jedan kvart, model “dajmo sirotinji Kilu, a sebi prisvojimo Marjan” neće proći.

Ne shvatite li to na vrijeme, a zadnji vam je čas, to gore po vas!

U Splitu, na Marjanu, 16. siječnja 2011.


Vijest preuzeta s:

h-alter

pogledaj.to

Pratite inicijativu na facebooku