Dani arhitekture u Istri 2017: Višnjan 2037_Intruzije iz bolje budućnosti

Višnjan_Gif

Radionica pod nazivom Višnjan 2037 – Intruzije iz bolje budućnosti, kao dio programa Dani arhitekture u Istri 2017. održati će se u Višnjanu od petka 1.12. do nedjelje 3.12.2017. godine u organizaciji grupe Katalizator i Društva arhitekata Istre a pod vodstvom Lea Kirinčića i Marka Luke Zubčića. Nastavak je to arhitektonsko – urbanističkog programa ‘Inicijative Višnjan’ – niza predavanja, akcija i drugih aktivnosti započetih u veljači 2016. godine u obliku interakcije arhitekata, ostalih stručnjaka i stanovnika Višnjana. Mjesto održavanja radionice je zgrada Zajednice Talijana Višnjan.

Koncept, metodologija i vodstvo radionice: Leo Kirinčić i Marko-Luka Zubčić
Gost predavač: Nikola Bojić

Radionica Višnjan 2037_Intruzije iz bolje budućnosti bavi se spekulacijama o lokalnim rješenjima budućih globalnih problema. Udaljavajući se od distopijskog pristupa spekulaciji, radionica ponovno pokreće razgovor o vizijama bolje budućnosti kroz proces 1) mapiranja budućih globalnih problema (kroz specifična “područja promjene”, koja uključuju ekonomiju, ekologiju i politiku), 2) smještanja periferije (Višnjana) na putanju razvoja rješenja za mapirane probleme, i 3) oblikovanje prezentacije potencijalnih idejnih rješenja na buduće probleme (“intruzija iz bolje budućnosti”), kao svojevrsnih podsjetnika da je bolja budućnost moguća.

Sudionici svih zanimanja i interesa su dobrodošli.
Radionica ne zahtijeva specifična predz
nanja.

 Program radionice
1. dan/1. 12. 2017.
predstavljanje plana i načina rada; podjela na grupe po “područjima promjene”; grupna spekulativna mapiranja globalnih i potom lokalnih razvoja
2. dan/2. 12. 2017. prezentacija spekulativnih mapiranja po grupama; rad na povezivanju spekulacija, definiranje i izbor “intruzija” te izbor lokacija u Višnjanu za smještanje “intruzija”
3. dan/3. 12. 2017. oblikovanje finalne prezentacije “intruzija”

Pokrovitelj manifestacije je Istarska županija uz potporu Kontrol biro d.o.o.

Voditelji radionice:

Leo Kirinčić je student Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever, gdje istražuje medije i njihov utjecaj na društvo. Radi kao dizajner vizualnih komunikacija, a stručno područje mu je tipografija i dizajn interakcija. Posljednjih nekoliko godina aktivno djeluje na području kulture kao stalni suradnik Drugog Mora i kreativnog kolektiva Kombinat.

Marko-Luka Zubčić je doktorand Filozofije i suvremenosti na Sveučilištu u Rijeci, gdje su mu  polje istraživanja društveni epistemički sustavi. Radi kao copywriter na nizu projekata.

Nikola Bojić je dizajner i povjesničar umjetnosti fokusiran na odnos politike, prostora i tehnologije. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti i in- formacijske znanosti, a poslijediplomski studij završio je na Harvard Graduate School of Design. Kao umjetnik i dizajner, izlagao u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i na Milanskom trijenalu, autor je umjetničke knjige Excavations te urednik 96 broja časopi- sa Život umjetnosti. Kao gostujući predavač na sveučilištu MIT, Nikola je na jesen 2016. su-kreirao i vodio kolegij Advanced Studio in Production of Space koji se provodio unutar odjela Art, Culture and Technology, a bavio se razvojem umjetničkih operacija na znanstvenim i tehnološkim modelima. Trenutno je doktorand i asistent na Institutu za povijest umjet- nosti u Zagrebu te pridruženi istraživač na MIT School of Architecture + Planning.