Najnovije u Grad Pula

“Crna kutija”: paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac na pulskom Forumu

foto: David Kabalin

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe na pulskom Forumu bit će u srijedu, 22. lipnja 2016. godine u 20:30 sati svečano otvoren Paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac. Istom prigodom će koautor arhitekt David Kabalin održati predavanje pod nazivom “Čitanja grada”.

Autori paviljona su Saša Šimpraga (koncept obilježavanja), David Kabalin (arhitektura paviljona) i Niko Mihaljević (autor plakata).

… izmještenost, zatvorenost, izolacija, izloženost i sputanost, aspekti su logorskog terora ostvareni prostornim elementima visokorepresivnog potencijala.Neobična i tajnovita pojavnost Crne kutije izaziva znatiželju. Osnovni gradivi materijal – paljene jelove daske – evociraju logorske barake zapaljene zajedno s preostalim logorašima u odmazdi nakon proboja, a osim vizualnog utiska, paljeno drvo širi specifičan miris.Izmještanjem u unutrašnjost intervencije iz javnog i slobodnog prostora prolaznik započinje prostorno-narativni slijed osjetilnog posredovanja memorijalne poruke. Pritom arhitektonski elementi ovog prostornog sklopa dobivaju jasne semantičke slojeve. Mračan, uzak i nizak hodnik kojim koraci jasno odzvanjaju prostor je tranzicije, neizvjesnosti i postupnog gubitka slobode; on predstavlja prag zatvorenog i blatnog dvorišta, ponora beznađa, onemogućenosti i gubitka ljudskosti.Sabijena, još mokra zemlja nelagodan je i nesiguran oslonac nogama naviklim na gradski asfalt. Koraci na njoj ostavljaju samo nijemi otisak – trag prisustva svakog posjetitelja i trag sjećanja. Zid koji određuje dvorište je rez i metafora prekida, on kirurški precizno dijeli i definira unutarnje u odnosu na vanjsko: sputanost u odnosu na slobodu. Dvorište okuplja i izlaže one što je zid odijelio, čineći ga mjestom i svijetom za sebe. Tom je dvorištu očaja – mjestu gdje sve poznato prestaje i iz kojega naizgled nema dalje – visoko iznad glave jukstaponiran kvadratni odsječak neba, kao naznaka mogućnosti prodora u apsolut slobode.” (David Kabalin)

Program organizira Društvo arhitekata Istre pod pokroviteljstvom Grada Pule i uz podršku Ministarstva kulture RH, Srpskog kulturnog centra u Istri, Istarske kulturne agencije (IKA-ACI) i Uljanik grupe d.d.

Pročitaj ostatak…

Poziv na otvorenje izložbe natječajnih radova i javnu raspravu/razgovor s natjecateljima u Natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli

Poštovani članovi,
osobita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe natječajnih radova i javnu raspravu/razgovor s natjecateljima u Natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli.
Otvorenje izložbe i javna rasprava održat će se u četvrtak, 03. listopada 2013. godine u Multimedijalnom centru LUKA, Istarska 30, Pula s početkom u 19 sati, a odvijati će se po sljedećem rasporedu:
19.00 – 20.00 – otvorenje izložbe i pozdravni govori
20.00 – 21.00 – javna rasprava/razgovor s natjecateljima
21.00 – … – zakuska

U nadi da ćete svojom nazočnošću uveličati ovaj događaj,
srdačno Vas pozdravljamo.

Dobrodošli!


Obavijest o rezultatima natječaja za postupak: Izrada urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli

“Obavijest o rezultatima natječaja”, za postupak Izrada urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli.

Nagrađene radove možete pogledati ovdje.

Rezultati natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja TRGA KRALJA TOMISLAVA U PULI

Investitor i raspisivač: Grad Pula-Pola, Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, Forum 2, Pula

Organizator i provoditelj: Društvo arhitekata Istre – Societa’ architetti dell’Istria (DAI-SAI), Istarska 30, Pula

objavljuju
REZULTATE NATJEČAJA

ZA JAVNI, OTVORENI, U JEDNOM STUPNJU, ANONIMNI (ZA REALIZACIJU)

NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA TRGA KRALJA TOMISLAVA U PULI

Pročitaj ostatak…

Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja TRGA KRALJA TOMISLAVA U PULI

DOPUNA - Pitanja i odgovori natjecatelja, Fotodokumentacija.

DOPUNA 2Pitanja i odgovori natjecatelja

GRAD PULA-POLA
CITTA´ DI PULA-POLA
raspisuje

DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE
SOCIETA’ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI-SAI)
organizira i provodi

javni, otvoreni, u jednom stupnju, anonimni (za realizaciju)

NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA TRGA KRALJA TOMISLAVA U PULI

Pročitaj ostatak…Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.