Najnovije u Grad Pula

“Održivom gradnjom do ušteda energije” – bodovano stručno predavanje / 19.9. u 16 h / ECPD, Pula

Grad Pula – Pola organizira stručno predavanje pod nazivom „Održivom gradnjom do ušteda energije“ koje će se održati u Puli, 19.09.2023. u 16h u Europskom centru za mir i razvoj, Flaciusova 18, Pula.

Predavanje se bazira na nizu stručnih prezentacija koje će obuhvaćati teme o:

  1. energetskim svojstvima i životnom ciklusu zgrada te ocjeni održivosti zgrada,
  2. dizalicama topline, korisnicima energije koju okoliš pruža neograničeno i besplatno, i kombiniranim rješenjima
  3. novom konceptu gradnje s naglaskom na održivosti i s ciljem očuvanja planeta i poboljšanja života ljudi
  4. Stručno predavanje se ne naplaćuje, a uvršteno je u Program stručnog usavršavanja HKA te će sudionici ostvariti 2 sata; iz područja A / Tehnička regulativa – 1 h i područja D / Konstrukcije i tehnologije – 1 h.

Aktivnost se provodi u sklopu obilježavanja Tjedna mobilnosti 2023. u gradu Puli čiji se slogan ove godine Uštedimo energiju!.

Molimo Vas da ispunjeni obrazac prijave pošaljete najkasnije do 18. rujna 2023., na e-mail adresu: lorena.dropulic@pula.hr.

PRIJAVNICA

PROGRAM PREDAVANJA

Dobro došli!

 

GRAD-PULA-LOGO_DO RUBA

 

 

 

 

Održan sastanak predstavnika DAI-SAI s pulskim gradonačelnikom Zoričićem

U četvrtak, 24.6.2021. je održan prvi sastanak predstavnika Društva arhitekata Istre (Dai-Sai) s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem. Na sastanku se, osim o važnim temama urbanog prostora Pule, razgovaralo i o načinima uključivanja struke pri donošenju odluka u prostornom planiranju te osnivanju Radne skupine za strateško planiranje razvoja grada čiji će partner biti Društvo arhitekata Istre.

“U suradnji s Uredom za prostorno planiranje, ali i vanjskim stručnjacima donijet će se novi GUP koji će kao strateški dokument predstavljati dugoročnu viziju grada Pule i koji će imati za cilj očuvanje zona koje su važne za održiv razvoj grada i koje bi trebale biti izuzete iz područja građevinskih obuhvata, izradu UPU-a kako bi se pojedina područja mogla detaljnije isplanirati, uvijek u interesu građana i struke, preispitivanje širenja građevinskih zona, inkorporiranje u GUP zone za koje se propisuje obaveza provođenja urbanističko – arhitektonskih natječaja.

Projekti s pravom prvenstva bit će oni koji imaju za cilj revitalizaciju centra grada, rješavanje prometne infrastrukture, planiranje i očuvanje te održavanje postojeće zelene infrastrukture kao prioritet u borbi s klimatskim promjenama. Ljubljana, Kopenhagen i Bologna primjeri su gradova dobre prakse od kojih će se učiti.”

https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/22142/filip-zoricic-odgadjaju-se-radovi-na-starom-kastijunu-za-jesen/?fbclid=IwAR09SIKW8OUMowS1BIq8H-JnskxQPuYUkrOeng9LofHFLhtPCELKJFa0kVw

“Crna kutija”: paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac na pulskom Forumu

foto: David Kabalin

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe na pulskom Forumu bit će u srijedu, 22. lipnja 2016. godine u 20:30 sati svečano otvoren Paviljon sjećanja na proboj i žrtve koncentracijskog logora Jasenovac. Istom prigodom će koautor arhitekt David Kabalin održati predavanje pod nazivom “Čitanja grada”.

Autori paviljona su Saša Šimpraga (koncept obilježavanja), David Kabalin (arhitektura paviljona) i Niko Mihaljević (autor plakata).

… izmještenost, zatvorenost, izolacija, izloženost i sputanost, aspekti su logorskog terora ostvareni prostornim elementima visokorepresivnog potencijala.Neobična i tajnovita pojavnost Crne kutije izaziva znatiželju. Osnovni gradivi materijal – paljene jelove daske – evociraju logorske barake zapaljene zajedno s preostalim logorašima u odmazdi nakon proboja, a osim vizualnog utiska, paljeno drvo širi specifičan miris.Izmještanjem u unutrašnjost intervencije iz javnog i slobodnog prostora prolaznik započinje prostorno-narativni slijed osjetilnog posredovanja memorijalne poruke. Pritom arhitektonski elementi ovog prostornog sklopa dobivaju jasne semantičke slojeve. Mračan, uzak i nizak hodnik kojim koraci jasno odzvanjaju prostor je tranzicije, neizvjesnosti i postupnog gubitka slobode; on predstavlja prag zatvorenog i blatnog dvorišta, ponora beznađa, onemogućenosti i gubitka ljudskosti.Sabijena, još mokra zemlja nelagodan je i nesiguran oslonac nogama naviklim na gradski asfalt. Koraci na njoj ostavljaju samo nijemi otisak – trag prisustva svakog posjetitelja i trag sjećanja. Zid koji određuje dvorište je rez i metafora prekida, on kirurški precizno dijeli i definira unutarnje u odnosu na vanjsko: sputanost u odnosu na slobodu. Dvorište okuplja i izlaže one što je zid odijelio, čineći ga mjestom i svijetom za sebe. Tom je dvorištu očaja – mjestu gdje sve poznato prestaje i iz kojega naizgled nema dalje – visoko iznad glave jukstaponiran kvadratni odsječak neba, kao naznaka mogućnosti prodora u apsolut slobode.” (David Kabalin)

Program organizira Društvo arhitekata Istre pod pokroviteljstvom Grada Pule i uz podršku Ministarstva kulture RH, Srpskog kulturnog centra u Istri, Istarske kulturne agencije (IKA-ACI) i Uljanik grupe d.d.

Pročitaj ostatak…

Poziv na otvorenje izložbe natječajnih radova i javnu raspravu/razgovor s natjecateljima u Natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli

Poštovani članovi,
osobita nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe natječajnih radova i javnu raspravu/razgovor s natjecateljima u Natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli.
Otvorenje izložbe i javna rasprava održat će se u četvrtak, 03. listopada 2013. godine u Multimedijalnom centru LUKA, Istarska 30, Pula s početkom u 19 sati, a odvijati će se po sljedećem rasporedu:
19.00 – 20.00 – otvorenje izložbe i pozdravni govori
20.00 – 21.00 – javna rasprava/razgovor s natjecateljima
21.00 – … – zakuska

U nadi da ćete svojom nazočnošću uveličati ovaj događaj,
srdačno Vas pozdravljamo.

Dobrodošli!


Obavijest o rezultatima natječaja za postupak: Izrada urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli

“Obavijest o rezultatima natječaja”, za postupak Izrada urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga kralja Tomislava u Puli.

Nagrađene radove možete pogledati ovdje.Impressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.