Treća Think Space Nekonferencija

plakat1

Treća Think Space Nekonferencija održat će se u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu od 11. do 13. lipnja 2014.

.THINK .SPACE nekonferencija održava se po treći put u Zagrebu uz gostovanje brojnih stranih arhitekata, predavača, spisatelja i kritičara iz cijelog svijeta koja se u ovoj godini bavi sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu.

S obzirom na neuobičajeni format skupa, on predstavlja izvrsnu priliku za povezivanje i upoznavanje s brojnim kolegama iz drugih zemalja, o čemu svjedoče brojne suradnje na projektima i gostovanja koja su proizašla iz susreta na prošlim Think Space nekonferencijama.

Ovom prilikom Vas ujedno pozivamo da nam se pridružite. O svemu pročitajte više u nastavku.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na trećoj

Think Space Nekonferenciji
u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu
od 11. do 13. lipnja 2014.

Ovogodišnji Think Space ciklus pod krovnom temom Novac | Money, kojeg su vodili naši gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i Cesár Reyes Nájera, ulazi u završnicu. Nakon 3 arhitektonska međunarodna natječaja, poziva za objavu teorijskih radova i 3 mini-simpozija na kojima se okupio niz zanimljivih gostiju očekuje nas završno druženje i zajedničko promišljanje prostora.

Think Space Nekonferencija je postala tradicionalno okupljanje svih onih koji teže promišljanju prostora, mjesta, arhitekture, kulture i društva na nekonvencionalan način usmjeren na budućnost i uz pomoć interdisciplinarnih kreativnih procesa. Godišnja tema Novac | Money koju su postavili španjolski arhitekti i gosti kustosi ovogodišnjeg ciklusa, Ethel Baraona Pohl & César Reyes Nájera, nedvojbeno će potaknuti zanimljive i živopisne diskusije na dolazećoj Nekonferenciji. Kroz niz intenzivnih programskih blokova, treća Nekonferencija ponovno će omogućiti misliocima, domaćim i stranim arhitektima, studentima arhitekture i srodnih struka, sudionicima natječaja i mini-simpozija, autorima, pobjednicima, žiratorima i kustosima ciklusa da se sastanu uživo u Laubi, Kući za ljude i umjetnost od 11. do 13. lipnja 2014. Program Nekonferencije uključuje predavanja, radionice, otvorenje izložbe, tulum dobrodošlice,  svečanu dodjelu nagrada, Architects’ Talks, svečani domjenak i još poneko iznenađenje.

Što bi bilo kad bi se gradovi mogli razvijati bez novca?
Kako se ekonomski tokovi odražavaju na urbanizam gradova?
Možemo li projektirati i kako, izvan ekonomskih okvira?
Koja je uloga arhitekta u ovim scenarijima, ako postoji?

Pozivamo vas da društvu zanimljivih inozemnih gostiju s arhitektonskog stajališta pokušamo zajedno propitati ili odgovoriti na ključna pitanja ovog ciklusa.

GOSTI || ETHEL BARAONA POHLCÉSAR REYES NÁJERA | DPR-BARCELONA | KELLER EASTERLING | YALE SCHOOL OF ARCHITECTURE | DAVID A. GARCIA | MAP ARCHITECTS | PEDRO GADANHO | MOMA NEW YORK | BRENDAN CORMIER | VOLUME | ARCHIS |

think_space_people

Uz jedinstveni pristup u kojem se stvaraju novi forumi za mišljenja i diskusije kroz procese dizajna i projektiranja, u ovom ciklusu Think Spacea, osim na sudjelovanje u konceptualnim arhitektonskim natječajima, pozvali smo sve zainteresirane autore da se kroz formu pisanog rada refereiraju na temu ciklusa i tako doprinesu polju suvremene arhitektonske teoretske misli. Tražili smo tekstove iz područja: | Teritoriji |, | Kultura i društvo | i | Okoliš |. U velikom broju tekstova pristiglih od praktičara, znanstvenika, teoretičara i istraživača, stručni žiri odabrao je devet radova. Njihovi autori predstavit će ih u sklopu Nekonferencije, a svi radovi biti će objavljeni u godišnjoj publikaciji Think Space programa. Jedan od bitnih djelova Think Space Nekonferencije će biti i izložba ciklusa „Novac“ na kojoj ćemo prezentirati nagrađene radove, koji će nakon Nekonferencije ostati izloženi u Laubi - Kući za ljude i umjetnost.

Nagrađeni autori arhitektonskih natječaja dolaze iz svih krajeva svijeta da nam se pridruže na događanju. Think Space će predstaviti autore i timove te im u sklopu svečane dodjele nagrada odati priznanje na vrhunskim radovima u promišljanju arhitekture ispred međunarodne publike i domaće arhitektonske zajednice.

Prihvaćajući projektiranje, odnosno kreativnost, kao i teorijske refleksije, istraživanje povijesnih uzora i stvaranje suvremene povijesti, Think Space se stavlja u odnos s prošlošću sugerirajući buduće scenarije i njihove mogućnosti. Na razmeđi arhitektonske prakse, globalnog i lokalnog konteksta, najveći doprinos Think Space programa je u kreiranju nijansirane slike globalnog stanja arhitekture.

Program u PDF-u preuzmite OVDJE.

Registracija je otvorena! Cijene kotizacije za članove Društva arhitekata zagreba i studente iznosi 350 kn dok je individualna cijena kotizacije 950 kn. Registrirati se možete OVDJE.

U cijenu je uključen i svečani domjenak, večera u DAZ-u, dva ručka te coffe breakovi za sve sudionike. Za prijavu na Nekonferenciju i više informacija obratite se na e-mail: info@think-space.org ili posjetite http://www.think-space.org/en/events/unconference2014/

Sudjelovanje na 3. Think Space Nekonferenciji se boduje sa 16 bodova za sva tri dana programa unutar Sustava stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

U četvrtak, 12. lipnja 2014. smo za Vas u prostorima Društva arhitekata pripremili Party dobrodošlice i vrhunski doživljaj otvorenja svjetskog nogometnog prvenstva i utakmice Brazil – Hrvatska!

Ethel Baraona Pohl je arhitektica, spisateljica i bloggerica koja razvije svoju profesionalnu mrežu putem nekoliko platformi koje se bave projektima i teorijom. Među medijima za koje radi kao pridruženi urednik potrebno je istaknuti Domus, Quaderns i MAS Context. Kustos suradnik na Adhocracy | Istanbul Design Biennial.
César Reyes Nájera je arhitekt s PhD titulom iz područja bio-klimatskih konstruktivnih sistema i materijala. Njegov rad se bazira na termodinamičkom pristupu arhitekturi s fokusom na socijalne aspekte, a njegovo istraživanje se bavi razvojem i primjenom low-tech bio-materijala u arhitekturi.
Ethel i César zajedno vode izdavačku kuću dpr barcelona koja se bavi digitalnim i tiskanim izdavaštvom te temama vezanim uz budućnost arhitekture u interdisciplinarnom kontekstu.

David A. Garcia, žirator natječaja „Territories“ (Teritorij) predavač je na prestižnoj Bartlett School of Architecture, Unite 3 od 2010. godine i direktor Master Course studija Lund’s School of Architecture (AAD Course), LTH, u Švedskoj, osnivač ureda MAP Architects iz Copenhagena i osnivač Instituta za arhitekturu i ekstremne okoliše. Garcia je radio u uredima Foster and Partners u Londonu te je bio partner u uredu Henning Larsen Architects u Kopenhagenu. Garcia te se kroz svoju profesionalnu karijeru ponajviše bavi upravo ekstremnim okolišima što mu je priskrbilo i kustosku ulogu za danski paviljon na XIII bijenalu arhitekture u Veneciji. Dobitnik je prestižne 3 godišnje stipendije Danskog umjetničkog vijeća te je bio dobitnik nagrade Frits Schlegel 2013. godine.

Pedro Gadanho, žirator natječaja „Culture & Society“ (Kultura i društvo)je arhitekt i kustos za suvremenu arhitekturu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA). Prije nego što se pridružio MoMA-i Pedro je bio aktivan na područjima arhitekture, predavanja, pisanja i kuriranja izložbi. Gadanho ima MA i PhD iz arhitekture, mnogostruko je nagrađivan za svoj rad, a bio je i urednik bookazinea BEYOND te glavni kustos mnogih izložbi vezanih uz suvremenu arhitekturu.

Keller Esterling, žiratorica natječaja „Environment / Subtraction“ (Okoliš / Oduzimanje) je američka arhitektica, urbanistica i istraživačica na polju arhitekture, koja trenutno predaje na Sveučilištu Yale. Autorica je nekoliko knjiga koje se bave istraživanjem globalnih fenomena u arhitektonskom kontekstu, suburbijom i urbanističkim problematikama američkih predgrađa, dok se u zadnje vrijeme bavi pojmom subtrakcije u arhitekturi. U svojoj knjizi „Organization Space: Landscapes, Highways and Houses in America“ (MIT, 1999) primjenjuje network teoriju u diskusiji o američkoj infrastrukturi i razvojnim formatima. Najavljena knjiga koja bi trebala biti izdana 2014. „Extrastatecraft: The Power of Matrix Space“ istražuje globalne infrastrukture kao političke medije. Easterling je predavala, izdavala i izlagala svoje radove u diljem svijeta.

ethel_cesarDavid Garciagadanhokeller

*Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera/David A. Garcia/Pedro Gadanho/Keller Esterling

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org, a kako je bilo prošle godine na Nekonferencijipogledajte ovdje.