Najnovije u predavanje

Dani arhitekture u Istri 2015: predavanje Dina Krizmanića u Galeriji Poola

Predavanje Dina Krizmanića pod nazivom Parametarsko projektiranje održat će se u srijedu, 25.11.2015. u Galeriji Poola, Kandlerova 14 u 19 sati.

Parametarsko projektiranje nije nepoznati teritorij za arhitekte. Arhitekti su oduvijek projektirali i gradili zgrade u odnosu na mjenjajuće parametre koji uključuju klimu, tehnologiju, funkciju, formu, kulturu itd.
Računalo nije izmislilo parametarsko projektiranje, niti je redefiniralo arhitekturu kao struku, ali je stvorilo vrijedne alate koji su od tada omogućili arhitektima da projektiraju i konstruiraju inovativne zgrade sa zahtjevnijim kvantitativnim i kvalitativnim uvjetima.
Predavanje će dati kratak povijesni pregled parametarskog projektiranja, njegovo podrijetlo, razvoj, te u praksi pokazati njegovu konkretnu primjenu i prednosti.

Dino Krizmanić rođen je u Puli 1974. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1999. Od 2000. radi kao projektant, a od 2005. kao voditelj arhitektonskog projektiranja za tvrtku Urbis 72 u Puli, gdje s timom projektanta sudjeluje na više nagrađivanih arhitektonskih natječaja i projekata od kojih je dio realiziran i publiciran u stručnoj literaturi.

Dobrodošli!

Dani arhitekture u Istri 2015: predavanje Ide Križaj Leko u Sveučilišnoj knjižnici Pula

U sklopu Dana arhitekture u Istri riječka arhitektica Ida Križaj Leko održat će predavanje Arhitektura antropocena, sutra, 20.11. 2015. u Sveučilišnoj knjižnici Pula u 18 sati.

“Kako pričati o održivoj arhitekuri, a da to za sobom ne povlači predvidivost tehničkih rješenja ili pak zamor epitetom bez kojeg danas niti jedan uvriježeni tekst pa čak niti njegov naslov ne mogu proći? Kada bismo rekli da je održiva arhitektura zapravo arhitektura zdravog razuma ne bismo vjerojatno o njoj uopće pričali jer bi naše područje razgovora izašlo iz povijesnog okvira današnjice i počelo sagledavati arhitekturu od njenog postanka. Ovim predavanjem pokušat će se zaokrenuti diskurs kroz ogoljavanje održive arhitekture na odnos ljudi i njihovog ne-ljudskog okoliša. Cilj je kroz ovaj obrat koji je zapravo povratak na prapočela same arhitekture pozicionirati današnji trenutak znajući da je osnovni preduvjet za postojanje arhitekture – prostor – naš najugroženiji resurs.”

Pročitaj ostatak…

Dani arhitekture u Istri 2015: predavanje Emila Jurcana u Galeriji Poola

Dani arhitekture u Istri 2015. nastavljaju se s predavanjem Emila Jurcana u srijedu, 18.11.2015. u Galeriji Poola, Kandlerova 14 u 19 sati.

Predavanje pod nazivom SUBVERZIJA FORME U ARHITEKTURI – 2.DIO održava se u sklopu programa “Poolp” kojim se promiče kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije.

Pročitaj ostatak…

Dani arhitekture u Istri 2015

S velikim vas zadovoljstvom pozivamo na otvorenje Godišnje izložbe projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre 2015. koja će se održati u petak, 13. 11. 2015. s početkom u 19.00 sati u Galeriji Luka (MMC LUKA, Istarska 30, Pula) i kojom će zvanično započeti tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri 2015. Uz Godišnju izložbu otvorit će se i dvije gostujuće izložbe – Pregled nagrađenih radova ovogodišnjeg 50. zagrebačkog salona arhitekture te izložba talijanske arhitekture XXI stoljeća pod nazivom “Piccole utopie”.

Pročitaj ostatak…

Predavanje Petera Eisenmana u Rijeci, utorak 10. lipnja u 19 sati u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci

U organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Centra za napredne studije jugoistočne Europe u Rijeci će se sljedećeg tjedna održati predavanje slavnog američkog arhitekta Petera Eisenmana. Predavanje s popratnom diskusijom održat će se u utorak 10. lipnja u 19 sati u dvorani Aula magna u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Otvoreni kolegij s Peterom Eisenmanom podrazumijeva predavanje ovog uvaženog arhitekta te diskusiju koja će uslijediti, na kojoj će sudjelovati Nikola Bojić, Leo Modrčin, Maroje Mrduljaš, Luka Skansi kao moderator te Pero Vuković.

Organizacijski odbor koji stoji iza ovog projekta čine Snježana Prijić Samaržija, Petar Bojanić i Idis Turato.

Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost, no zbog organizacijskih razloga i kapaciteta dvorane potrebno je najaviti svoj dolazak na mail amesanovic@uniri.hr

Fotografija naslovnice: Chris Wiley
Predavanje medijski pokrivaju: OrisVizkultura

izvor: vizkultura.hrImpressum

web stranicu pokreće WordPress, copyright DAI-SAI 2010.