Počinje radionica spekulativnog dizajna u Puli – javna predavanja

U ponedjeljak, 23. svibnja u Društvenom centru Rojc u Puli počinje radionica spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom “Objekti u prostoru” u organizaciji Udruge Metamedij, Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u SplituIvica Mitrović, Oleg Šuran) i Društva arhitekata Istre (projekt Otvoreni grad – Breda Bizjak).

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd. Cilj radionice je upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijest i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima.

Mentori radionice su Martin Skelly (Škotska) i Oleg Šuran.

Martin Skelly je dizajner iz Škotske koji koristi dizajn i digitalne tehnologije za stvaranje novih proizvoda, interakcija i iskustava za brandove, dizajn agencije i sveučilišta. Fasciniran je potencijalom digitalnih tehnologija koje sve više utječu na život ljudi te istražuje kako one utječu na privatnost, kontrolu korisnika i sreću. Bavi se stvaranjem proizvoda koji povezuju iskustva fizičkog i digitalnog svijeta. Martin je predavač na Sveučilištu u Dundeeju gdje predaje “Product design”, a u vlastitom studiju (Skelly Studio) istražuje i razvija razne dizajn prototipe; prekrasne i smislene objekte za interaktivne domove budućnosti. Više o njegovom radu pogledajte na: www.skelly.website

Oleg Šuran je freelance dizajner, asistent na DVK/UMAS, radi u Platformi 9,81. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu završio prediplomski studij Dizajn vizualnih komunikacija (2009.) i diplomski studij Dizajn u novim medijima (2011.). S Olegom Morovićem i Andijem Pekicom vodi časopis za poeziju Polet, umjetničku organizaciju Fazan, i www.nakonjusmo.net. Slabo nagrađivan. Uglavnom ga čila u Istri.

Pozivamo Vas na javna predavanja koja će biti održana u okviru radionice i završnu prezentaciju.

Predavanja:

- utorak, 24.5. u 12:00 sati u MMC Luka: Breda Bizjak – “Trans-topije”

- četvrtak, 26.5. od 18:30 – 20:30 sati u DC Rojc (Dnevni boravak): dr. sc. Ivica Mitrović – “Uvod u spekulativni dizajn – kako kritički promišljati budućnost (i sadašnjost)”, Anselmo Tumpić: “Prototypes”, Martin Skelly: prezentacija rada

- subota, 28.5. u 19:00 sati u MMC Luka: završna prezentacija radova

U sklopu predavanja “Trans-topije”, autorica će kroz predstavljanje projekta “Otvoreni grad”, kojeg smatra svojevrsnim eksperimentom u realnom javnom prostoru, analizirati različite tehnike i metode korištenja prostora i njihove reaktivacije odn. ponovnog ‘iščitavanja’ prostora grada. Odabrane postojeće lokacije u povijesnoj jezgri aktivirat će se i redefinirati kao niz prostora-događaja kroz materijalne i nematerijalne akcije privremenog karaktera na način kojim se dimenzija događaja izjednačava sa dimenzijom prostora.  U analizi agenata promjena koji uvjetuju postojeći javni prostor poput ubrzane tehnologizacije kulture, poodmakle individualizacije i otuđenosti društva te svojevrsne “tiranije prisnosti” osvrnut će se na teoretski rad filozofa i sociologa Henri Lefebvrea, sociologa Richarda Sennetta, filozofa Paula Virilioa te arhitekta Bernarda Tschumija.

Breda Bizjak je rođena 1976. g. u Rijeci. Diplomirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. 2007. g. osniva arhitekturni studio BB ARHITEKTI. Živi i radi na relaciji Pula – Ljubljana. Dobitnica je više međunarodnih priznanja i nagrada kao što su Evropska nagrada za javni gradski prostor 2012.g. (European Prize for Urban Public Space 2012), nominacija za nagradu Mies van der Rohe 2015.g., nominacija za nagradu Piranesi 2014.g. Javni prostor jedan je od glavnijih fokusa njenog djelokruga.

Organizatori radionice
Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem

izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.
www.metamedia.hr

Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere.

www.dvk.com.hr/interakcije

Projekt “Otvoreni grad” pokreće se u Društvu arhitekata Istre (DAI-SAI) prema ideji i koncepciji arhitektice Brede Bizjak s ciljem podizanja svijesti o javnom prostoru i mentalitetu grada. Motivirana trenutnom situacijom koja neminovno implicira stagnaciju i degradaciju, sve veću privatizaciju javnog prostora te nemogućnost formalnog učestvovanja u kvalitativnim promjenama istog, ovim akcijama želi potaknuti razmišljanje, raspravu i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule. Upozoriti na “nevidljive”, zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju.

www.da-sai.hr

Tehnička podrška
Universal Industries startup je tvrtka iz Dubrovnika čiji je glavni cilj izrada IoT rješenja za pametne gradove. Do sada su u Dubrovniku implementirali nekoliko projekata, kao što je moderniziranje Dubrovačke kartice korištenjem iBeacon tehnologije, autonomiziranje navodnjavanja novog parka u gradskoj luci korištenjem senzora i IoT tehnologija, postavljanje solarnih klupa koje, osim punjenja mobitela i laptopa, također služe i kao meteorološke stanice, te implementacija pametnog parkinga iznad stare gradske jezgre. Tvrtku čine studenti preddiplomskih i diplomskih studija elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, strojarstva, prometnih znanosti i studija akvakulture.

www.facebook.com/ui.dubrovnik

Kontakt

Udruga Metamedij
Gajeva 3
m: 099 87 89 284
e: contact@metamedia.hr